Euras atėjo: pirmasis egzaminas parduotuvių kasininkams

Ar jau išmėginote kasininkų profesionalumą grąžą atiduodant eurais? 2014-ųjų paskutiniais mėnesiais jie turėjo vėl įsijausti į mokinių kailį, tik pamokos kiek skyrėsi nuo tų, kai mokykloje teko krimsti aritmetiką. O sausio 1-osios rytą į kasas jie sužėrė eurus taip paskelbdami naujos valiutos Lietuvoje startą.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Jan 1, 2015, 10:34 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 7:39 AM

Pirmųjų atsiskaitymų eurais gimtinėje išmėginimo laukė ne tik pirkėjai, bet ir prekybininkai, ypač kasose įsitaisę parduotuvių darbuotojai. Jie nedvejoja, kad 2015-ųjų sausio 1-osios rytą į kasas suberti eurai atneš sumaišties.

Mintyse vis tiek daugini ir dalini iš 3,4528, nors tai už tave padaro kasos aparatas. O kur dar nesupainioti, į kurį stalčiuką dėti eurus, o į kurį - litus. Pardavėjų ketvirtadienį laukia nemenkas išmėginimas.

Prekybininkai nedvejoja: pirmąją metų dieną, kaip ir dvi artimiausias savaites, eilės tirps lėčiau, todėl ir kasininkų dirbs daugiau.

„Nors rūpinamės, kad grynųjų mūsų padaliniuose nepritrūktų, vis dėlto fiziškai pirmosiomis sausio savaitėmis neturėsime galimybių atlikti pinigų keityklų funkcijų“, - sako prekybininkai.

Kolektyvą papildė daugiau darbuotojų

„Raginame pirkėjus pirmosiomis sausio savaitėmis, jei tik įmanoma, dažniau atsiskaityti kortelėmis. Taip bus patogiau patiems klientams – jie išvengs dviejų valiutų įnešamos sumaišties piniginėje, neužtruks atsiskaitydami prie kasų. Tačiau visose kasose bus galima atsiskaityti tiek kortelėmis, tiek ir grynaisiais“, - euro išvakarėse kalbėjo „Maxima“ atstovė Renata Saulytė.

Ji taip pat prašė pirkėjų už pirkinius atsiskaityti smulkesnėmis kupiūromis.

Euras paskatino „Maxima“ tinklą papildomai įdarbinti kelis tūkstančius darbuotojų. O kai kuriems darbams, pavyzdžiui, kainų etikečių keitimui, ketinama pasitelkti ir bendrovės administracijos darbuotojus. Kaip tikino „Maxima“ atstovė R.Saulytė, nors daugelis naujų darbuotojų bus įdarbinta laikinai, daliai jų vėliau bus pasiūlytos nuolatinės darbo vietos.

Pirmosiomis sausio dienomis kasose dirbs visų pamainų kasininkai. Įmonės vadovai tikina, kad jie dirbs trumpiau ir turės dažnesnių pertraukėlių, kad pailsėtų.

Litams – papildomi stalčiukai

Kasos aparatus „Maxima“ į eurų režimą perjungė naktį, o eurus į stalčiukus, kuriuose buvo sukrauti litai, supylė sausio 1-osios rytą prieš duris atverdama pirkėjams. Iš apyvartos besitraukiantys litai nukeliavo į papildomus stalčius.

Didžiosiose parduotuvėse bus įrengti ir papildomi seifai, parduotuvėse planuojama įdiegti ir monetų skaičiavimo aparatus.

„Klientų norėtume tik paprašyti supratingumo, kantrybės ir tolerancijos. Mes išties stengsimės užtikrinti, kad atsiskaitymai prie kasų vyktų sklandžiai, operatyviai, o darbuotojai galėtų suteikti visą rūpimą informaciją“, - kalbėjo R.Saulytė.

Veikia euro linija

Iki“ kasininkai litus taip pat jau deda į atskiras kasose pritvirtintas ir tam pritaikytas dėžes, iš kurių nebus galima jų išimti.

„Grynųjų pinigų poreikį jau esame apskaičiavę ir juos pateikėme atsakingoms finansinėms institucijoms, su kuriomis suderinome reikiamus grynųjų pinigų kiekius. Tad tikimės, kad naujos valiutos nepritrūksime ir atsiskaitymas eurais vyks sklandžiai“, - vylėsi „Iki“ atstovas Andrius Petraitis.

„Iki“ prekybos tinkle dar šių metų pradžioje buvo sudaryta speciali euro įvedimo darbo grupė, kuri rūpinasi visais su šia tema susijusiais klausimais.

Darbuotojams buvo parengtos instrukcijos ir išsamūs mokymų planai.

Kasininkai buvo mokomi valdyti įvairias situacijas dviejų valiutų laikotarpiu, kaip atpažinti euro valiutos pinigus, ką daryti suklydus, kaip profesionaliai aptarnauti klientus.

Vyriausiosioms kasininkams buvo parengti išsamūs kursai apie darbą su dviem valiutomis. Pagrindinės mokymų temos: eurai, jų atpažinimas, darbas kasoje dirbant su dviem valiutomis, įvairių situacijų valdymas ir sprendimas, pinigų apskaita, saugojimas pagal LR įstatymus.

Informacija tiek pirkėjams, tiek darbuotojams euro tema skelbiama ir per vidinį radiją parduotuvėse.

O pirmosiomis euro savaitėmis specialiai darbuotojams veiks euro linija – budintys specialistai atsakys į kylančius klausimus, padės bei patars.

„Daugelį kritinių atvejų ir įvairių situacijų sprendimus mes esame aprašę ir tai yra mokymų bei instrukcijų dalis. Žinoma, pereinamuoju prie euro laikotarpiu labai tikimės ir pirkėjų supratingumo bei kantrybės, jeigu atsiskaitymo procesas kasoje užtruktų ilgiau nei įprastai.

Pokyčiai kelia šiokį tokį nerimą, tačiau tikime, jog pasitiksime juos tinkamai pasiruošę ir ramūs“, - kalbėjo A.Petraitis.

Pakeitė ir pinigų tikrinimo aparatus

„Norfos“ kasininkams taip pat teko krimsti mokslus. Jie įgūdžius lavino dirbdami su bandomaisiais kasos aparatais, kuriuose visos operacijos atliekamos eurais. Prie jų kasininkai sėdo dar gerokai iki sausio 1-osios.

Be to, teko išklausyti teorinius mokymus, išmokti visas instrukcijas, kaip elgtis įvairiose situacijose, susijusiose su euru.

Kaip pasakojo „Norfos“ atstovas Darius Ryliškis, litams „Norfos“ parduotuvėse greta kasos, į kurią bus beriami eurai, įrengta ir skirtoji litams.

Ruošdamasi euro įvedimui, „Norfa“ pakeitė ir pinigų tikrinimo aparatus. „Naujieji tikrai atskirs, ar euras tikras, ar padirbtas“, - patikino D.Ryliškis.

Anot jo, keičiantis valiutai, gali kilti šiokia tokia įtampa.

„Tačiau tikime, kad ypatingų sunkumų nebus. Jei kas, reaguosime ir taisysimės. Esame tam pasirengę“, - sakė „Norfos“ atstovas.

Sekite žinias apie verslą mūsų FB puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.