„Lietuvos metų gaminys“ - ir už mokomąjį komplesą raketoms

Kasmetiniame konkurse „Lietuvos metų gaminys” apdovanojimams nominuotos 82 įmonės dešimtyje vertinimo grupių iš 15-os šalies ūkio šakų. Dviejų lygių ekspertų ir įvairias pramonės ir verslo šakas atstovaujanti komisija, apibendrinusi ekspertų išvadas, nusprendė skirti 93 aukso ir 5 sidabro medalių įmonių produkcijai ir paslaugoms.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 15, 2014, 1:03 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 3:53 AM

“Pastarieji metai šalies gamintojams buvo išbandymų ir sugebėjimų versle pasitikrinimo metai. Šalies ekonomikos pagrindą sudarantis pramonės įmonių produkcijos ir paslaugų eksportas dėl geopolitinės situacijos pasikeitimo Rytuose privertė dalį įmonių žaibiškai reaguoti į pokyčius. Kai kurios iš maisto pramonės sektoriaus įmonių, eksportavusios iki 20 proc. savo produkcijos, dėl produktų embargo į Rusiją turėjo jį perorientuoti į kitas rinkas, - sako „Lietuvos metų gaminio 2014“ komisijos pirmininkas, Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Gediminas Rainys.

“Tačiau iš šiemet „Lietuvos metų gaminio 2014“ konkursui pateiktų paraiškų pobūdžio matyti, kad eksporto rinkų žemėlapio pasikeitimas, naujai kuriamam produkcijos asortimentui įtakos neturėjo. Tai rodo, kad verslas gerai apgalvojęs savo planus ir įsivertinęs rizikas gamina įvairią produkciją, kurios prekės ženklas puikiai vertinamas ir atpažįstamas skirtingose pasaulio rinkose. Mūsų verslas jau turi patirtį kaip kylančius iššūkius valdyti”, - pridūrė G. Rainys.

Kasmet organizuojamam konkursui pateikiama gaminių įvairovė plečia savo ribas. Šiemet be tradiciškai lyderiaujančio maisto pramonės sektoriaus apdovanojimų sulauks nuo kūrybinių industrijų iki gynybos pramonės sektorių. Spaudos pramonės įmonė “Petro ofsetas” pirmą kartą Lietuvoje pagal specialias atkūrimo ir spausdinimo technologijas išleido K. Donelaičio “Metų” faksimilę, o KTU Gynybos technologijų institutas bus apdovanotas už sukurtą mokomojo komplekso raketinei sistemai “Stinger” sukūrimą.

2014 m. lietuviškos kilmės prekių eksportas augo 3 procentiniais punktais. 2014 m. eksportas į NVS regioną padidėjo tik 2 proc. Palyginimui – 2013 m. eksportas į NVS rinką išaugo 16 proc. Tačiau Lietuvos eksportuotojai išlaikė stiprias pozicijas ES rinkoje – eksportas į ES regioną (be Latvijos ir Estijos) padidėjo iki 9 proc., o eksportas į Latviją ir Estiją išaugo 8,6 proc.

Geopolitinė krizė NVS regione paskatino Lietuvos verslą ieškoti alternatyvių rinkų už ES ir NVS ribų. Šiemet eksportas į Kiniją ir Honkongą padidėjo atitinkamai 11 ir 20 proc. Eksportas į Malaiziją išaugo 64 proc. Eksportas į Kanadą ir Argentiną padidėjo atitinkamai 10 ir 16 proc. Pastebimai išaugo eksporto apimtys į Arabų pusiasalio rinkas. Tikėtina, kad šie pokyčiai Lietuvos eksporto struktūroje bus ilgalaikiai.

Konkurso „Lietuvos metų gaminys“ pagrindinis tikslas – didinti aukštos kokybės lietuviškos produkcijos konkurencingumą, pristatyti ir įtvirtinti šalies pramonės produkciją, prekes ir paslaugas vietiniam ar tarptautiniam vartotojui, skatinant rinktis kokybišką lietuvišką produktą, taip vystant Lietuvos verslo plėtrą.

Paraiškų vertinime dalyvavo Respublikinio mitybos centro, Standartizacijos departamento, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto, Aplinkos vadybos ir audito instituto, Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos, Žemės ūkio ministerijos, Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos, Kauno technologijos universiteto, Lengvosios pramonės centro, Kauno ir Vilniaus kolegijų, atskirų pramonės ir verslo asociacijų ekspertai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.