Kiaulėms išskresti laikas išseko, o gyvuliai - vis dar garduose?

Gruodžio 15-oji yra paskutinė diena, kada mažiau kaip 100 kiaulių auginantys ūkininkai kiaulių maro buferinėse zonose turėjo paskersti savo gyvulius. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, dar negauta duomenų apie daugiau nei tūkstančio kiaulių paskerdimą.

Ūkininkams, kurie nepaskers kiaulių, gresia nemenkos baudos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ūkininkams, kurie nepaskers kiaulių, gresia nemenkos baudos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 15, 2014, 4:57 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 3:26 AM

Pasak VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojo Artūro Šimkaus, iš viso augintojai turėjo paskersti 4642 buferinėse zonose registruotas kiaules, o gruodžio 15-osios popietę buvo gauti duomenys tik apie 3467 skerdimo atvejus.

VMVT atstovo teigimu, paskutiniąją termino dieną gyventojai vis dar registruoja skerdimus, todėl tiksli statistika paaiškės po kelių dienų.

"Tie skaičiai keičiasi kas valandą, nes kiaulių laikytojai neša mėginius į teritorines tarnybas, ir tų kiaulių skaičius vis mažėja", -  sakė A.Šimkus.

A.Šimkus visus augintojus įspėjo, kad po termino pabaigos VMVT vykdys kiekvienos kiaulių laikymo vietos patikrinimus, o radus nepaskerstų kiaulių gyventojams, priklausomai nuo aplinkybių, gresia nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių litų piniginės baudos.

Ūkininkai taip pat rizikuoja netekti Europos Sąjungos paramos. Pašnekovas taip pat informavo, kad šiuo metu VMVT nediskutuoja dėl kiaulių maro buferinės zonos išplėtimo, nes visi nauji ligos atvejai yra nustatomi sumedžiotuose arba nušautuose šernuose, o ne kiaulių ūkiuose.

Gruodžio 12 dienos duomenimis, nuo metų pradžios Lietuvoje užregistruoti 37 maro atvejai laukiniuose gyvūnuose ir 6 atvejai kiaulių fermose. Iš viso nuo metų pradžios jau sunaikinti 62 užsikrėtę šernai ir daugiau nei 19 tūkst. kiaulių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.