Turkmėnai devalvavo savo valiutą

Buvusi sovietinė respublika Turkmėnija naujus metus pasitiko devalvuota valiuta. Šalies centrinis bankas paskelbė naują manato kursą JAV dolerio atžvilgiu. Nuo penktadienio JAV doleris kainuoja 3,50 manato, kai dar pirmadienį jo kaina buvo 2,85. Nors valiuta buvo devalvuota 18,6 procento, Centrinis bankas nepaskelbė jokio paaiškinimo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 2, 2015, 4:41 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 5:02 AM

Devalvacijos laikas pasirinktas neatsitiktinai – dauguma bankų, keityklų, netgi sostinės Ašchabado oro uoste, šventinėmis dienomis neveikė. Vienintelė oficiali žiniasklaida taip pat nedirbo, o valstybiniai kanalai transliuoja tik koncertus, tačiau šalies valdžios atstovai susilaiko nuo bet kokių komentarų.

Ir tai dar ne viena naujiena turkmėnams. Ketvirtadienį Turkmėnijos naftos ir dujų ministerija paskelbė, kad degalų kainos didinamos 60 procentų. Tačiau taip pat nepaaiškino tokio sprendimo motyvų.

Tai, kad Turkmėnijos manatas gali būti devalvuotas, gandai sklido nuo praėjusių metų rudens. Smarkiai kritus rublio kursui, buvo paveiktas ir manatas. Turkmėnijos ekonomika yra tampriai susijusi su Rusija, be to, to, ši šalis yra priklausoma nuo naftos kainų, nes tai yra nemažas pajamų šaltinis biudžetui. Todėl nupigęs rublis ir nafta, manoma, sudarė prielaidas devalvuoti Turkmėnijos pinigą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.