Lietuvos kariuomenė vykdo operaciją „Rauginti kopūstai“

Lietuvos kariuomenė jau skaičiuoja, kur išleis papildomai iš kitų metų biudžeto skirtus 2,9 mln. eurų. Pinigų reikės viskam – kariams išlaikyti, sausumos ginkluotei didinti, šoviniams ir… raugintiems kopūstams pirkti.

Rauginti kopūstai – sostinės Halės turgavietėje.<br>D.Umbraso nuotr.
Rauginti kopūstai – sostinės Halės turgavietėje.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė

2014-12-09 09:28, atnaujinta 2018-01-19 15:32

Centrinė viešųjų pirkimų tarnyba lapkričio pabaigoje paskelbė raugintų kopūstų pirkimo konkursą. Perkančioji organizacija – Lietuvos kariuomenė.

Kitąmet kariuomenė ketina nupirkti 11 400 kg, arba 11,4 tonų, raugintų kopūstų: pirmąjį ketvirtį – 4 300 kg, antrąjį – 2 200 kg, ketvirtąjį – 4 900 kg. Trečiąjį ketvirtį kareiviai, matyt, turės valgyti tik šviežius.

Iš viso maisto atsargoms kariuomenė ketina išleisti 138 tūkst. 250 litų.

„Nurodyta suma – tai tam tikros produktų grupės įsigijimo planas dvejiems metams. Ši produktų grupė, be raugintų kopūstų, taip pat apima konservuotus produktus, kavą, arbatą, prieskonius, cukrų, konditeriją, džiovintus vaisius, riešutus ir kitus produktus“, – kam ketinama išleisti šiuos pinigus, aiškino Krašto apsaugos ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Viktorija Cieminytė.

Keturių litų neperkopia

Didžiuosiuose šalies prekybos centruose – raugintų kopūstų ir jų kainų įvairovė.

Įvairiose  pakuotėse ir skirtingo svorio kopūstai parduotuvėse kainuoja nuo 2 iki 4 litų. Sostinės Halės turgavietėje šio iš statinių pirkėjams parduodamo vitaminų užtaiso kilogramas kainavo apie 3–5 litus.

Lietuvoje yra nemažai kopūstų augintojų. Stambiausi ūkininkai, nelygu sezonas, pagamina apie tūkstantį tonų šio rauginto skanėsto. Vienas jų – ūkininkas Algimantas Vaupšas, kuris šiuos kariuomenės poreikius patenkintų su kaupu.

lrytas.lt paklausė, kiek gi ūkininkas uždirbtų, pardavęs 10 tonų kopūstų.

„Už raugintų kopūstų kilogramą aš gaunu 90 centų. Didžiausias pelnas, kurį galiu uždirbti už toną, būtų 300 litų. Nuo 10 tonų – 3 tūkst. litų“, – skaičiavo pašnekovas.

Šios ūkininko produkcijos kilogramas prekybos centruose įkainotas iki 3 litų.

Kitas nenorėjęs minėti pavardės Vidurio Lietuvos ūkininkas, kurio produkcijos galima rasti visuose didžiuosiuose prekybos centruose, suskaičiavo, kad jo įmonėje raugintų kopūstų kilogramas kainuoja apie 1,20, geriausiu atveju už 1,60 litus pavyksta kilogramą parduoti.

Toliau jų kainą didina 17 proc. pridėtinės vertės mokestis, prekybininkai, kurie taiko 10–20 proc. antkainį. Plastikinis kibirėlis – tara, į kurią sukraunami kopūstai, irgi kainuoja nemažai – 60 centų.

Kopūstai – tris kartus per savaitę

Krašto apsaugos ministerijos pareigūnai informavo, kad šiais metais Lietuvos kariuomenė raugintus kopūstus perka iš bendrovės „Viržis“, kuri skelbia daržoves įsigyjanti iš vietos ūkininkų.

Pasak ministerijos atstovų, konkurso sąlygose nėra jokių apribojimų, jis yra viešas, todėl kitų metų konkurse gali dalyvauti visi, kurie susipažino su paskelbta informacija ir atitinka konkurso sąlygose nustatytus reikalavimus, taip pat jiems yra priimtinos konkurso sąlygos. Vadinasi, konkurse gali dalyvauti kaimynai latviai, kurių rauginti kopūstai pigesni nei vietos gamintojų.

Kariuomenės atstovai sakė, kad į karių racioną rauginti kopūstai yra įtraukiami vidutiniškai tris kartus per savaitę įvairiems patiekalams (salotoms, troškiniams, sriuboms) gaminti.

Šiemet, iki spalio mėnesio pabaigos, kariuomenė yra nupirkusi 5 t raugintų kopūstų, apie 124 t bulvių, apie 20 t  pomidorų, apie 19 t agurkų, apie 24 t įvairių kruopų, apie 7 t kvietinių miltų, apie 41 t kiaulienos mėsos – kumpio, nugarinės, šoninės ir kitokios. Šie maisto produktai perkami iš bendrovių „Viržis“, „Sanitex“ ir „Kretingalės mėsa“.

2014 m. vidutinė vienos paros karių maitinimo norma kainuoja 17,84 lito.

Ministras džiaugiasi

Krašto apsaugos ministro Juozo Olekos teigimu, kitąmet gynybos finansavimas grįš į 2008 metų lygį.

„Kitais metais ateisime į tuos gerus skaičius: maždaug 49 proc. bus išlaikymui ir 27 proc. – modernizacijai“, – praėjusią savaitę svarstant šalies biudžetą džiaugėsi ministras.

2015 metų biudžeto projekte krašto apsaugai yra numatyta per 400 mln. eurų, arba 1,466 mlrd. litų. Krašto apsaugai bus skiriama 1,1 proc. bendrojo vidaus produkto.

J.Olekas teigė, kad didesnis finansavimas leis atkurti per krizę sumažėjusius kariuomenės išteklius – stiprinti sausumos kariuomenę, pirkti šovinius, ginkluotę, gerinti infrastruktūrą.

„Mums taip pat labai svarbu per kelerius metus susitvarkyti su karinių dalinių užpildymo kariais užduotimi. Turime daliniuose etatų, o žmonių nepakanka“, – sakė ministras.

Vitaminų užtaisas

Rauginti kopūstai vertinami ne tik dėl puikaus skonio, bet ir dėl neabejotinos naudos organizmui. Mokslininkai įrodė, kad jie pagerina medžiagų apykaitą.

Šis produktas yra puikus vitamino C ir B grupės vitaminų, taip pat kai kurių mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio, kalcio, fosforo druskų, šaltinis. Juose daug pieno rūgšties, kuri teigiamai veikia virškinimo procesus.   100 g raugintų kopūstų yra 30 mg vitamino C — beveik pusė paros normos, kurios reikia žmogaus organizmui. O 100 g raugintų kopūstų sūrymo šio vitamino yra dar daugiau — net 40 mg.   Rauginti kopūstai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, saugo nuo aterosklerozės, padeda susirgus inkstų, žarnyno ligomis. Juose daug B, B12 grupės vitaminų, kurie aprūpina ląsteles deguonimi, vadinasi, aktyvina smegenų veiklą ir kelia nuotaiką. Šie vitaminai stiprina kaulų raumenų audinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.