Vežėjai vengia Latvijos - suka vilkikus link Baltarusijos

Rusija jau daugiau nei dvi savaites

Baltarusiai netaiko lietuviškiems vilkikams tokios griežtos patikros, kaip Latvijoje, ties Rusijos siena dirbantys Rusijos pareigūnai<br>V.Balkūno nuotr.
Baltarusiai netaiko lietuviškiems vilkikams tokios griežtos patikros, kaip Latvijoje, ties Rusijos siena dirbantys Rusijos pareigūnai<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 8, 2014, 2:49 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 4:37 PM

„Situacija nesikeičia. Latvijos-Rusijos pasienyje toliau taikoma griežta kontrolė. Užtat ten labai mažai lietuviškų vilkikų bevažiuoja.

Važiuojame per Baltarusiją. Baltarusiai netaiko mums sugriežtintos patikros. Kadangi Baltarusija ir Rusija yra vieningos muitų sąjungos narės, ties jų siena nėra patikrų“, - teigė vežėjų asociacijos „Linava“ vadovas Algimantas Kondrusevičius.

Pasak jo, dėl to padidėjo eilės Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje: „Čia tiesiog persigrupavo srautas, nes daugiau vilkikų važiuoja per Baltarusijos-Lietuvos pasienio postus“.

Pirmadienį Lietuvos-Baltarusijos pasienyje laukė 461 vilkikas: Lavoriškėse - 200, Medininkuose - 81, o Šalčininkuose - 80 vilkikų.

Pasak A.Kondrusevičiaus, nors eilės ir pailgėjo, jos neprilygsta eilėms, kurios prieššventiniu laiku nusidriekdavo ankstesniais metais. Anot jo, sumažėjo krovinių srautas - klientai atsisako lietuviškų bendrovių paslaugų dėl joms Rusijos taikomos griežtos patikros.

„Linavos“ vadovas negalėjo pasakyti, kiek tiksliai vilkikų šiuo metu vyksta į Rusiją, tačiau TIR knygelių lapkritį išduota maždaug 2 tūkst. mažiau nei spalį.

„Anksčiau per mėnesį išduodavome 12-12,5 tūkst. TIR knygelių, o lapkritį - nepilnai 10 tūkst. Tad sumažėjimas sukasi apie 20 proc.“, - teigė A.Kondrusevičius.

Pasak Muitinės departamento vadovo Antano Sipavičiaus, Rusija ir toliau taiko sugriežtintą patikrą, o padidėjusias eiles Baltarusijos pasienyje tikslinga susieti ir su prieššventiniu laikotarpiu.

„Vilkikų srautas tokiu metu visada padidėja, o pralaidumas nėra toks geras, kaip ankstesniais metais“, - aiškino A.Šipavičius.

Automobilių iš Lietuvos patikrą Rusija sugriežtino lapkričio 21 dieną.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija Rusijos veiksmus pavadino „diskriminacine praktika“, teigdama, kad lietuviški lengvieji ir kroviniai automobiliai susiduria su dirbtinai kuriamais sunkumais. Rusijos muitinės vadovas savo ruožtu pareiškė, kad patikra sugriežtinta, nes per Lietuvą į Rusiją gabenama uždrausta ES produkcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.