Finansų ministras įvardijo didžiausias kitų metų grėsmes

Tačiau jis pesimistiškai vertino kitų metų BVP augimą.

R.Šadžiaus teigimu, Lietuvos ūkis balansuoja ties savo pajėgumų riba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Šadžiaus teigimu, Lietuvos ūkis balansuoja ties savo pajėgumų riba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-12-30 10:05, atnaujinta 2018-01-17 22:56

„Sunkiai prognozuojamų tarptautinių pasekmių matome ir dabar, Rusijos priešinės sankcijos, kurios buvo paskelbtos atsakant į JAV ir ES sankcijas, įsigaliojo metų viduryje.

Jos paskelbtos metams, bet šiandien niekas negalėtų pasakyti, kiek jos galios. Faktas, kad Lietuos ūkis jau sureagavo į pasikeitusias prekybos sąlygas su Rytais“, - antradienį metinėje spaudos konferencijoje sakė Rimantas Šadžius.

Anot jo, dar vienas iššūkis Lietuvos ekonomikai - sugebėjimas konkuruoti euro zonos šalyse. Pasak ministro, lietuviškos prekės yra pigesnės, tad šansų išsilaikyti Vakarų rinkose šalies verslininkai turi.

R.Šadžius taip pat teigė, kad verslo pesimizmas yra dar vienas ekonomikos iššūkis. Anot jo, verslas neinvestuoja į naujus gamybos pajėgumus.

„Lietuvos ūkio pagrindinė problema yra tai, kad šiuo metu gamybinių pajėgumų pramonėje panaudojimas viršijo prieškrizinį lygį, ir tai reiškia, kad ant pajėgumų ribos balansuojama“, - teigė ministras.

 R.Šadžiaus , kad šių metų biudžeto pajamų surinkimo planas turėtų būti įvykdytas. Pasak jo, tikėtina, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet augs daugiau nei prognozuota - 2,9 proc. Tačiau ministras pesimistiškiau vertina kitų metų ekonomikos augimą ir teigia, kad jis gali augti mažiau nei laukta anksčiau - tai yra 2,7-2,9 proc.  

„Prognozuojama 2,9 proc. realaus BVP augimo. Bet pamatysime vasarį - yra galimybė, kad faktinis augimas bus didesnis, bent tą rodo biudžeto surinkimas. Panašu, kad biudžeto įplaukų planą mes įvykdysime 2014 metais“, - sakė R.Šadžius.

Tačiau jis pesimistiškai vertino kitų metų BVP augimą.

„2015 metais Finansų ministerija prognozavo realaus BVP augimą 3,4 proc., kas buvo 0,9 proc. mažiau nei prognozuota pavasarį.

Mes jau sumažinome - manau, ir tą asmeninę nuomonę esu jau pareiškęs anksčiau, kuri neparemta skaičiavimais, kad realiai būtų neblogai, jeigu išeitume į 2,7-2,9 proc. BVP realųjį ekonomikos augimą“, - aiškino R.Šadžius.

Anot ministro, galima tikėtis, kad kitąmet augs mokestinės biudžeto pajamos, nes padaugėjo užimtų darbo vietų: „Paspartėjo užimtų darbo vietų augimas ir įsibėgėjęs vidutinio darbo užmokesčio augimas. Todėl darbo užmokesčio fondas augs daugiau negu galima būtų buvę tikėtis pagal realaus BVP augimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.