Vienus pribloškė „pigios“ taksi paslaugos, kitus – „pigi“ kava

Praėjusią naktį, o ir šiandien, šventinę dieną, keleiviai už kiekvieną su taksi Vilniuje nuvažiuotą kilometrą turi pakloti po 1,45 euro. „Žinia, šventės. Daug keleivių Naujųjų naktį nė nesuprato, kodėl tokia „juokinga kaina“. Tarsi taksi paslaugos būtų atpigusios 3,5 karto“, - nusijuokė nuo vidurnakčio iki 6 valandos ryto dirbęs taksi vairuotojas Robertas Kličkovskis.

Sausio 1-oji - su euru.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sausio 1-oji - su euru.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jan 1, 2015, 12:56 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 7:25 AM

„Turiu ir eurų, ir litų“, - jis ištraukė iš kišenės saują monetų. Praėjusią naktį Vilniaus gatves skersai išilgai išmaišęs taksistas grąžos keleiviams atidavė taip, kaip pridera: eurais.

„Buvo tik pora užsieniečių, kurie sumokėjo eurais. Visi kiti keleiviai tiesė litų banknotus“, - sakė R.Kličkovskis.

Šventinės dienos – išskirtinės. Iki tol, kol Lietuvoje šeimininkavo litas, taksi kilometro įkainis paprastą dieną sukosi apie 2,2 lito (0,64 euro). Švenčių proga kaina pasistiebdavo iki 5 litų, - iki dabartinio 1,45 euro.

„Naujųjų naktį blaivūs keleiviai nevažiuoja. Bet šįkart incidentų nebuvo, - nepasitaikė agresyvių keleivių. Bet gal tik mane vieną tokie aplenkė?“- šyptelėjo 30 metų taksistu dirbantis, savo individualią įmonę turintis vairuotojas Robertas.

Iš bažnyčios –  į parduotuves ir kavos

„Vos tik atsidarė parduotuvė, atėjau. Nors ir šventinė diena, gal pavyks susitarti dėl darbo. Privalau kur nors įsikabinti“, - pirmojo kurso studentė Ana, aplankiusi bičiulius sostinėje, Vilniaus gatvėje esančioje „Iki“ parduotuvėje, kramsnojo už litus nusipirktą bandelę.

„Juk reikia piniginę ištuštinti“, - šyptelėjo. Ir kreivu žvilgsniu nulydėjo link kasos slenkantį, pamušta akimi vyriškį: „Jis jau ne pirmą kartą šiandien“.

Pirkėjas kaip pirkėjas. Vienoje rankoje – mineralinio vandens buteliukas, kitoje – duona. Užtat kasoje, kartu su keliomis eurų monetomis, grąžos gavo ir saldainiuką, - vietoj euro cento.

Pasak šios „Iki“ parduotuvės vyriausiojo kasininko Giedriaus Vareikos, pirmasis šiandien apsipirkęs žmogus buvo užsienietis. Jis už prekes paklojo 50 eurų banknotą, ir, kaip pridera, grąžos gavo eurais.

„Kol kas mums nėra jokio streso. Buvo įvairių kursų, kad galėtume pasirengti euro įvedimui. Bet aš pats pasiklioviau instrukcijomis.

Šiandien į darbą atėjau anksti, apie 6 valandą ryto, ir patikrinau, kaip viskas veikia. Po to dar mes patys, darbuotojai, pabandėme nusipirkti šiek tiek prekių: kasos aparatas veikia be priekaištų“, – kalbėjo G.Vareika.

Pardavėjai, kaip ir yra išmokyti, eurus kloja į senąjį kasos aparato stalčiuką, iš jo traukia ir grąžą. O litus deda į atskirą jiems skirtą dėžę.               Vis dėlto sausio 1-osios pirmasis pusdienis sostinės pardavėjams – ramus. Eilių kol kas – nė ženklo. O žmonės, kurie sukiojasi Gedimino prospekte esančiose „Rimi“ bei „Iki“ parduotuvėse, – sklidini ramybės. Daugiausia jose trypčioja vyresnio amžiaus žmonės.

 „Buvau bažnyčioje, o iš jos atėjau į „Rimi“ ir apsipirkti, ir atsigerti kavos. Juk šventė“, – pratarė parduotuvėje apelsinus į maišelį krovusi Onutė. Pasak šios moters, namuose ji paliko 500 eurų banknotą.

 „Tebūnie, niekur nedings. Pirmiausia išleisiu litus, o po to – eurų monetas. Vaikai gyvena užsienyje, tai privežė man jų devynias galybes“, – sakė Onutė.

Ar galima už prekes sumokėti ir litais, ir eurais? „Pabandom“, – paakino „Rimi“ kasininkas. Ir išties – pavyko. Tik skaičiuojant centus nereikia nervintis, karščiuotis ir žvilgčioti, kiek už nugaros žmonių stovi eilėje.

Taisyklių laikosi ne visi? 

Vis dėlto pačiupinėti eurus pavyksta ne visiems  pirkėjams.

O štai Raguvos miestelyje, Panevėžio rajone, gyvenantis Evaldas iš parduotuvės „Ūkininko rojus“ grįžo be nieko.

„Nuėjau nusipirkti to, ko vyrams po švenčių norisi. Turėjau lygią sumą – centas į centą, bet grįžau tuščiomis. Pardavėja pasakė, jog litais nepriima, kad galiu atsiskaityti tik kortele“, - pasakojo į lrytas.lt paskambinęs vyras.

„Kai kuriose parduotuvėse pardavėjai, priėmę litus, grąžą taip pat atiduoda litais, ne eurais.

Tai nutiko Lazdynėliuose, Jonažolių gatvėje esančioje „Iki“ bei Lazdynų „Rimi“ parduotuvėse.

Kasininkai keičia paduotus litus iki pačios mažiausios sumos litais, ir tik nuo mažiausio litų banknoto paskaičiuoja prekės vertę ir grąžą atiduoda smulkiais eurais.

Viskas tarsi ir legaliai, tačiau kodėl, pavyzdžiui, 200 litų banknotas yra pasmulkinamas į mažesnes litų kupiūras? Man paaiškino, kad tai daroma, nes pardavėjai neturi pakankamai eurų“, – skundėsi Linas Skripka.

Vis dėlto, laukiant euro, smulkiųjų verslininkų rūpesčiu buvo numatyta ir tokia tvarka. Ji galios porą savaičių. Jei pirkėjai už prekes nori sumokėti stambiais litų banknotais, pardavėjai turi teisę dalį grąžos atiduoti litais, dalį – eurais.

Atsiskaito ir mokėjimo kortelėmis

Ar skani kava už eurus?

„Labai gardi, – „Coffe in LAB“ kavinėje užkalbintas vyras kilstelėjo prie burnos puodelį. – Tik už ją šįkart sumokėjau banko kortele. Smalsu buvo, kaip ji suveiks“.

Ir troleibuse „Vilniečio kortelė“ neiškrėtė pokšto. „Laimingai konvertuota“, – užsidegė užrašas, kai ją priliečiau prie kortelių skaitytuvo“.

Pasak „Coffe in LAB“ baristos Arno, ši diena neleidžia atsikvėpti. Kavą žmonėms jis verda nuo labo ryto, vos tik „Gedimino 09“ prekybos centras atvėrė duris. O žmonės už ją atsiskaito kuo įvairiausiai: litais, eurais arba mokėjimo kortelėmis.

Sekite verslo žinias mūsų FB puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.