Euro vertė - mažiausia per devynerius metus

Pirmadienį euro vertė smuko

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, Žinių radijas ir lrytas.lt inf.

Jan 5, 2015, 10:44 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 12:45 AM

Analitikai teigia, kad šiuo metu ECB vadovas Mario Draghi patiria rimtą spaudimą imtis papildomų priemonių, pavyzdžiui, didelio masto vyriausybinių obligacijų supirkimo programos, kitaip dar vadinamos kiekybiniu švelninimu.

Toks sprendimas prie bendros ECB balanso sumos, šiuo metu vertinamos maždaug 2 trln. eurų, gali pridėti dar apytikriai 1 trln. eurų. Savo ruožtu toks padidėjimas smukdytų obligacijų pajamingumą bei sumažintų euro vertę. Naujausias ECB valdybos posėdis banko monetarinės politikos klausimais vyks po dviejų savaičių, sausio 22 d.

„Senka ECB turimas laikas paskelbti papildomas kiekybinio švelninimo priemones“, – sako banko „Barclays“ padalinio Singapūre užsienio valiutos operacijų strategijos Azijos ir Ramiojo vandenyno regione vadovas Mitulas Kotecha. Bendrovė prognozuoja, kad pirmojo šių metų ketvirčio pabaigoje euro vertė JAV dolerio atžvilgiu smuks iki 1,17 JAV dolerio. Iki šių metų pabaigos rodiklis gali pasiekti 1,07 JAV dolerio.

Pirmadienį euro vertė JAV dolerio atžvilgiu sudarė 1,18 JAV dolerio.

 „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis sakė, kad žinia apie smukusį eurą Europai yra gera.

 Euro kurso smukimas dolerio atžvilgiu esą naudingas  ir Lietuvos verslininkams: „JAV bendrasis vidaus produktas auga sparčiausiu tempu per pastaruosius kelerius metus, tuo tarpu euro zonoje tęsiasi stagnacija. Tie veiksniai lemia, kad dolerio kursas euro atžvilgiu stiprėja, bet tai nereiškia, kad euro zonos ekonominės perspektyvos yra labai prastos. Vis tik silpstantis euras yra teigiama naujiena Europai. Iš dalies to siekė ir norėjo daugelis Europos politikų, nes tai yra būdas Europai išeiti iš stagnacijos ir recesijos, nes padidėja Europos eksportuotojų konkurencingumas“, - kalbėjo N.Mačiulis. 

Anot jo, silpnesnis euras yra labai gera naujiena ir Lietuvos eksportuotojams, nes tai reiškia, kad dėl silpnesnio euro kurso bus daug lengviau užimti rinkas už ES ribų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.