Skuodo rajono ūkininkams – į skolas įklimpusios mėsinės špyga

Skuodo rajono ūkininkui Adomui Gervinskui trūko kantrybė. Vasarį bus metai, kaip „Pajūrio mėsinė“ už galvijus jam skolinga 35 tūkst. litų. Mėsinės vadovas nebeatsiliepia į ūkininko skambučius, o buhalterė šeria jį pažadais, kad pinigai greitai bus pervesti.

Galvijus „Pajūrio mėsinei“ vasarį pardavęs ūkininkas iki šiol neatgauna penkiaženklės sumos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Galvijus „Pajūrio mėsinei“ vasarį pardavęs ūkininkas iki šiol neatgauna penkiaženklės sumos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Dec 5, 2014, 3:06 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 9:13 PM

Ūkininkas išsiuntė skolų suderinimo aktą. Jei po dešimt dienų negaus jokio atsakymo, grasina kreiptis į teismą. „Pajūrio mėsinės“ vadovas Artūras Pupšys neatsakė ir į žurnalistės skambutį. Bendrovės buhalterė aiškina, kad mėsinė negauna pinigų už parduotą produkciją, dėl to neturi iš ko mokėti už galvijus.

Grynais sumokėdavo, o pavedimu „išdūrė“

Ūkininkas mėsinei bulius ir karves parduodavo jau keliolika metų. Iki šiol mėsinė sumokėti delsdavo iki dviejų mėnesių. Pinigus ūkininkas gaudavo grynais.

„Šiemet susigundžiau parduoti galvijus 15 ct už kilogramą brangiau. Sąlyga buvo, kad perves pinigus į banko sąskaitą. Dabar gailiuosi. Grynais visą laiką sumokėdavo, o dabar išdūrė“, - pasakojo ūkininkas.

A.Gervinskas „Pajūrio mėsinei“ parduodavo iki 80 galvijų per metus. Šiemet už 111 tūkst. litų jis pardavė arti keturiasdešimt bulių ir karvių. Buvo sutarta, kad suma bus pervesta dalimis. Ilgiausiai tai užtruks iki dviejų mėnesių. Tačiau šie pažadai nebuvo ištesėti. Per beveik pusę metų įmonė sumokėjo ūkininkui tik pusę sumos.

A.Gervinskas tuomet savo bėdas išklojo žurnalistams. Jiems paskambinus į mėsinę, dalis skolos buvo grąžinta per savaitę, tačiau po to – ir vėl tyla.

„Gal ir šį kartą užteks tik jūsų skambučio“, - vylėsi Skuodo rajono gyventojas. Ateityje jis ketina pasirinkti kitą galvijų supirkėją.

Daugiausia pieno pernai davusios karvutės savininkas – ne vienintelis, kuriam „Pajūrio mėsinė“ nesumoka pinigų už galvijus.

Viliojo didesne kaina ir galvijų pasiėmimu

Panašiai su mėsine vargsta ir kitas rajono pienininkas Ramutis Šlyžius. Jam įmonė „Pajūrio mėsinė“ nuo kovo skolinga 32 tūkst. litų.

„Nežmoniškas neatsiskaitymas, - piktinosi ūkininkas. - Blogiausia, kad nesilaiko duoto žodžio ir nebendrauja, neatsako į skambučius.“

Jis užsiminė apie „spaudimuką“, kurį įmonė darė, kad ūkininkas galvijus parduotų ne už grynus pinigus, bet pervedant užmokestį į banko sąskaitą.

„Jei būtų grynais mokėję, būtų neatvažiavę paimti gyvulių. Be to, už kilogramą pažadėjo gal 10 centų didesnę kainą. Už galviją susidaro 60-70 litų daugiau“, - aiškino R.Šlyžius.

Praėjusią savaitę jis kaip ir A.Gervinskas išsiuntė „Pajūrio mėsinei“ skolos suderinimo lapelį. Jei įmonė nereaguos, ūkininkas žadėjo kreiptis į teismą.

Jau kurį laiką R.Šlyžius galvijus pardavinėja „Utenos mėsai“.

Neatsiskaito „dėl rusų“

„Pajūrio mėsinės“ buhalterė Viktorija pripažino, kad bendrovė yra skolinga šiems dviems ūkininkams. Ji negalėjo atskleisti, ar yra daugiau galvijų augintojų, kuriems mėsinė nesumokėjo už galvijus.

„Pas mus yra sunki padėtis su pinigėliais. Dėl tų rusų, neatsiskaito, ir mūsų vėluoja. Negauname pinigėlių už parduotą produkciją. Sunki padėtis tęsiasi jau ilgą laiką. Stengiamės su bankais derinti, bandom paskolas gauti“, - aiškino buhalterė.

Ji žadėjo perduoti direktoriui žurnalistės klausimus ir priminti jam, kad įmonė skolinga minėtiems ūkininkams. „Gal po truputį, po truputį ir atsiskaitysim“, - žadėjo „Pajūrio mėsinės“ darbuotoja.

Kad įmonė turi skolų, vėluoja mokėti mokesčius ir patenka į laiku nesumokėjusių deklaruotą PVM sąrašus, patvirtino ir Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcijos (AVMI) specialistai. Klaipėdos AVMI duomenimis, įmonės įsiskolinimas biudžetui siekia kone pusę milijono - 465 tūkst. litų.

Svetainės rekvizitai.lt duomenimis, bendrovė „Pajūrio mėsinė“ lapkričio pabaigoje apmokėjo per 66 tūkst. litų skolą Sodrai. Bendrovė kasmet kelis mėnesius būdavo skolinga Sodrai nuo 66 iki 81 tūkst. litų. Bendrovėje šiuo metu registruota 164 darbuotojai.

Svetainėje taip pat pateikiami duomenys, kad „Pajūrio mėsinės“ metinė apyvarta 2013-aisiais viršijo 100 milijonų litų.

Sekite verslo naujienas mūsų FB puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.