Arvydas Avulis: „Galime didinti atlyginimus, bet jau nėra kam“

„Nekilnojamojo turto (NT) verslas yra inertiškas. Euro įvedimas NT rinkai ženklios įtakos neturės“, - Žinių radijo laidoje „Verslo pozicija“ kalbėjo „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė

Dec 15, 2014, 8:43 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 4:41 AM

Pasak NT vystytojo, priešingai nei šių metų pirmąjį ketvirtį, kuomet žmones, išgirdusius apie eurą, užplūdo emocijų banga, po euro įvedimo pirmąjį ketvirtį žmonės tik atliks žvalgybą.

„Tačiau jau apie kitų metų vidurį NT rinkoje turėtų atsirasti balansas“, - prognozavo A.Avulis.

Nori imigrantų

Darbuotojus iš užsienio savo įmonėje įdarbinantis NT vystytojas atvirai pasisako už imigraciją.

„Kaip moneta turi dvi puses, taip ir lazda turi du galus. Lietuva kol kas atrodo konkurencinga, mūsų darbo rinka dar labai pigi. Bet žmonės nori gauti geresnius atlyginimus, geriau gyventi, taigi atlyginimai nori nenori turės kilti. Negalime pagal darbo užmokestį vilktis euro zonos uodegoje“, - svarstė A.Avulis.

Todėl jis mano, kad dalį darbo jėgos reikėtų importuoti, didinti atlyginimą tiems žmonėms, kurie sukuria didesnę pridėtinę vertę.

„Šiais metais darbo apimtys statybose didėjo, todėl darbo rankų stygius akivaizdus. Visa tai brangina ir statybas, ir NT. O juk niekas iš mūsų nenori, kad NT brangtų“, - sakė A.Avulis.

Lietuvoje tinkuotojais dirba lenkai

Šią vasarą „Hanner“ samdė tinkuotojų brigadą iš Lenkijos. „Jie dirbo už tą patį atlyginimą, kaip ir vietiniai darbininkai. Ir dirbo labai gerai“, - Žinių radijo laidoje pasakojo A.Avulis.

Kaip jam statybomis garsėjančioje šalyje pavyko rasti laisvų darbo rankų?

„Lenkija – didelė šalis ir arčiau Lietuvos gyvenantys žmonės ne visada nori važiuoti į kitą Lenkijos pusę“, - sakė „Hanner“ savininkas.

Jo įsitikinimu, statybų sektoriuje tiesiog būtina liberalizuoti darbo jėgos importą. „Mes neturime jokių galimybių sustabdyti statybininkų emigraciją. Jau ir taip statybų sektoriuje atlyginimai auga 10-20 proc. per metus. Pabrango renovacijos darbai, statybos. Mes galime kelti atlyginimus, kiek norime, bet jau nėra kam jų kelti. Nėra“, - teigė NT vystytojas.

A.Avulis svarsto apie darbo jėgą iš Ukrainos, kurios perteklius yra didelis, siūlo taikyti kvotų mechanizmą, įvesti palengvintą vizų išdavimą, nes dabar jų tenka laukti iki trijų mėnesių.

Lietuvos bedarbiai - beviltiški?

Jis netiki, kad galima būtų išjudinti tuos 200 tūkst. Lietuvoje esančių bedarbių, nes jie „susisluoksniavo, susicementavo ir išjudinti juos vis sunkiau. Ilgalaikiai bedarbiai jau neturi motyvacijos, jie praradę bet kokius įgūdžius, kuriuos jau sunku išugdyti“, - radijo laidoje svarstė NT vystytojas.

„Taip, sutinku, Lietuvoje nedarbas didelis, bet reikia mokėti darbą atlikti kvalifikuotai. Paskui reikės taisyti broką. Bedarbius reikės ugdyti, jie turi metus mokytis, dar metus laukti, kol jie įgaus įgūdžių. O reikia dirbti šiandien, rytoj. Tuoj pavasaris, tuoj prasidės darbai ir nėra kada laukti. Reikia galvoti apie kvotas, apie vizas. Kitu atveju liks daug nepadarytų darbų – nerenovuotų, neapšiltintų, nepastatytų namų“, - už tikslinę, trumpalaikę 12 mėnesių imigraciją pasisako A.Avulis.

Premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį lrytas.lt sakė, kad duota užduotis Migracijos departamentui paruošti imigrantų įvažiavimo tvarką.

Susitvarkys iki pavasario

„Žinau, kad darbo rankų stygius statybose jau tapo rimta problema, - sakė Ministras pirmininkas. - Norime tinkamai įstatymiškai pasiruošti ir leisti darbininkams įvažiuoti į Lietuvą. Aišku, tos kompanijos, kurios atsiveš darbuotojus, turės būti atsakingos už jų apgyvendinimą ir savotišką priežiūrą".

A.Butkevičius įsitikinęs, kad iki pavasario - iki statybų sezono pradžios bus dedamos visos pastangos, kad statybose dirbančių žmonių nestigtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?