Prisigyvenome: net veltui dalijamų daržovių niekam nereikia

Sandėlius užvertę morkomis ir kopūstais ūkininkai neturi kam jų įsiūlyti. Sėję ir auginę daržoves rusams, saviškiams jų negali įsiūlyti net už dyką.

Priauginę tūkstančius tonų įvairių daržovių rusams ūkininkai nebeturi kur jų dėti, nes niekam nereikia net už dyką.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Priauginę tūkstančius tonų įvairių daržovių rusams ūkininkai nebeturi kur jų dėti, nes niekam nereikia net už dyką.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas")

2014-12-12 05:00, atnaujinta 2018-01-19 09:19

Morkas, kopūstus ir kitas daržoves auginęs Pasvalio rajono ūkininkas Algimantas Morkūnas – vienas iš devynių žemdirbių, kurie paprašė ES paramos už produktų pašalinimą iš rinkos.

Jis, kaip ir kiti didesni ūkininkai, anksčiau daržoves parduodavo rusams. Tačiau Maskvai paskelbus embargą nebeturi kur jų dėti.

Negali įsiūlyti

„Morkomis šiemet buvau užsėjęs apie 60 hektarų žemės. Dabar to, kas liko rusams neparduota, nėra kur dėti.

Mažytę dalį morkų – apie 200 tonų atidaviau labdarai. Mielai atiduočiau jų daug daugiau, kad ir kelis tūkstančius tonų.

Tačiau niekas nė veltui neima, niekam daržovių nereikia.

Net jei ir įsiūlyčiau kokiam nors vaikų darželiui, tai būtų tik krislas“, – sakė A.Morkūnas.

Šiek tiek morkų jis paliko laukuose – tiesiog užarė. Bet kur dėti kitas? Sulčių gamintojai jų taip pat nesuperka.

Parama – geriau nei nieko

Už labdarai atiduotų kopūstų kilogramą skiriama apie 0,2 lito ES paramos, už morkų – 0,44 lito.

„Tai šiek tiek pagelbės. Tačiau tie dvidešimt centų už kilogramą kopūstų nepadengs nuostolių. Juk juos reikia suvežti iš lauko, nuvalyti, sukrauti į maišus, paženklinti.

Bet, aišku, geriau jau atiduoti juos labdarai nei užarti lauke“, – sakė A.Morkūnas.

ES parama bus skiriama tik iki šių metų pabaigos. Tad ir tų kelių dešimčių centų už kilogramą daržovių kitąmet nebeliks.

„Galbūt „Maisto bankas“ ir po Naujųjų metų galės šiek tiek daržovių išdalyti varguoliams. Bet paramos daugiau nebebus“, – užsiminė ūkininkas.

Kainos smarkiai smuko

Rusai paskutines morkas iš lietuvių nupirko liepą ir už jų kilogramą sumokėjo po 0,6 lito. O nuo rugpjūčio, kai buvo įvestos sankcijos, daržovių supirkimo kaina smarkiai krito.

Neplautų morkų ir kopūstų kaina rudenį ūkiuose siekė apie 0,3 lito už kilogramą. Tai maždaug 35 proc. mažiau nei pernai.

Už nefasuotų plautų morkų kilogramą supirkėjai augintojams mokėjo 0,4–0,5 lito – 37 proc. mažiau nei 2013 m. tuo pačiu metu.

Paliko laukuose

Šiemet rudenį ES patvirtino paramos schemą nuo Rusijos embargo nukentėjusiems vaisių ir daržovių augintojams. Nuo spalio iki šiol Lietuvoje ja pasinaudojo 9 augintojai.

„Maisto bankui“ jie atidavė per 100 tonų obuolių, 1933 tonas morkų ir 306,5 tonos kopūstų. Ūkininkai iš viso paprašė 359 tūkst. litų paramos, 136,5 tūkst. litų jiems jau sumokėta.

Keletas ūkininkų nutarė apskritai nenuimti nei daržovių, nei obuolių derliaus. Tokiu atveju parama mokama už hektarą.

Jie per 1260 tonų morkų užarė 42,2 hektaro žemės, obuolių neskynė 22,4 hektaro sodų. Dirvoje liko ir apie 53 tonas kopūstų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.