Tarp didžiausių skolininkų - nekilnojamojo turto įmonės

Kreditų biuro „Creditinfo“ duomenimis, lapkritį Lietuvos įmonių pradelstos skolos sukosi apie 5 mlrd. litų. Daugiausia skolingas nekilnojamojo turto sektorius. Jo skolos siekia net trečdalį visų įsiskolinimų ir sudaro daugiau kaip 1,6 mlrd. litų.

Statybų sektoriaus verslas - vienas rizikingiausių, tačiau, remiantis 2014 metų duomenimis, galima įžvelgti ir jo atsigavimo požymių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Statybų sektoriaus verslas - vienas rizikingiausių, tačiau, remiantis 2014 metų duomenimis, galima įžvelgti ir jo atsigavimo požymių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 15, 2014, 10:06 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 4:33 AM

Tokią informaciją pateikė kreditų biuro atstovė Rasa Maskeliūnienė susitikusi su Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) atstovais.

Palyginimui, šiemet birželio 1 dieną Lietuvos įmonių įsiskolinimai buvo 200 mln. litų didesni, - skola siekė 5,2 mlrd. litų.

Daugiausiai skolingos nekilnojamojo turto, mažiausiai – elektros, dujų ir vandens tiekimo įmonės. Bendra pastarųjų skola sudaro vos 0,02 proc. (1 mln. litų).

„Creditinfo“ duomenimis, sparčiausiai skolas padengia energetikos įmonės – vidutiniškai per 30 dienų, ilgiausiai – paslaugų įmonės (padengti skolas vidutiniškai užtrunka 148 dienas).

86 proc. verslo skolų sumos tenka finansų įstaigoms, tačiau vertinant skolų skaičių, o ne sumą, įmonės daugiausia skolų turi telekomunikacijų įmonėms - 46 proc. visų skolų skaičiaus.

Paslaugų sektorius – vienas patikimiausių

Kreditų biuro duomenimis, su skolintojais mažiausiai vėluoja atsiskaityti išgaunamosios pramonės įmonės, žemės ūkis bei paslaugų sektorius. Labiausiai nemokūs – statybų, viešbučių ir restoranų bei transporto sektoriai.

LVK mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas sakė, kad paslaugų sektorius yra patikimas, nes paslaugos yra grįstos ilgalaikiais tarpusavio santykiais.

„Paslaugų sektoriuje pirkėjo ir pardavėjo santykiai jau turi ilgalaikę istoriją. Paslaugų sektoriuje liko patikimiausi žaidėjai, tad ateityje, tikėtina, kad rodikliai netgi gerės“, – kalbėjo M.Dubnikovas.

Statybininkų pajamos auga

R.Maskeliūnienės teigimu, nors statybų sektorius ir yra vienas rizikingiausių, tačiau, remiantis 2014 metų duomenimis, galima įžvelgti jo atsigavimo požymių.   

„2014 metais statybų sektoriaus pajamos augo 28 proc., taip pat fiksuota 20 proc. mažiau turto areštų. Šie skaičiai rodo, kad statybų sektorius, nors ir po truputį, bet atsigauna.

2013 metais šio tipo įmonės geriau atsiskaitydavo su kreditoriais. Praeitais metais įmonės vidutiniškai atsiskaitydavo per 97 dienas, kai tuo tarpu 2012 metais šis skaičius buvo 105 dienos“, – sakė „Creditinfo“ atstovė.

Transportininkams – liūdnos žinios

Kreditų biuro atstovė teigia, kad lėtas ES ūkio atsigavimas, Rusijos ekonomikos krizė ir taikomos sankcijos vežėjams gali skaudžiai atsiliepti šia veikla besiverčiančioms Lietuvos įmonėms.

2014 metų I-ajį pusmetį pelningai veikė 71 proc., tuo tarpu 2013 metų tuo pat laikotarpiu – 74 proc. transporto sektoriuje dirbančių bendrovių.

„Dalies įmonių finansiniai rodikliai prastėja, tačiau didele duobe to nepavadinčiau“, – sakė R.Maskeliūnienė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: