Parkų darbuotojai džiaugiasi: lankytojai vis mažiau šiukšlina

Jau ne vienerius metus Lietuvos saugomose teritorijose yra kuriama infrastruktūra, sudaranti galimybes keliaujantiems patogiau susipažinti su mūsų krašto gamtos vertybėmis, unikaliu kraštovaizdžiu, biologine įvairove. Saugomose teritorijose įrengti lankytojų centrai, edukacinės ekspozicijos, apžvalgos aikštelės ir bokštai, pažintiniai takai, stovyklavietės leidžia lankytojams mėgautis poilsiu gamtoje ir ją pažinti ne tik pėsčiomis, bet ir dviračiais. Visą tai įrengta ir sutvarkyta pasinaudojus Europos Sąjungos 2007–2013 metų Europos regioninio plėtros fondo parama pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-12 07:00, atnaujinta 2018-01-19 09:19

Įvykę pokyčiai saugomose teritorijose nelieka nepastebėti ir lankytojų, kurie savo poilsiui renkasi žmogaus rankos nepaliestus gamtos kampelius, tikėdamiesi visaverčio poilsio ir ramybės. Atvykę į parkus, draustinius, rezervatus, žmonės vis dar stebisi, kad tokiose teritorijose galima viskas, kas neprieštarauja pagrindinėms gamtos tausojimo vertybėms. Rengti piknikus tam skirtose stovyklavietėse, stebėti gamtos gyvenimą vaikštant pažintiniais takais ar nuo apžvalgos bokšto, saugomos teritorijos pasirengusios lankytojams parodyti tikrą gamtos gyvenimą. Ir už tai prašo labai nedaug – saugoti unikalius gamtos kampelius nepaliekant šiukšlių ir neniokojant esamo inventoriaus.

Nacionalinių ir regioninių parkų darbuotojai džiaugiasi, kad kartu su lankytojų skaičiaus didėjimu auga ir jų sąmoningumas. Ne tik mažiau šiukšlinama, bet ir prisidedama savarankiškai prie teritorijų gražinimo ir švarinimo darbų. Žinoma, vis dar atsiranda tokių, kurie dėl nenoro suprasti ar tokiu būdu išreikšti savo galias, šiukšlina, veža atliekų maišus į miškus. Atsiskleidžia požiūris, kad namuose švara – o šiukšlės kažkur už namų, už gyvenamos teritorijos ribos.

Švenčionių ir Ignalinos rajonuose įsikūrusiam Sirvėtos regioniniam parkui tokios problemos, kaip lankytojų paliktos šiukšlės nėra svetimos. Tačiau vyr. kraštotvarkininko Mariaus Simaškos nuomone, pastaruoju metu pastebima šiukšlinančiųjų mažėjimo tendencija. „Žmonės išsineša šiukšles su savimi ten kur nėra galimybių jų palikti, o stovyklavietėse ir poilsiavietėse yra šiukšlių dėžės.“ Parko darbuotojo teigimu, stengiamasi lankytojams parodyti, kad parkas – mūsų visų namai, todėl prie jo apsaugos galime prisidėti kiekvienas. „Mūsų parko direkcija aktyviai dalyvauja kasmetinėje akcijoje „Darom“. Balandžio mėnuo tapo tradiciniu švaros mėnesiu. Prie akcijos prisideda daugelis organizacijų, vietiniai žmonės, moksleiviai. Kartu tvarkydami aplinką, stengiamės palaikyti švarą ir tvarką“, – pasakojo parko vyr. kraštotvarkininkas Marius Simaška.

Norėdami, kad šiukšlės regioniniame parke taptų retenybe ir visai išnyktų, darbuotojai yra tikri, visuomenės švietimas tampa geriausia priemone pasiekti tokio rezultato. Parko direkcijos specialistai, vesdami pamokas mokyklose, dalyvaudami renginiuose ar seminaruose tiesiogiai ar netiesiogiai akcentuoja šią temą. Taigi didžiausias dėmesys nukreipiamas į jaunimą – kuo anksčiau jie suvokia nerašytas buvimo gamtoje elgesio taisykles, tuo lengviau tai įsisąmonina kaip savaime suprantamą dalyką. Pastebima, kad įrengtų informacijos stendų ir atnaujintos parko infrastruktūros gadintojai dažniausiai būna jaunimas, neturintis kur dėti savo energijos pertekliaus. Todėl stengiamasi jų energiją nukreipti tinkama linkme, pvz. atvirkščiai ne griauti, o padėti tvarkyti saugomas teritorijas.

Dažnai išgirstame kalbų, kad šiukšliname, nes tai susiję su mūsų mentalitetu ir nieko čia nepadarysi. Sirvėtos regioninio parko darbuotojai yra tikri, visa esmė auklėjime – tuo pamažu jie prisideda bendraudami su vaikais mokyklose ir jiems aiškindami gamtos apsaugos svarbą.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?