Savaitė nepraėjo – užvirė ginčai dėl lietuviško euro tėvystės

Dailininkas Arvydas Každailis antradienį kreipėsi į Lietuvos banką ir į

A.Každailis primena, kad kardą pakėlęs Vytis – ne A.Žukausko, o jo kūrinys.<br>lrytas.lt fotomontažas
A.Každailis primena, kad kardą pakėlęs Vytis – ne A.Žukausko, o jo kūrinys.<br>lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

Jan 6, 2015, 7:56 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 8:32 PM

A.Každailis tikina esąs vienas iš lietuviško euro autorių, nes sukūrė Vytį, kuris ten pavaizduotas, o A.Žukauskas sukūrė tik žvaigždes aplink šuoliuojantį raitelį ir nominalo pusę bei paruošė monetos reljefą.

Savo teiginiams įrodyti A.Kažkailis pateikė savo sukurtą raitelio figūros piešinį, kurį jis yra oficialiai suderinęs Heraldikos komisijoje. Jis reikalauja būti įvardytas kaip herbinės euro pusės piešinio ir kompozicijos autorius.

A.Každailis pabrėžia, kad jei A.Žukauskas būtų panaudojęs jo sukurtą raitelio figūrą, kuri yra Lietuvos vėliavoje - į autorystę jis nepretenduotų. Tačiau šio Vyčio piešinys padarytas specialiai monetoms.

A.Každailis tikina bandęs priekaištauti A.Žukauskui, kad jis elgiasi nekolegiškai, pasisavindamas vienas pats lito ir euro autorystę ir išgirdęs pasiūlymą kreiptis į teismą. Taip pat buvo perspėta, kad A.Žukausko žmona yra teisininkė.

„Man nereikia pinigų. Bet taip elgtis nedera. Aš Antano vietoje būčiau pasakęs žurnalistams, kad prie euro sukūrimo prisidėjo ir Heraldikos komisija. Bet Antanas arogantiškas vyriškis“, - sakė A.Každailis.

Skulptoriaus A.Žukausko telefonu atsiliepė jo žmona Elena Žukauskienė. Ji A.Každailio žodžius pavadino nesąmone.

„Jos tikinimu, ši istorija tęsiasi dar nuo lito laikų ir paragino kreiptis į autorines teises prižiūrinčias institucijas.

„Arkliukai joja šimtmečiais. Jie visi modifikuoti. Nagą, akies vyzdį pakeitei - ir tu jau autorius! Ir A.Každailis nieko naujo nesukūrė“, - sakė E.Žukauskienė apie Vytį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.