Statybos bendrovės susidomėjo renovacija

Šiais metais daugiabučių modernizacijos tempai ir kiekiai smarkiai išaugo. Atsirado puiki galimybė savo veiklą aktyviau realizuoti ir statybų bendrovėms, o auganti konkurencija skatina tobulėti ir užtikrinti darbų kokybę.

Renovacijos kainos kyla ir dėl darbo jėgos trūkumo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Renovacijos kainos kyla ir dėl darbo jėgos trūkumo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 29, 2014, 2:28 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 12:44 AM

Renovacijos paslaugų poreikis auga, todėl vis garsiau kalbama, kad statybos paslaugų kainos renovacijos investicijų planuose irgi gali kisti.

Didėja statybų bendrovių susidomėjimas renovacija

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) duomenimis, įgyvendinant daugiabučių atnaujinimo projektus, rangos darbų pirkimai sulaukia vis didesnio Lietuvos statybos bendrovių dėmesio. Tai buvo pastebėta atlikus lapkričio mėn. įvykusių rangos darbų pirkimų analizę – 45 proc. skelbtų rangos darbų konkursų sulaukė po tris ir daugiau pasiūlymų, 25 proc. – po du pasiūlymus.

Pasak BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjo Edvardo Petrausko, lapkričio mėn. įvykusių pirkimų analizė atskleidė renovacijos rinkos tendencijas. „Šiuo metu pastebimą aktyvesnį statybų bendrovių susidomėjimą renovacija lemia ir tai, kad baigiami vykdyti pavasarį pradėti renovacijos darbai, todėl dabar daug įmonių aktyviai dalyvauja naujuose pirkimuose. Pavyzdžiui, Gargžduose vyko pirkimas, kur varžėsi net septyni tiekėjai, kitur buvo po penkis, keturis, daug kur buvo po tris pasiūlymus. Vienas tiekėjas varžėsi mažiau nei 30–yje proc. vykusių pirkimų. Anksčiau buvo kitaip, apie 70 proc. pirkimų buvo pateikiamas tik vienas pasiūlymas“, – pasakojo BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas.

Be to, statybos bendrovės, kurios jau ilgesnį laiką dirba renovacijos rinkoje, įgyja daugiau patirties šioje srityje, o tai turi įtakos ir darbų kokybei, ir greičiui.

Renovacijai besiruošiantys daugiabučių namų gyventojai gali labiau pasitikėti statybų bendrove, nes turi galimybę peržiūrėti ir patikrinti jos jau atliktus darbus, tuo tarpu statybininkai atsakingiau žiūri į savo darbą, nes siekia pelnyti būsimų klientų pasitikėjimą. Renovacijos rinkos augimas

Renovacijos rinkos atsigavimą pastebi ir statybų ekspertai. Statybos kainodarą bei sąmatinius skaičiavimus atliekančios bendrovės „Sistela“ vadovo Albino Vaitkevičiaus teigimu, lyginant kainų pokyčius su praeitų metų atitinkamu laikotarpiu, skaičiuojamoji rinkos kaina, kuri nustatoma sudarant bendrąjį išlaidų įvertinimą, sustambintus arba detaliuosius kainos skaičiavimus, padidėjo beveik 2%. Šį pokytį, pasak pašnekovo, daugiausiai lėmė padidėjęs darbo užmokestis statybos sektoriuje.

„Statybininkų darbo užmokestis šiuo metu yra žemesnis už šalies darbo užmokesčio vidurkį, todėl tikėtina, kad jis laipsniškai didės. Tai rodo ir darbo užmokesčio statybos šakoje augimo tempas, kuris yra spartesnis už šalies darbo užmokesčio augimo vidurkį.

Ši tendencija išsilaikys, jeigu nemažės darbų apimtys. Ilgainiui turėtų mažėti dideli darbo užmokesčio skirtumai šalies apskrityse“, – prognozuoja A.Vaitkevičius.

Anot jo, artimiausiu laikotarpiu darbo užmokestis išliks pagrindiniu statybos kainų kitimo faktoriumi, todėl, atsižvelgiant į šių išlaidų lyginamąjį svorį kainoje ir į šalies ūkio raidos prognozes, galima teigti, kad statybos darbų kaina gali išaugti apie 3%.

Statybos įmonių krizės laikotarpio padarinių atstatymui ir plėtrai būtinos papildomos investicijos, todėl tikėtina, kad ateityje kainoje gali būti numatoma aukštesnė pelno norma. Darbo jėgos trūkumas taip pat labai svarbus kainos augimo veiksnys. Taigi, nors dabar kainos ženkliai nekyla, „Sistela“ vadovas spėja, kad didėjant statybų kainoms, ateityje visi statybos darbai, tarp jų ir daugiabučių atnaujinimas, taip pat gali brangti.

Vis dėlto, kaip pastebi A.Vaitkevičius, lyginant su investiciniuose projektuose numatytomis kainomis, rangos darbų pirkimo konkursuose jos greičiausiai ir toliau bus mažesnės.

Taip yra todėl, kad „Sistela“ kainynuose, pagal kuriuos rengiami investicijų planai, pateiktos visos daugiabučio atnaujinimo darbų išlaidos, kurios gali būti patiriamos vykdant pastatų konstrukcijų atnaujinimo darbus.

Tačiau, daugelis statybos įmonių turi nuolaidas medžiagoms įsigyti, ne visus kainyne numatytus darbus būtina atlikti. Tad „tikroji“ renovacijos kaina gali būti gerokai mažesnė nei numatyta investicijų plane.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.