Vartojate alyvuogių aliejų ir mėgstate riešutus? Laukia smūgis

Pastaruoju metu įjunkote salotas pagardinti alyvuogių aliejumi? Vadinasi, teks kur kas plačiau atverti piniginę, nes šis aliejus brangs.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Dec 9, 2014, 6:06 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 3:45 PM

Alyvuogių aliejus sausį parduotuvėse pabrangs 30–40 proc. Dar daugiau teks mokėti tiems, kurie yra išlavinę skonį ir pripažįsta tik itališką. Šitaip apskaičiavo aliejaus tiekėjai.

Verslininkai įspėjo, kad kitais metais toliau stiebsis ir riešutų kaina, ypač populiariausių Lietuvoje – žemės riešutų.

Italai griebėsi už galvos

Alyvuogių aliejaus kainos šiemet šoktelėjo trečdaliu dėl sumažėjusio derliaus Italijoje, Prancūzijoje, Portugalijoje ir Ispanijoje.

Italai padėtį apibūdina itin dramatiškai ir šiuos metus vadina juodžiausiais Italijos alyvuogių aliejaus metais.

Tokio prasto derliaus jie neregėję nuo 1933-iųjų.

Ispanai guodžiasi, kad blogiau nei šįmet nebuvę tiktai pastarąjį dešimtmetį. Derlius sumažėjo dėl alyvmedžiams nepalankaus klimato: pernelyg aukštos oro temperatūros ir didelio kritulių kiekio.

Dėl nepalankių klimato sąlygų atsirado nemažai alyvmedžių musių. Gamintojai apskaičiavo, kad kitais metais litras alyvuogių aliejaus gali kainuoti nuo 10 eurų.

Teks mokėti daugiau

Kaip sakė vienos didžiausių Baltijos šalyse alyvuogių aliejaus tiekėjų įmonės „Armesta“ atstovas Gytis Garnys, kainų smūgį pajusime jau sausį, mat gamintojai Italijoje Lietuvos įmonei jau atsiuntė kitų metų kainas. Jos dvigubai didesnės negu pernykščio derliaus.

Ispanijoje padėtis kiek geresnė, tad iš šioje šalyje užaugusių alyvuogių spaustas aliejus bus brangesnis 30–40 proc. Kainą pakėlė ne tik liūtys, bet ir bendra padėtis regione. Juk Italija ir Ispanija – didžiausios alyvuogių aliejaus gamintojos pasaulyje.

„Biržoje aliejaus kaina jau pakilusi 35 procentais. Rinka bendra, tad italai masiškai supirkinėja alyvuogių aliejų Ispanijoje.

Tačiau ispaniško, itališko arba graikiško aliejaus skoninės savybės labai skiriasi“, – aiškino G.Garnys.

Pietų Europos šalys gamina per 70 proc. viso alyvuogių aliejaus pasaulyje.

Nekeis savo įpročių?

Kol kas Lietuvoje parduodamas praėjusio sezono alyvuogių aliejus, tad jis pigesnis. Litrą ispaniško ar graikiško galima įsigyti už keliolika litų, itališko kaina artėja trisdešimties litų link.

Pastarąjį dešimtmetį alyvuogių aliejaus paklausa Lietuvoje smarkiai augo. Ar kainos pokyčiai paskatins mus atsigręžti į saulėgrąžų aliejų?

G.Garnys įsitikinęs, jog tie, kurie įprato prie alyvuogių aliejaus, ir toliau jį pirks, kad ir brangesnį. Tačiau tie, kurie iki šiol vartojo itališką, gali pradėti rinktis pigesnį ispanišką ar graikišką.

Nestabili ir riešutų rinka

Gamta šįmet krėtė piktus pokštus ne tik aliejaus spaudėjams. Kur kas mažesnis sunoko ir riešutų derlius.

Lazdynų riešutų kainas sukėlė šalčiai, tiksliau, viena šalta šių metų kovo naktis Turkijoje. Tą naktį nušalo nemaža dalis lazdynų, o Turkijoje jų plantacijos didžiausios pasaulyje.

Iki lemtingų šalčių buvo planuojama, kad turkai užaugins apie 800 tūkst. tonų šių riešutų, tačiau ilgainiui optimizmas sutirpo iki 540 tūkst. tonų.

Dar šių metų pradžioje Europos rinkoje toną lazdynų riešutų buvo galima įsigyti už 4860 eurų (16,7 tūkst. litų).

O vasaros pabaigoje kaina buvo pakilusi kone iki 8 tūkst. eurų (27,6 tūkst. litų). Dabar ji šiek tiek aptirpusi.

Panevėžyje įsikūrusios riešutų tiekimo įmonės „Alvas & ko“ vadybininkas Nerijus Sereika sakė, kad kaip keisis padėtis iki kito derliaus rugsėjo mėnesį, niekas tiksliai nežino.

Juolab kad vieni iš augintojų – gruzinai – dar skaičiuoja lazdynų riešutų likučius. Tačiau viliamasi, kad pakaks turkų išteklių ir kaina nebešokinės.

Tačiau tiekėjai to paties negali pasakyti apie žemės riešutus, kurie patys paklausiausi tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje.

N.Sereika sakė, kad dėl prastoko derliaus ir smarkiai išaugusio vartojimo Kinijoje jie dabar sparčiai brangsta. Pastaraisiais mėnesiais už toną šių riešutų tiekėjams tenka mokėti apie 200 dolerių daugiau.

„Alvas & ko“ lazdynų riešutus įveža iš Turkijos, Gruzijos, Azerbaidžano, Ispanijos. O žemės riešutai atkeliauja iš Argentinos, JAV, Kinijos ir Indijos.

Įsisuko Ebolos virusas

Ne menkesnė grėsmė kilo ir smaližių piniginėms.

Šokolado kainą irgi nuolat kedena gamtos stichijos – kakavos pupeles auginančiose valstybėse sausra sunaikino nemažą dalį derliaus.

Tačiau šiais metais ją šokdina ir Ebolos virusas. Tiksliau, kalbos apie jį.

Daugiausia kakavos pupelių auginama Afrikoje – Ganoje, Dramblio Kaulo Krante.

Gamintojai neabejojo, kad plintant Ebolos virusui gali būti apribotos galimybės išvežti šią žaliavą.

Dėl to gali atsirasti jos deficitas ir išaugti kakavos, saldžiųjų gaminių iš jos bei juodojo šokolado kainos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.