Kone visi mėsos kombinatai Baltarusijoje užkrėsti maro virusu

Afrikinio kiaulių maro užkratas, patekęs į mūsų šalį iš Baltarusijos, įkyrėjo iki gyvo kaulo. Bet galo jo viešnagei - nematyt. Pastaruoju metu jo aptinkama sumuštiniuose, paimtuose iš vilkikų vairuotojų. Ir dešrose, kurių traukiniais iš Minsko atsiveža baltarusiai.

Jau antra savaitė, kaip tiriant baltarusišką produkciją, kurią norima nelegaliai įvežti, dešrose randamas maro virusas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jau antra savaitė, kaip tiriant baltarusišką produkciją, kurią norima nelegaliai įvežti, dešrose randamas maro virusas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 8, 2014, 1:48 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 4:47 PM

Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo Jono Miliaus, kiaulių maro problema kaimyninėje Baltarusijoje yra ilgalaikė. Ir Lietuva su ja turės išmokti gyventi. Pirmadienį kiaulių maro problemą jis aptarė ir su Seimo Kaimo reikalų komiteto nariais, ir su Lietuvoje viešinčiu eurokomisaru Vyteniu Povilu Andriukaičiu.

„Problema yra sena, juo labiau, kad baltarusiai nesidalija informacija.

Baltarusiai mano, kad turi tik du oficialius židinius, tačiau Rusijos puslapyje pažymėta, kad Baltarusija visa nusėta maro židiniais, - visas pasienis.

Baltarusijoje dar yra viena problema - praktiškai visi mėsos kombinatai užkrėsti virusu.

Mes antra savaitė tiriame jų produkciją, kurią norima nelegaliai įvežti, ir randame dešrose virusą. Tai rodo, kad yra gili problema. Turėsime išmokti gyventi su maru. Mūsų problema - kaip priversti kaimynus, kad būtų skaidrūs ir dalytųsi informacija“, - sakė J.Milius.

Eurokomisaras V.P.Andriukaitis sakė komitetui turįs žinią, kad Europos Komisija (EK) praėjusį penktadienį nusprendė Lietuvai kompensacijoms dėl kiaulių maro skirti 1,937 mln. eurų (6,691 mln. litų).

„Viena iš žinių, kad praėjusį penktadienį EK paskyrė papildomai beveik 2 mln. eurų kompensacijoms, susijusioms su nuostoliais dėl kiaulių maro. Tai papildomi pinigai, kurių ES nėra tiek daug, esant tokiai sudėtingai situacijai“, - sakė eurokomisaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.