Rimantui Šadžiui liūdna atsisveikinti su litu

Lietuvoje euras įvedamas ketvirtadienį.

Ministras teigė, kad euras nėra stebuklas, kuris savaime pagerins šalies gyvenimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ministras teigė, kad euras nėra stebuklas, kuris savaime pagerins šalies gyvenimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 31, 2014, 8:48 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 8:29 PM

„Pinigai turi vykdyti savo funkcijas. Net prieškario laikais, kada valstybingumo simboliai buvo labai svarbūs, brėkštant antro pasaulinio karo aušrai, vienas lito tėvų - profesorius Jurgutis - sakė, kad pinigai yra priemonė, jokiais būdais ne simbolis, ne paminklas. Tautos gerovės turime siekti priemonėmis, kurios yra pačios geriausios“, - trečiadienį interviu LRT radijui sakė R.Šadžius.

Anot jo, euro įvedimas padės Lietuvai tapti geriau matomai ir priimti sprendimus dėl euro zonos ateities.

„Bet jeigu žiūrėsime į Lietuvos stojimą į euro zoną, tai mūsų šalies autoritetas kaip tik atvirkščiai - išauga, mūsų šalies matomumas išauga, atsisėdame už to stalo, kur jau 19 valstybių spręs pačius svarbiausius šitos euro zonos bendrijos, kurioje gyvena trečdalis milijardo gyventojų, reikalus“, - tikino finansų ministras.

„Euras nėra kurios nors valstybės valiuta, tai yra tarptautinis projektas, kuriame Lietuva dalyvaus ne vien būdama pririšusi savo valiutą prie tos bendrosios valiutos, o dalyvaus kaip pilnateisė klubo narė, jos balsas bus girdimas. Tai, man atrodo, kaip tik mūsų tautiniai jausmai turėtų būti patenkinti, kadangi mūsų autoritetas išauga“, - pridūrė jis.

Tačiau R.Šadžius pripažino, kad jam liūdna atsisveikinti su litu, tačiau atkreipė dėmesį, kad „savo resursą litas atitarnavo“.

Ministras teigė, kad euras nėra stebuklas, kuris savaime pagerins šalies gyvenimą, tačiau tikino, kad, tinkamai juo pasinaudojus, galima pagerinti ekonomikos perspektyvas.

„Euras nėra stebuklų lazdelė, tai yra galimybė. Klausimas, ar mes sugebėsime juo pasinaudoti, ar ne. Tai galimybė išeiti lengviau į eksporto rinkas, galimybė gauti mažesnių kreditinių išlaidų, žinoma, nereikės mokėti valiutos keitimo išlaidų. Jeigu pasinaudosime savo kaip pilnateisio nario įėjimu į šitą bendriją, galėsime padėti gerus pagrindus savo vaikų, savo anūkų žymiai geresniam gyvenimui“, - tikino R.Šadžius.

Lietuvoje euras įvedamas ketvirtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.