Dėl pigesnių degalų lietuviai ryžosi vargti eilėje pasienyje

Prieš tris savaites, Rusijos pasienio tarnyboms pradėjus priimti žymiai

Kalvarijietė Dana laukia leidimo įvažiuoti į Rusiją ir trumpina laiką megzdama žentui liemenę.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Kalvarijietė Dana laukia leidimo įvažiuoti į Rusiją ir trumpina laiką megzdama žentui liemenę.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Dec 11, 2014, 6:25 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 9:37 AM

Pigesnių degalų į Kaliningrado sritį važiuojantys marijampoliečiai bei kalvarijiečiai automobilyje praleidžia po parą ar pusantros, kol pasienyje pajuda eilė.

Rusijos pareigūnai prieš tris savaites teigė, jog problemų pasienyje atsirado dėl neva muitinėje diegiamos naujos programos. Tačiau į Kaliningrado sritį važiuojančių lietuvių šis teiginys neįtikina.

„Ar jie per tris savaites nesugebėjo išmokti dirbti pagal tą naują programą? Nesąmonė. Priežastys visai kitokios“, – teigė vienas lengvojo automobilio vairuotojas.

Eilėje laukiantys lietuviai pastebėjo, kai tik automobilis su rusiškais numeriais privažiuoja tiltą per Lieponos upelį, kuris skiria Lietuvą ir Rusiją, pastarosios šalies pasieniečiai tuoj pat moja savo tautiečiui: „Atvažiuok“.

Kalvarijoje gyvenanti Dana į Kaliningrado sritį važinėja pakaitomis su savo vyru.

„Rusijos pusėje važiuoju iki pirmosios degalinės. Į abi puses – 120 kilometrų, bet man šios kelionės apsimoka.

Galiu nusipirkti degalų ne tik į mašinos baką, bet ir 10-ies litrų talpą, du butelius degtinės, du pakelius cigarečių.

Į terminalą atvažiavau anksti rytą. Dabar jau pietūs. Nežinau, kada pajudėsiu. Turiu pagalvę, antklodę, maisto, žentui liemenę baigiu numegzti, – noriai apie savo patirtį pasakojo kalvarijietė. – Paskutinius nervus ir kantrybę tuoj iščiulps. Anksčiau taip niekada nebūdavo. Prezidentė išvadino rusus teroristais, tai ko norėti?“.

Dana pasakojo, jog jos sutuoktinis į Rusiją išvyko praėjusį antradienį, o grįžo šiandien – ketvirtadienį.

„Valdžia tegu neišgyvena – mes kontrabandų nevežame. Ačiū mūsų vyriausybei, kad taip padarė. Tegu paklauso, ką kalba paprasti žmonės.

Ar įmanoma išgyventi iš 600 litų pensijos? Aš esu neįgali. O vaistais kiek kainuoja?“ – piktinosi kalvarijietė, mananti, jog į namus sugrįš

Ketvirtadienį Kybartų poste laukiantys keliolikos lengvųjų automobilių vairuotojai tvirtino, jog tik dėl aštrių Prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžių apie Rusiją susidarė tokia sunki padėtis pasienyje.

„Padėkokite savo prezidentei“, – pro vos pravertą mašinos langelį piktai šūktelėjo vienas solidaus amžiaus lietuvis ir nesileido į šnekas.

Pigesnių degalų į Rusiją vykstantys vairuotojai pasirengę rimtai. Jie turi mažiausiai dviem paroms maisto, šiltų apklotų; vieni skaito knygas, kiti pasiėmę kompiuterį, treti miega.

Nuo ketvirtadienio ryto iki pietų į Rusijos teritoriją įvažiavo vos penki automobiliai su lietuviškais numeriais. Prieš mėnesį šis skaičius būdavo dešimt kartų didesnis.

Marijampolietė Rita pasakojo, jog šį mėnesį į Rusiją ji vyksta pirmą kartą. Jauna moteris eilėje išstovėjo parą ir laiką trumpino miegodama: „O ką daugiau veikti?“.

Pensininkas Juozas iš Marijampolės, stovintis eilėje Kybartų poste, neslėpė nusivylimo susidariusia situacija.

„Paskutinį kartą lauksiu iki galo. Jau 36 valandos kaip išvykęs iš namų. Aš po širdies operacijos. Į Rusiją važinėju 24 metus. Per tą laiką gal du kartus buvo trukdymų pasienyje, bet ne taip baisiai kaip dabar.

Prieš mėnesį važiavau, buvo viskas normalu. Tąsyk pirmyn ir atgal suvažinėjau per aštuonias valandas.

Iš vieno pažįstamo ruso turiu skolą atsiimti ir daugiau nebevažiuosiu“, – tikino pensininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.