Paštuose vietoj džiaugsmo – erzelis

Gruodžio mėnesį paštininkai vis dažniau braukia prakaitą nuo kaktos ir niršta, kad nesuskubę dovanų išsiųsti klientai rikiuojasi į eiles. Siunta ir pastarieji, kai tenka laukti gerą pusvalandį ar dar ilgiau.

Palyginti su įprasto mėnesio vidurkiu, paštuose gruodį išsiunčiama ir gaunama maždaug trečdaliu daugiau siuntų.<br>D.Umbraso nuotr.
Palyginti su įprasto mėnesio vidurkiu, paštuose gruodį išsiunčiama ir gaunama maždaug trečdaliu daugiau siuntų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

2014-12-19 07:30, atnaujinta 2018-01-18 20:45

Kiekvienais metais vis dažniau siuntiniai keliauja į tolimas šalis. Daugiausia į tas, kuriose apsčiai įsitvirtinę lietuvių.

Lietuvos pašto darbuotojai nuo gruodžio pradžios pradeda jausti, kaip pamažu auga darbo krūvis. Mėnesio viduryje pasiekiamas pikas, kuris tęsiasi iki sausio vidurio. Kaip ir kasmet, taip ir šiemet darbo krūvis artėjant šventėms išauga 1,5–2 kartus.

Siunčia emigrantams

Šventiniu laikotarpiu Lietuvos pašto skyriuose gerokai padaugėja ne tik laiškų, bet ir siuntų iki 2 kilogramų svorio.

Gyventojai kartu su šventiniu sveikinimu artimiesiems išsiunčia ir nedidelę dovanėlę. Palyginti su įprasto mėnesio vidurkiu, gruodį išsiunčiama ir gaunama maždaug trečdaliu daugiau siuntų.

„Kelių pastarųjų metų duomenys rodo, kad daugiausia siuntų gyventojai siunčia į Didžiąją Britaniją, Jungtines Amerikos Valstijas, Vokietiją, Lenkiją, Ispaniją, Norvegiją.

Žodžiu, būtent ten, kur gyvena didžiausios lietuvių emigrantų bendruomenės“, – sakė Lietuvos pašto atstovas Tadas Valančius.

Dovanos – iš Kinijos

Tuo metu daugiausia siuntų į Lietuvą atkeliauja iš Kinijos. Anot T.Valančiaus, akivaizdu, kad gyventojai šventiniu ir prieššventiniu laikotarpiu pasirūpina dovanomis iš didžiausių pasaulio elektroninių parduotuvių.

„Štai šių metų lapkritį daugiau nei pusę visų siuntų sudarė būtent siuntos iš Kinijos. Po to eina Lenkija, Vokietija, Jungtinės Amerikos Valstijos, Didžioji Britanija, Airija – šalys, kuriose gyvena lietuvių bendruomenės“, – sakė pašto darbuotojas.

Taip pat atkeliauja siuntinių iš Argentinos, Kolumbijos, Meksikos ar Australijos, kuriose nuo seno gyvena nemažai tautiečių.

Kas siuntiniuose? Dažniausiai gyventojai šventiniu laikotarpiu siunčia ir sulaukia drabužių, avalynės, technikos prietaisų, sportui, laisvalaikiui skirtų prekių.

Darbo gerokai padaugėjo

Siuntų vežimo įmonės „Omniva“ darbuotojams taip pat tenka vikriau suktis. Pasak bendrovės direktoriaus Simono Bielskio, šio mėnesio rezultatai leidžia prognozuoti, kad statistikos eilutėje ties gruodžiu teks įrašyti 130 procentų didesnį siuntų skaičių, palyginti su 2013 metų paskutiniu mėnesiu.

„Daugiausia siunčia didžiųjų miestų gyventojai, bet mažesnių miestelių gyventojai taip pat neatsilieka, aktyviai siunčia ir gauna siuntas į paštomatus.

Mes neturime teisės atidarinėti klientų siuntų, bet tikime, kad nemaža dalis keliaujančių siuntų – dovanos“, – šypsodamasis sakė S.Bielskis.

„Omniva“ skaičiuoja, kad apie 90 proc. siuntų keliauja iš elektroninių parduotuvių.

Sekite verslo naujienas mūsų FB puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.