Naujoji valiuta dosniai pamaitino ir piniginių gamintojus

Kas jau kas, o odinės galanterijos siuvėjai ir pardavėjai džiūgauja, kad Lietuva įsivedė eurą. Laukdami naujos valiutos žmonės Kalėdoms kaip niekad gausiai artimiesiems dovanojo didesnes pinigines, o dabar graibsto skirtas euro monetoms.

Euro banknotai telpa tiktai į dideles pinigines, todėl tiems, kurie turi mažesnes, teks paišlaidauti ir įsigyti naują.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Euro banknotai telpa tiktai į dideles pinigines, todėl tiems, kurie turi mažesnes, teks paišlaidauti ir įsigyti naują.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Jan 8, 2015, 7:51 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 5:25 PM

Litams kuo puikiausiai tikusios piniginės eurams per ankštos.

Penkių eurų banknotas jose dar telpa be vargo, dešimties – vargais negalais, tačiau penkiasdešimtinės arba šimtinės nesulankstytos į jas nepavyksta sugrūsti. Mat kuo didesnės vertės banknotas, tuo jis ir pats yra didesnis.

Žmonės, kurie savo rankose ir anksčiau laikė eurų banknotus, baigiantis 2014-iesiems bičiuliams gausiai dovanojo pinigines. Tokias, kuriose į valias vietos didelių nominalų eurų banknotams bei eurų monetoms.

Rūpinosi verslo dovanomis

Nuo 1996-ųjų Vilniuje besidarbuojančioje odos gaminių siuvimo įmonėje „Visinga“ šiuo metu atokvėpio laikas. Po beprotiškos metų pabaigos bendrovės vadovai trumpam atitrūko nuo darbų.

„Gruodis buvo neįprastas. Piniginių, kurios dažniausiai mūsų įmonėje užsakomos kaip verslo dovanos, paklausa buvo gerokai didesnė nei įprastai“, – pripažino bendrovės administratorė.

„Visinga“ pati savo gaminiais tiesiogiai neprekiauja – juos tiekia pagal užsakymus ir verslo dovanomis besirūpinančioms įmonėms, ir didiesiems prekybos tinklams.

Visi jie gruodį buvo pateikę daugiau užsakymų.

Išlaidavo internete

Pasak bendrovės „Odelita“ pardavimo vadybininkės Ievos Sprindžiūnaitės, šios įmonės interneto parduotuvėje prieš šventes pirkėjai tiesiog graibstė odines pinigines.

„Mūsų parduotuvei pernykštės Kalėdos buvo jau trečios, tad galime palyginti pardavimą. Tokios paklausios jos nebuvo nei užpernai, nei 2012-aisiais.

Nežinau, kiek įtakos tam turėjo ateinantis euras, bet 2014-ieji mums buvo geriausi“, – sakė vadybininkė.

Šventės baigėsi, tačiau interneto parduotuvėje pirkėjų dar apstu. Šiuo metu geidžiamiausia prekė – piniginė euro monetoms.

„Nuo Naujųjų metų praėjo tik savaitė, bet dar nebuvo dienos, kad pirkėjai jų neužsisakytų“, – sakė I.Sprindžiūnaitė.

Kaina, kurią dažniausiai pirkėjai pakloja už odinę piniginę, – 30 eurų.

Daug tikisi iš mugių

„Ne visi žmonės spėjo įsitikinti, kad senosios siauros ir pailgos moteriškos piniginės ar nedidukės sulankstomos vyriškos netinka eurams.

Dažniausiai jie pavarto rankose piniginę ir neapsisprendžia, pirkti ar ne“, – sakė viena iš trijų įmonės „Ingeborge odos gaminiai“ savininkių tautodailininkė Ilona Kutyreva.

Anot jos, daugiausia odos gaminių parduodama per muges, nes jose tokius gaminius galima paimti į rankas, atidžiai apžiūrėti.

„Renkantis piniginę žmonėms svarbu, kad būtų patogus monetų skyrelis, ypač įvedus eurą. Kiti apskritai perka monetines.

Neabejoju, kad iki pavasario žmonės pajus naujų piniginių poreikį ir eidami į Kaziuko mugę jau žinos, ko joje ieškoti“, – sakė I.Kutyreva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.