Tarp sėkmingiausiai veikiančių įmonių - ilgaamžės

Lietuvoje per metus bankrutuoja daugiau kaip tūkstantis bendrovių, įregistruojama per 11 tūkst. turto areštų, šimtai įmonių kasmet pasilieka be darbuotojų. Už šio statistikos - prarasti pinigai, sudužusios viltys turėti ilgalaikį darbą, gauti stabilų atlyginimą.

Daugiausiai stabilumu pasižyminčių įmonių - ir gamybos sektoriuje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiausiai stabilumu pasižyminčių įmonių - ir gamybos sektoriuje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 15, 2014, 11:38 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 4:11 AM

Tik apie 8 proc. Lietuvos įmonių pasižymi didesniu ilgalaikiu stabilumu. O stabilių verslų koncentracija didžiausia ne Vilniaus, o Marijampolės, Tauragės ir Kauno apskrityse, teigia įmonių kreditingumą vertinančios UAB „Creditreform Lietuva“ specialistai. Metams artėjant link pabaigos jie tradiciškai pateikė stabilia veikla išsiskiriančių Lietuvos įmonių sąrašą.

„Po kiekvieno garsesnio žlugimo specialistai vėl primygtinai rekomenduoja domėtis įmonių ekonomine sveikata. Tačiau tokią informaciją reikia mokėti suprasti, be to, naujausių ir išsamesnių duomenų rasti nemokamai nepavyks, - sakė bendrovės „Creditreform Lietuva“ direktoriaus pavaduotojas Borisas Chijenas. - Atsižvelgdami į tai, prieš beveik trejus metus svetainėje cr.lt pradėjome nemokamai skelbti itin stabilių Lietuvos įmonių sąrašą.

Mūsų įsitikinimu, būtent ilgalaikis stabilumas yra svarbiausias rodiklis, parodantis, kaip sėkmingai įmonė tvarkosi ir tvarkysis su verslo iššūkiais. Juk didelė apyvarta ar spartus jos augimas gali būti ir atsitiktinis trumpalaikis dalykas, pavyzdžiui, palankiai susiklosčius aplinkybėms rinkoje.“

Įmonių vertinimo pagrindas – Vokietijos įmonės “Verband der Vereine Creditreform“ nuo 1879 m. ištobulinta metodika. Ypatingą įmonės stabilumą patvirtinantis ženklas CrefoCert STABILUS suteikiamas tik toms įmonėms, kurios metus, du ir ilgiau atitinka griežtus reikalavimus mokumo rizikai. Jei įmonė ima jų neatitikti, šalinama iš stabiliųjų sąrašo.

Šiuo metu Lietuvoje nustatytos 7528 didesniu stabilumu pasižyminčios įmonės arba mažiau nei 8 proc. visų Lietuvoje veikiančių ūkio subjektų. Per metus stabilių kompanijų draugiją papildė 1429 naujokės, o 303 įmonės iš sąrašo buvo pašalintos. Tarp iškritusių dauguma (47,9 proc.) kompanijų iš prekybos sektoriaus.

Itin stabiliai veikiančių įmonių grupėje daugiausia (30 proc.) startavusių 1990-1995 metais. Didžiausią stabiliausiųjų derlių atnešė 1994 metai (480 įmonių), o liesiausi buvo 1990-ieji (134). Viso 10 ir daugiau gyvavimo metų skaičiuoja per 5300 stabilumu išsiskiriančių bendrovių.

Daugiausiai stabilumu pasižyminčių kompanijų užsiima prekyba (44,4 proc.), antroje vietoje – paslaugų sektorius (28,7 proc.), trečioje – gamybininkai (26,9 proc.).

„Tačiau, jei vertinsime stabilių įmonių dalį konkrečioje ūkio šakoje, pamatysime, kad stabilumu išsiskiriančių įmonių daugiausia ne prekybos, o kasybos ir karjerų sektoriuje (25,4 proc. šios šakos įmonių yra itin geros sveikatos). Po jo seka žemės ūkis (16,7 proc.), pramonė (15,7 proc.). ir tik po to prekyba (13,4 proc.), - vardija B.Chijenas, - stabilios įmonės nemažas deficitas tokiuose sektoriuose kaip socialinė ir kita veikla (0,84 proc.), viešbučiai ir maitinimas (3,9 proc.), profesinė veikla (3,9 proc.).

Viena iš prastesnio stabilumo priežasčių - čia dominuojančios mažesnės įmonės, kurios paprastai jautresnės ekonominės negandoms.“

Anot „Creditreform Lietuva“ specialistų, didesniu stabilumu pasižyminčių kompanijų daugiausia tarp įmonių, kurios įdarbinusios 250 ir daugiau darbuotojų (45 proc.). Dirbančiųjų skaičiui mažėjant traukiasi ir stabilių kompanijų dalis. Štai tarp pačių smulkiausiųjų (iki 9 darbuotojų) geresniu stabilumu gali pasigirti tik 2 įmonės iš 10. Be to, šioje grupėje kompanijos daugiausiai juda: vienos iš stabiliųjų sąrašo traukiasi, kitos – į jį patenka.

„Logiška manyti, kad daugiausia stabilių kompanijų darbuojasi didžiausiuose Lietuvos verslo centruose – Vilniuje, Kaune ar Klaipėdoje. Tačiau, jei vertinsime, kiek stabilumu pasižyminčių kompanijų tenka tūkstančiui veikiančių įmonių, statistika gerokai nustebina.

Bene geriausiai įmones valdo pietryčių ir vidurio Lietuvos gyventojai (Tauragės, Marijampolės ir Kauno apskritys). Čia vienam tūkstančiui įmonių tenka per 90 stabilių. Kiek prastesniu verslo stabilumu (per 80 įmonių tūkstančiui) pasižymi Šiaurės Lietuva (Panevėžio, Šiaulių, Telšių apskr.). Vilniaus kaip ir Utenos, Alytaus bei Klaipėdos apskrityse padėtis prasčiausia ( per 70 įmonių tūkstančiui),“ - kalbėjo „Creditreform Lietuva“ atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.