Pirmiausia – pinigai, ir tik po to – degalai

„Įsipilti degalų galima tik iš anksto už juos sumokėjus“. Taip sausio 1-ąją klientus sutinka „Lukoil“ degalinės. Paskutinę metų dieną jose iki vėlaus vakaro rikiavosi automobilių eilės. „Teko iš peties padirbėti“, – atsiduso sostinės Olandų gatvėje esančios degalinės darbuotoja.

Degalinių švieslentėse kainos eurais įsižiebė naktį. Tačiau kai kuriose jų pirmiau reikia sumokėti už degalus, ir tik po to - įsipilti.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Degalinių švieslentėse kainos eurais įsižiebė naktį. Tačiau kai kuriose jų pirmiau reikia sumokėti už degalus, ir tik po to - įsipilti.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jan 1, 2015, 12:09 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 7:25 AM

Vakar duris užvėrusios prieš vidurnaktį, praėjusią naktį „Lukoil“ degalinės atsidarė pusę ketvirtos nakties.

„Ar turėtumėt grąžos iš 200 litų?“, - užklausiau degalinėje prie kolonėlės pastačiusi automobilį. „Jokių sunkumų. Grąžos gausite eurais“, - pratarė moteris.

Keblumas tik tas, kad tol, kol degalinės darbuotojai neįjungia sistemos, degalai taip ir nepradeda kliokti į automobilio baką.

Skaičiai kasos kvite kol kas – neįprasti.

Už 10 litrų benzino – 11,3 euro, espresso kavos puodelis – dar 1,1 euro. Tad iš 200 litų į piniginę atgulė 45,52 euro grąžos. Mažoka kažkaip? „Vis dėlto tiek ir turi būti“, - nusiraminau mobiliojo telefono skaičiuoklėje padalinusi litus iš eurų.

Degalinės persitvarkė nakčia

Praėjusią naktį, apie pusę trijų, kainos eurais jau švietė ir degalinės „Baltic Petroleum“ švieslentėje. Apie trečią valandą nakties atgijo ir „Statoil“ degalinės. „Neste“ degalinėse taip pat šiandien nėra apgulties. Visi, kas vakar skubėjo pamaitinti automobilius, šiandien arba miega, arba drasko skausmą malšinančių vaistų pakuotes, arba tiesiog mėgaujasi laisvadieniu.

Pirks, kol išleis litus „Neste Lietuva“ jau prieš Naujuosius prognozavo, kad Lietuvoje, kaip kitose šalyse, kur nacionalinė valiuta pakeista į eurą, pirmosiomis euro įvedimo savaitėmis gyventojai stengsis degalinėse išleisti likusius litų banknotus, o automatinėse degalinėse pirkėjų sausį išaugs apie 20 proc.

„Latvijos ir Estijos patirtis paliudijo, kad pirmosiomis savaitėmis po euro įvedimo vairuotojai paprastai pilasi daugiau degalų už nacionalinę valiutą, o ir perkami kiekiai benzino, dyzelino didesni.

Manome, kad ir lietuviai aktyviai naudosis litų keitimo į degalus galimybe, vairuotojų srautas ir pardavimai irgi padidės apie penktadalį, palyginti su ankstesniu mėnesiu“, – sakė bendrovės „Neste Lietuva“ Mažmeninės prekybos skyriaus vadovas Audrius Miežys.

Pasak jo, litų keitimas į degalus populiarus todėl, kad žmonėms, turintiems keliasdešimt litų kupiūrų, patogiau jas panaudoti automatinėje degalinėje, nei stovėti ilgoje eilėje banke, kol galės išsikeisti į eurus.

Po euro įvedimo nacionaline valiuta atsiskaitoma dvigubai dažniau nei euru, tačiau banga nuslūgsta apie 10 dieną.

Sekite žinias apie verslą ir pinigus mūsų FB puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.