Lietuviai karpius perka tik gruodį

Nors gruodis yra sėkmingiausias mėnuo žuvų augintojams per metus, jie stebisi lietuvių įpročiu gyvus karpius pirkti tik per šventes. Beveik pusė Lietuvos žuvininkystės ūkiuose per metus užauginamų karpių eksportuojama į Lenkiją, Latviją, Angliją ir Airiją, tačiau kainomis verslininkai nepatenkinti, rašo „Lietuvos žinios“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 11, 2014, 9:15 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 11:14 AM

Paskutinį metų mėnesį Lietuvos žuvų augintojai parduoda maždaug 75 proc. visos savo tvenkinių produkcijos, didžioji jos dalis – gyvi karpiai. Per pastaruosius dešimt metų žuvų augintojų pajamos tik augo, tačiau jų atstovai sako, kad padėtis nėra tokia gera, kokią rodo skaičiai: konkurencija Lietuvos rinkoje didelė, o lenkai ir latviai už žuvis moka esą per mažai.

Pasak Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos vadovo Vytauto Andriuškevičiaus, geriausias per metus mėnuo žuvininkams – gruodis. Furgonai su gyvomis tvenkinių žuvimis paskutinį metų mėnesį keliauja ne tik į Lietuvos prekybos centrus – maždaug 1,5 tūkst. tonų gyvų karpių išvežama į Lenkiją.

„Tas žuvis jie pas save suleidžia į sandėlius, o per Kalėdų šventes būna labai didelė prekyba. Per tas dienas kiekviena lenkų šeima suvalgo ne po vieną karpį. Nemažai lietuviškų žuvų išvežama latviams – apie 400 tonų“, – nurodė V.Andriuškevičius.

Lietuvos rinkoje, asociacijos duomenimis, per metus parduodama maždaug 2,4 tūkst. tonų gyvų karpių. Tiesa, V.Andriuškevičius sakė pastebėjęs, kad lietuviai karpius renkasi vis rečiau – prekybos vietoms pateiktos produkcijos neretai neišperka, nors kilogramo gyvų karpių kaina, žuvininkų atstovo teigimu, krinta.

„Lietuvos rinkoje kaina yra maždaug 12 litų už kilogramą. O štai lenkai, kuriems eksportuojame žuvis, nenori mokėti ir 6 litų už kilogramą“, – tikino V.Andriuškevičius. Nors kainos ir mažėja, šis ūkio sektorius, kaip rodo skaičiai, laikosi gana neblogai.

V.Andriuškevičius sako, kad 2013-ieji žuvų tvenkinių ūkiams buvo patys geriausi metai. „Pernai tvenkiniuose užauginome daugiau kaip 4 tūkst. tonų žuvų, asociacijos narės gavo 31,5 mln. litų pajamų. Tai buvo ir didžiausios pajamos, ir didžiausias augimas. Palyginimui – 2005 metais užaugindavome 2 tūkst. tonų žuvų“, – LŽ aiškino V.Andriuškevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.