Bilietai į verslo traukinį – mokami

„Jauni žmonės mažąją bendriją laiko bilietu į verslo traukinį“, – sakė pradedančiąsias įmones vienijančios platformos „Startup Highway“ vadovas Rokas Tamošiūnas.

R.Tamošiūno nuomone, vakarykštis Seimo sprendimas palaidos mažąsias bendrijas.
R.Tamošiūno nuomone, vakarykštis Seimo sprendimas palaidos mažąsias bendrijas.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius („Lietuvos rytas“)

Dec 10, 2014, 7:35 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 1:51 PM

Seimas nusprendė, kad nuo kitų metų šis bilietas pradedantiems verslininkams kainuos tiek pat, kiek ir kitiems.

Mat mokesčių lengvatos mažosioms bendrijoms nebus pratęstos.

Prieš keletą metų ši tvarka buvo pristatyta kaip naujovė, padedanti be didelių sąnaudų pradėti verslą.

Mažoji bendrija (tokių šiuo metu Lietuvoje veikia apie 6 tūkst.) tapo tarpine grandimi tarp individualios veiklos ir uždarosios akcinės bendrovės (UAB).

Jai nebūtinas dažnam studentui milžiniškas 10 tūkst. litų įstatinis kapitalas, o patyrus nuostolių nereikia už tai atsakyti visu savo turtu.

Tačiau ne paslaptis, kad labiausiai jas steigti skatino galimybė negavus pelno nemokėti privalomojo sveikatos ir valstybinio socialinio draudimo mokesčių.

Teks mokėti kaip visiems

Dabar šią lengvatą užsimota panaikinti.

Tai reiškia, kad kiekvienas mažosios bendrijos narys kas mėnesį privalės sau sumokėti bent minimalią algą ir nuo jos valstybei atseikėti bent po 360 litų. Visiškai nesvarbu, ar steigėjai turi kitą darbą ir jau moka mokesčius „Sodrai“, ar jie studentai, kuriems šio mokesčio mokėti dar nereikia.

Iš anksto neįspėjo

„Užjaučiu kolegas. Matau mažųjų bendrijų darbuotojų veidus. Vienintelis dalykas kuo guodžiamės, kad premjeras Algirdas Butkevičius dar apsigalvos“, – sakė įmonės „Dalinuosi.lt“ direktorius Paulius Valatkevičius.

Jis pats buvo įkūręs panašią kompaniją, tik Anglijoje.

Pagal ten galiojančią tvarką, iš neuždirbančių bent 700 svarų (per 3 tūkst. litų) per mėnesį valstybė apskritai nesigviešia jokių mokesčių.

Vėliau P.Valatkevičius mažąją bendriją įkūrė ir Lietuvoje.

Paskui jos marškinėlius išaugo, tačiau iki šiol tebėra įsitikinęs, kad toks verslo modelis yra sveikintinas.

„Koją pakišo būtent atidėliojimas dėl mokesčių lengvatų galiojimo. Valdžia turėjo aiškiai pasakyti, kad turėti mažąją bendriją neapsimokės nuo tam tikro termino, tuomet jos galėjo pakeisti savo statusą.

O ką dabar daryti tiems, kurie tokią bendriją įkūrė, pavyzdžiui, šių metų viduryje? Jie liko apgauti – juk dar liepą buvo kalbama, kad lengvata nebus panaikinta.

Ir sveikas protas, ir įstatymai reikalauja, kad bet kokie mokesčių pakeitimai būtų žinomi bent jau prieš pusmetį“, – piktinosi „Dalinuosi.lt“ direktorius.

Bendrijų tiesiog nebeliks?

Pasak „Startup Highway“ vadovo R.Tamošiūno, mažoji bendrija jaunimui buvo galimybė be didelių investicijų tapti savo verslo savininkais.

„Suprantama, kad bendrovės turi įdarbinti direktorių. Tačiau dabar išeina taip, kad privaloma įdarbinti visus mažosios bendrijos valdybos narius ir mokėti jiems atlyginimus.

O gal niekas nenorėjo jų samdyti, gal jie buvo tik patarėjai ar bendraturčiai?“ – klausė R.Tamošiūnas.

Seimo vakar palaimintų įstatymo pataisų rengėjai tvirtino, kad pakeitus galiojančią apmokestinimo tvarką per metus papildomai bus surinkta 9 mln. litų.

Bet R.Tamošiūnas dėl to nesilažintų: „Kokį šio mokesčio derlių pjausime, parodys kiti metai, nors jau dabar galime spėti, kad šalyje tiesiog nebeliks tų mažųjų bendrijų.“

Tiesa, „Startup Highway“ vadovas teigė, kad pastaruoju metu 9 iš 10 investicijų sulaukiančių pradedančių įmonių yra registruotos kaip UAB.

Skaitykite verslo naujienas mūsų FB puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.