Gyventojai skuba atsikratyti litais

Gyventojai paskutinėmis metų dienomis puolė traukti sutaupytus grynuosius ir nešti į bankus. Tą įrodo ir statistika. Likus savaitei iki valiutos pasikeitimo, grynųjų litų kiekis apyvartoje buvo sumažėjęs 40 proc. Metų pradžioje joje cirkuliavo apie 11 mlrd. litų, o prieš šventes jų buvo sumažėję iki 7 mlrd.

Gyventojai skuba traukti sutaupytus grynuosius ir pervesti į sąskaitas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gyventojai skuba traukti sutaupytus grynuosius ir pervesti į sąskaitas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 29, 2014, 2:51 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 12:44 AM

„Be jokios abejonės, pagrindinė priežastis - grynųjų vertimas į negrynus, persivedimas į sąskaitas - tą mes matome pagal išaugusį indėlių skaičių. Antra, kai kas jau dabar keičiasi pinigus, nepaisant to, kad reikia mokėti komisinį mokestį. Aktyvi kampanija skatina keistis pinigus į negrynuosius“, - spaudos konferencijos metu aiškino V. Vasiliauskas.

Lietuvos banko duomenimis, pirminis eurų paskirstymas komerciniams bankams yra baigtas, išplatinta 99 proc. eurų monetų ir 90 proc. banknotų. Į prekybos ir paslaugų vietas jau iškeliavo 18 proc. numatyto eurų monetų ir 15 proc. eurų banknotų kiekio.

„Nuolat laikomas kontaktas su komerciniais bankais. Mūsų žiniomis, viskas vyksta pagal planą, kol kas nematome jokių problemų“, - žiniasklaidai pirmadienį sakė V. Vasiliauskas.

Nuo gruodžio 1 dienos Lietuvos banko padaliniuose ir komerciniuose bankuose buvo platinami pažintiniai eurų rinkiniai, nuo gruodžio 4 dienos jie pardavinėti ir paštuose. V. Vasiliauskas skaičiuoja, kad šiuo laikotarpiu buvo parduota 800 tūkst. pažintinių monetų rinkinių, dar 100 tūkst. jų yra likę.

„Tiesą sakant, rinkinių populiarumas pranoko mūsų lūkesčius. Šiuo atveju visuomenė buvo gerokai aktyvesnė nei Latvijoje, nes ten buvo parduota apie 40-60 proc. rinkinių, kai pas mus - 80-90 proc.“, - skaičiavo Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.