Rudens akibrokštas - lapkritį kainų svarstyklės išsilygino

Statistikos departamentas suteikė galimybę nors trumpam lengviau atsikvėpti. Šiemet lapkritį, palyginti su spalio mėnesiu,  bendrasis vartojimo prekių ir paslaugų kainų pokytis buvo lygus nuliui. Nes kai kurios šiek tiek pabrangusios vartojimo prekės ir paslaugos atsvėrė kitų vartojimo prekių ir paslaugų pigimą. 

Iš alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių lapkritį daugiausia – 1,7 procento – pabrango spirituoti gėrimai. Tabako gaminiai ir alus pabrango po 0,2 procento. Vynas atpigo 0,9 procento.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iš alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių lapkritį daugiausia – 1,7 procento – pabrango spirituoti gėrimai. Tabako gaminiai ir alus pabrango po 0,2 procento. Vynas atpigo 0,9 procento.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 8, 2014, 12:00 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 5:05 PM

Tam daugiausia įtakos turėjo sumažėjusios degalų ir tepalų, vaisių, keleivių vežimo oro transportu paslaugų kainos ir padidėjusios šilumos energijos, spirituotų gėrimų, trumpalaikio naudojimo namų ūkio prekių, daržovių, cukraus, uogienės, medaus, šokolado ir saldumynų, kitų neelektrinių asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių kainos. 

Vartojimo prekių kainos per šį laikotarpį padidėjo tik 0,02 procento, o paslaugų kainos sumažėjo 0,2 procento.

Valstybės ir savivaldybių institucijų reguliuojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,7 procento, o rinkos kainos sumažėjo 0,2 procento. Valstybės ir savivaldybių institucijų reguliuojamų kainų pokyčio įtaka buvo teigiama ir sudarė 0,1 procentinio punkto.

Pabrango šildymas ir degtinė

2014-ųjų lapkritį,  palyginti su spaliu, iš būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų labiausiai pabrango šilumos energija – 3,3 procento.

Gaminiai ir medžiagos būsto priežiūrai ir remontui pabrango 0,3 procento, būsto priežiūros ir remonto paslaugos – 0,2 procento.

Būsto nuomos mokesčiai sumažėjo 0,6 procento.

Iš alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių daugiausia – 1,7 procento – pabrango spirituoti gėrimai. Tabako gaminiai ir alus pabrango po 0,2 procento. Vynas atpigo 0,9 procento.

Iš būsto apstatymo, namų apyvokos įrangos ir kasdienės būsto priežiūros prekių ir paslaugų daugiausia – 1,2 procento – pabrango trumpalaikio naudojimo namų ūkio prekės, 1 procentu – baldai ir būsto apstatymo reikmenys, 0,7 procento – smulkūs elektriniai namų ūkio prietaisai.

Atpigo elektriniai ir neelektriniai pagrindiniai buitiniai prietaisai – 0,9 procento.

Skrydžių bilietai - pigesni  Iš transporto prekių ir paslaugų daugiausia atpigo keleivių vežimo oro transportu paslaugos – 5,8 procento, dyzeliniai degalai – 3,7, benzinas – 3,5 procento, tačiau 2 procentais pabrango suskystintos automobilinės dujos.

Iš ryšių prekių ir paslaugų labiausiai – 0,8 procento – atpigo interneto teikimo paslaugos, 0,7 – judriojo telefono ryšio paslaugos, bet 0,5 procento pabrango telefonų ir telefaksų įranga.

Iš paslaugų taip pat atpigo viešbučių paslaugos – 2,8 procento, sanatorijų – 2,4, atostogų išvykų – 1,2 procento, o pabrango kultūros paslaugos – 1,5 procento, kirpyklų ir asmens priežiūros įstaigų – 0,6, odontologų ir avalynės taisymo paslaugos – po 0,2 procento. 

Vieni vaisiai - pabrango, kiti - atpigo

Iš maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų daugiausia pasikeitė vaisių ir daržovių kainos: 30,5 procento pabrango vynuogės, 19,7 – salotinės daržovės, 11,3 – kriaušės, 5,8 – vaisinės daržovės (pomidorai, saldžiosios paprikos), o atpigo citrusiniai vaisiai – 13,2 procento, šakniavaisiai (morkos, burokėliai) – 6,6, bananai – 4,2 procento.

Taip pat pabrango margarinas – 3 procentais, kiaušiniai – 2,6, cukrus, džiovinti vaisiai ir riešutai – po 2,4, kava – 1,8, šokoladas, sviestas ir tepusis riebalų mišinys – po 1,7 procento. Užtat atpigo arbata – 2,1 procento, miltai – 1,5, vaisių ir daržovių sultys – 1,4, rūkytos ir sūdytos žuvys – 1,3 procento.

Metinė infliacija sukasi apie 0,2 proc. 2014 m. lapkritį metinė infliacija, palyginti su 2013 m. lapkričio mėnesiu, sudarė 0,2 procento ir buvo 0,2 procentinio punkto mažesnė nei 2013 m. lapkričio mėn. Primenama, kad 2013 m. lapkritį, palyginti su 2012 m. lapkričiu, buvo užfiksuota 0,4 proc. infliacija.

Metinei infliacijai šįkart didžiausią įtaką turėjo 10,5 procento padidėjusios kietojo kuro, 10,3 – vaisių kainos. Taip pat ją "pamaitino" per metus 6,3 proc. pabrangę tabako gaminiai, 5 proc.  – restoranų, kavinių ir panašių įstaigų paslaugos, 11,8 proc. – kavos, arbatos ir kakavos, 14,1 proc. – nuotekų rinkimo paslaugų, 5,8 proc. – alaus kainos, 13,1 proc.  – būsto nuomos mokesčiai.

Tačiau šiek tiek (6,1 proc.) sumažėjo degalų ir tepalų, 6,6 – šilumos energijos, 13,1 – dujų, 5,4 – elektros energijos, 4  – telefono ir telefakso paslaugų kainos.

Vartojimo prekių kainos per metus sumažėjo 0,3 procento, o paslaugų kainos padidėjo 2 procentais.

 2014 m. lapkričio mėn., palyginti su 2013 m. lapkričio mėn., valstybės ir savivaldybių institucijų reguliuojamos kainos sumažėjo 1,7 procento, o rinkos kainos padidėjo 0,6 procento.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.