Ką Klaipėdoje pakeis integruotos investicijos?

Prasidėjo naujas 2014-2020 m. Europos Sąjungos finansinių investicijų laikotarpis. Vien per Vidaus reikalų ministerijos administruojamas priemones investicijoms į 5 didžiausius šalies miestus skirta 478 mln. Lt. Klaipėdai iš jų atiteks daugiau nei 80 mln. Lt. Ką šios ir kitų ministerijų administruojamos investicijos pakeis uostamiestyje?

Objektų maketas<br>www.klaipedosdaugiabuciai.lt nuotr
Objektų maketas<br>www.klaipedosdaugiabuciai.lt nuotr
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 2, 2015, 7:48 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 6:25 AM

Atsinaujins centras

„Europos Sąjungos ir Lietuvos valstybės investicijos padės iš esmės atnaujinti centrinę Klaipėdos miesto dalį tarp besiformuojančio komercinio centro šalia „Akropolio“ ir istorinio miesto centro – Senamiesčio, kur vyksta įvairūs renginiai, lankosi daug klaipėdiečių ir miesto svečių, – sako Klaipėdos miesto Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas. – Šioje teritorijoje bus įgyvendinti projektai, kurie turėtų duoti impulsų viso uostamiesčio vystymuisi, plėtrai, gyventojų gerovei“.

Atnaujinti numatyta uostamiesčio dalis apima bemaž 250 ha teritoriją tarp Taikos prospekto ir Šilutės plento bei Mokyklos gatvės, jos ribos į Šiaurę baigiasi sulig Danės, o į Pietus – sulig Kauno gatve. Investuojama bus ir į minėtą miesto dalį supančią bei su ja funkciškai susijusią teritoriją.

Susisiekimą pagerins dar vienas tiltas

Per Danę planuojama nutiesti naują tiltą su pakeliamu mechanizmu. Tai būtų modernios architektūros tiltas, per kurį vestų naujai įrengta Bastionų gatvė. Tikimasi, kad neseniai paskelbtame tarptautiniame konkurse tiltui projektuoti dalyvaus ir stambios tarptautinės projektuotojų kompanijos. „Šiuo projektu mes norime išspręsti keletą problemų: sukurti tam tikrą Senamiesčio aplinkkelį, kuris sumažintų transporto srautus Pilies ir Tiltų gatvėse, pagerinti ne tik susisiekimą mieste, bet ir mūsų kultūros paveldo objektų paveldosaugines sąlygas, spręsti ekologines problemas ir sukurti dar vienas miesto architektūrinį simbolį“, – apie artimiausius planus pasakoja R.Zulcas. Pasak jo, tai bene didžiausias projektas, kurio bendra vertė apie 30 mln. Lt.

Nauji sporto kompleksai stiprins sveikatą

Klaipėdos integruotos teritorijos vystymo programa numato futbolo mokyklos ir baseino pastatų pertvarkymą. Taikant modernias technologijas ir atsinaujinančius energijos šaltinius šioje vietoje atsiras naujas sporto paslaugų kompleksas, skirtas ne tik profesionaliai sportuojantiems, bet ir sveiką gyvenimo būdą propaguojantiems įvairių amžiaus kvartalo ir viso miesto gyventojams. Ne mažiau svarbus ir kitas planuojamas naujas sporto paslaugų kompleksas – 50 metrų ilgio miesto baseinas su sveikatingumo centru šalia jau pastatytos Švyturio arenos.

Danė tekės linksmiau

Pasak R. Zulco, bus rekonstruojamos ir Danės upės krantinės nuo Biržos tilto iki Mokyklos gatvės tilto. Kadangi Danės krantinės nuo žiočių iki Biržos tilto jau baigtos tvarkyti, šiuo projektu darbai bus tęsiami. Sutvarkius krantines ne tik pagerės miesto vaizdas, išaugs lankytojų srautai, bet ir bus sukurtos geresnės sąlygos miestiečių verslumui – aktyvaus turizmo paslaugoms, smulkiai žvejybai ir pan.

Numatoma kompleksiškai tvarkyti ir gyvenamųjų namų kiemus. Bus rekonstruojamos automobilių stovėjimo vietos, įrengiamos vaikų žaidimų aikštelės. Prioritetas bus teikiamas renovuojamiems ar jau atnaujintiems namams. Taip bus skatinamos bendruomenės, kurios apsisprendė renovuoti savo būstus.

Keisis viešosios erdvės

„Bus pertvarkoma ir viešoji erdvė prie buvusio „Vaidilos“ kino teatro. Šios teritorijos konversijai planuojame rengti kūrybinės idėjos konkursą ir kartu su ten įsikūrusiais verslo atstovais pamąstyti, kaip transformuoti šią viešąją erdvę, ją padaryti labiau patrauklią tiek aikštės lankytojams, tiek verslo klientams“, – sako R. Zulcas.

Ambicingas projektas – Atgimimo aikštės sutvarkymas. Dabar ji tuščia, mažai lankoma, vėjų perpučiama. Šiuo metu vyksta diskusijos, kaip pertvarkyti buvusią Lenino aikštę, kad ji taptų patraukli ir miesto verslui ir gyventojams. Svarstoma, ar ją iš dalies užstatyti pagal prieškario planus, ar dar labiau atverti, kaip komponuoti naują aikštės funkciją su gretimybėmis, pavyzdžiui, su Muzikiniu teatru, kuris taip pat pakliūna į šią tikslinę teritoriją.

Tvarkys pėsčiųjų takus ir žaliąsias zonas

Didelės permainos laukia ir miesto žaliųjų zonų. R. Zulco teigimu, norima sutvarkyti Ąžuolyno giraitę šalia futbolo mokyklos, teritoriją palei Trinyčių tvenkinį. Čia jau išreiškė norą įsikurti banglenčių verslas. Norima sutvarkyti takus ir skatinti riedutininkų bei kitų aktyvių sporto šakų įsikūrimą. Bus bandoma suteikti naują funkciją Jono kalneliui – buvusių gynybinių įtvirtinimų fragmentui, kuris dabar yra lankomas tik švenčių progomis. Po rekonstrukcijos ši vieta bus patrauklesnė ir klaipėdiečiams, ir turistams.

Bus sutvarkytas pėsčiųjų takas palei Taikos prospektą nuo Sausio 15-osios iki Kauno gatvių, tam tikrų kitų gatvių atkarpos. Taip pat numatoma pertvarkyti senąją Turgaus aikštę su prieigomis ir ją labiau pritaikyti verslo ir bendruomenės poreikiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.