Prisisekime saugos diržus – rublio kracho „infekcija“ jau plinta

Rytų Europos šalys kenčia nuo pasekmių, kurias sukėlė per porą pastarųjų dienų 14 procentų smukęs rublis. Didėja susirūpinimas, kad Rusijos ekonomikos nuosmukis palies ir kitas šalis. Apie tai šiandien rašo Maciejus Onoszko ir Martonas Ederis naujienų agentūros Bloomberg portale

Rusijos rublio virsmas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos rublio virsmas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 17, 2014, 4:05 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 11:33 PM

Nors buvusios komunistinės šalys dabar yra Europos Sąjungos dalis, jos vis dar siunčia savo prekes į Rusiją ir pasikliauja didžiausia pasaulyje energetinių išteklių – naftos ir dujų – eksportuotoja.

Pavojus, kad nuosmukio „infekcja“ gali pasklisti Vidurio ir Rytų Europoje, kelia „didelį susirūpinimą“, matant sulėtėjusio ekonomikos augimo perspektyvas šiame regione, sakė Phoenixas Kalenas, Londone įsikūręs seniausio Prancūzijos banko „Societe Generale SA“ strategas. Pasak jo, šio regiono valstybės „nukentėtų, jeigu Rusija patektų į gilią recesiją arba apribotų kapitalo judėjimą“.

Rusijos centrinis bankas vakar netikėtai padidino bazinę palūkanų normą 650 bazinių punktų - iki 17 procentų, siekdamas sustabdyti šiais metais didesnį kaip 50 proc. rublio nuosmukį. Nepaisant to, rublis vakar rekordiškai susilpnėjo, ir doleris kainavo 80,10 rublio. Šiandien rytą jis kiek „atsigavo“:10:55 val. Maskvoje doleris kainavo 67,25 rublio. Rusai šią savaitę veržėsi konvertuoti savo pinigus į dolerius baimindamiesi, kad vyriausybė įves apribojimus, siekdama pristabdyti valiutos nutekėjimą.

Didelė turbulencija

„Prisisekite saugos diržus“, patarė „Royal Bank of Scotland Plc“ analitikas Gaboras Ambrus, pabrėždamas, kad „infekcijai ypač neatsparios“ gali būti Vengrija ir Lenkija bei pridurdamas, jog dabar Rytų Europos regione gali prasidėti didelė turbulencija ir investuotojų bėgimas.

Lenkija, didžiausia Europos Sąjungos ekonomika Rytų Europoje, per pirmuosius 10 šių metų mėnesių išsiuntė į Rusiją prekių už 6 mlrd. eurų. Tai sudaro 4,4 proc. viso šalies eksporto ir yra 13 proc. mažiau negu pernai, skelbia oficialioji statistika. Importas iš jos rytų kaimynės sumažėjo 5,9 proc., iki 15 mlrd. eurų arba iki 10,9 proc. visos importo apimties. Vengrijos eksportas į Rusiją sudarė 3,1 proc. visos eksporto apimties, tuo tarpu importas iš svarbiausio gamtinių dujų tiekėjo pernai siekė 8,6 procento.

Laikinas susilpnėjimas

Krizė Rusijoje gali sumažinti kitais metais ekonomikos augimą regione vienu procentiniu punktu, sakė vakar nepriklausomos makroekonomikos tyrimų kompanijos „Capital Economics“ besivystančių rinkų tyrimo vyresnysis ekonomistas Williamas Jacksonas.

„Laimei, potencialiai sprogios finansų infekcijos išplitimo grėsmė atrodo ribota,- sakė W.Jacksonas. – Tačiau smūgis prekybai greičiausiai bus kur kas skausmingesnis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.