Lietuviai neketina pamiršti kelių į Lenkijos prekybos centrus

Pardavėja Ramutė pirmosios sausio dienos laukia ne taip optimistiškai.

Lietuviai Suvalkuose perka ne tik maisto, bet ir statybinių medžiagų, santechnikos.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Lietuviai Suvalkuose perka ne tik maisto, bet ir statybinių medžiagų, santechnikos.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

2014-12-30 16:45, atnaujinta 2018-01-17 21:21

„Kainos keisis, reikės priprasti. Žinau, kiek šitas eurais kainuos, – šypsosi bedante burna Kostas ir paplekšnoja per striukės kišenę, į kurią ką tik įsidėjo butelį vyno. – Dabar – 9 litus ir 60 centų, o eurais bus 2,70.“

Pardavėja Ramutė pirmosios sausio dienos laukia ne taip optimistiškai.

„Nežinau, ar iš karto po Naujųjų metų dirbsime, nes neturime smulkių eurų. Popierinių turime, bet jie per stambūs.

Ir aš, ir parduotuvės savininkė ieškojome smulkių eurų Kalvarijos pašte, nes banko miestelyje nėra.

Ateiname iš ryto – eurų nėra, ateiname po pietų – eurų jau nebėra. Buvome ir Marijampolėje, tačiau negavome.

Per televiziją girdėjau, kad dar yra likę 100 tūkstančių smulkių eurų pakuočių, bet iki mūsų jos neatėjo. Gali būti, kad kelias pirmąsias dienas nedirbsime.

Kaimo gyventojai tikisi, kad jie mūsų parduotuvėje pinigų išsikeis. O kad toje parduotuvėje – nė vieno euro. Visko dar čia bus, vargsime.

Seniems žmonėms labai sunku išaiškinti apie eurą ir grąžą. Tik tiek gerai, kad pas mus eilių nebūna, turėsime laiko aiškintis.

Į kainas eurais nė vienas pirkėjas nekreipia dėmesio, tik tie, kurie iš užsienio sugrįžta“, – pasakojo privačioje kaimo parduotuvėje dirbanti Ramutė.

Jusevičiuose gyvenanti garbaus amžiaus Adelė mojo ranka į kalbas apie eurą: „Neturiu ir man jų nereikia.“ Senolė su ašaromis guodėsi bijanti, kad ji nebeturės pinigų savo laidotuvėms.

Mažas pajamas gaunantiems lietuviams didžiausią nerimą kelia neva didėsiančios kainos.

Taupiau gyventi pramokę Lietuvos gyventojai jau senokai važinėja įvairių prekių į Lenkiją.

Prieš tris mėnesius Suvalkuose sutikti apsiperkantys lietuviai tikino, kad, įvedus Lietuvoje eurą, į Lenkiją plūstelės dar daugiau tautiečių.

Antradienį labiausiai lietuvių lankomose Suvalkų parduotuvėse sukinėjosi ne ką daugiau pirkėjų iš Lietuvos nei anksčiau.

Dauguma jų teigė, kad į parduotuves Suvalkuose atvyko ne atsikratyti paskutinių litų, o paprasčiausiai apsipirkti prieš Naujuosius metus.

„Taupėme, taupėme ir atvažiavome. Čia tik pradžia, dar daugiau visko pirksime, – mostelėjo ranka į vežimėlyje gulintį kalną vištienos Ada iš Jurbarko. – Lietuvoje už kilogramą vištienos šlaunelių mokėčiau 7 litus, o čia nė penkių nekainavo.

Keliems mėnesiams prisipirksime mėsos, aliejaus, mineralinio vandens.

Lenkijoje viskas pigiau. Kad mūsų valdžia taip žmonėmis rūpintųsi, būtų gerai.“

Danutė iš Sangrūdos (Kalvarijos savivaldybė) sakė, kad į Suvalkus atvažiuoja apsipirkti labai dažnai, nes šis Lenkijos miestas arčiau nei Marijampolė : „Nuo sienos mums tik septyni kilometrai. Aš euro nebijau, bet Lenkijoje prekės pigesnės.“

Jos bendravardė iš Dzūkijos neslėpė nerimo: „Kainos jau dabar pakilusios. Euro reikia bijoti. Lenkija mus, aišku, gelbėja. Lietuviai į ją važiavo ir važiuos.“

Vilkaviškietis Romas valiutos pasikeitimo nebijo, tačiau jaučia nuoskaudą dėl padėties Lietuvoje.

„Atvykstu į Suvalkus kas mėnesį. Namuose dariausi remontą, Lenkijoje susipirkau visas medžiagas. Tikrai apsimoka. Kas kartą parsivežu pilną automobilį maisto.

Perkame ir Lietuvoje, tačiau tik duoną, pieną. Lenkijoje – mėsą, sūrį ir kitus produktus. Kainos pas mus ir be euro pakilusios.

Aš prie euro pripratęs – penkeri metai Europoje dirbu. Vokietijoje maistas, pavyzdžiui, daug pigesnis nei pas mus, o vokiečių algos daug didesnės nei mūsų.

Kaip mes gyvename? Aš prie Seimo už Lietuvą kovojau. Ne už tokią Lietuvą. Būčiau žinojęs...“. Romas, nebaigęs sakinio, nutilo.

Beje, Suvalkų prekybininkai jau pasirengė valiutos pokyčiams Lietuvoje.

Anksčiau kasininkės milžinišką pelną duodančių pirkėjų iš Lietuvos, už prekes atsiskaitančių banko kortelėmis, paklausdavo, kaip jie mokės – litais ar zlotais.

Dabar jau klausiama – litais ar eurais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.