Baltarusiams degalai Rusijoje – pigesni nei namie

Baltarusiai tyliai džiūgauja dėl krintančio rublio kurso. Bent jau pasienio su Rusija gyventojai. Nors benzino kainos Baltarusijoje piniginių ir taip neplėšo, degalai Rusijoje baltarusiams tapo pigesni dėl Rusijos rublio kurso.

Baltarusija supykdė Rusiją pranešusi, kad benzino patieks mažiau nei žadėjo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltarusija supykdė Rusiją pranešusi, kad benzino patieks mažiau nei žadėjo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 14, 2014, 2:42 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 5:25 AM

Todėl kol lietuviai rikiuojasi Baltarusijos degalinėse, šio krašto gyventojai suka į Rusijos degalines, rašo tut.by.

„Mačiau, kaip degalinėje netoli Novozibovkos stovėjo septyni automobiliai, ir visi su baltarusiškais numeriai, iš Gomelio. Jie benziną pylėsi ne tik į bakus, bet ir kanistrus“, - pasakojo vienas Svetlogorsko gyventojas.

Pasak jo, užsipilant baką Baltarusijoje ir Rusijoje kainos skirtumas siekia apie 100 tūkstančių rublių. Beje, pasienyje su Rusija jau stabdomi vilkikai ir tikrinami bakai.

Negana to, Maskvos ir Minsko santykiai gali dar labiau pablogėti ir dėl benzino. Baltarusija ateinančiais metais iš Rusijos pasižadėjo importuoti 23 milijonus tonų naftos. Baltarusiai įsipareigojo ją perdirbti ir patiekti 1,8 milijonų tonų benzino mainais į muito mokestį.

Rusija su Baltarusija jau seniai dirba pagal tokią formulę – nafta už benziną.

Tačiau šį kartą Rusija pagrasino Baltarusijai nutraukti naftos tiekimą, jei negaus benzino. Nuvertėjantis rublis apsunkins galimybę patiekti benzino tiek, kiek susitarta. „Iki rublio nuvertėjimo mes nematėme jokių problemų vykdant savo įsipareigojimus. Tačiau dabar atsirado ženklų, kad tiekimas mums gali būti nuostolingas“, - Rusijos žiniasklaida sakė šaltinis Baltarusijos vyriausybėje.

Kitaip tariant, baltarusiams atrodo, kad nuvertėjus Rusijos rubliui ir atpigus naftai, jie turėtų pagaminti mažiau benzino. Šiais metais Baltarusija Rusijai iš viso patieks 1,5 milijono tonų pagaminto benzino. 2015 metais įsipareigojo patiekti 2,1 mln. tonų. Tačiau Baltarusijos atstovai užsimena, kad toks kiekis nebus patiektas.

Rusija savo ruožtu įspėja, kad naftos tiekimas Baltarusijai gali būti nutrauktas, jei benzino bus patiekta 10 proc. mažiau nei pasižadėta.

Rusijos ir Baltarusijos ekonominiai santykiai pstaruoju metu ima šlyti. Šią savaitę Rusijos veterinarijos tarnybai įtarimų sukėlė iš Baltarusijos importuojama druską, esą ši gali būti netinkamos kokybės.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.