Odontologas dėl sumažintos paslaugų kainos gavo baudą

Bukas valdininkų užsispyrimas aklai laikytis įstatymo virto absurdu: 56 euro centais kainas sumažinusi odontologijos klinika nubausta 2 tūkst. litų bauda. Priežastis stulbinama – neteisingai konvertavo.

T.Sidaravičius nesuprato, kodėl jam skirta tik 2 tūkstančių litų, o ne didesnė bauda: juk ir pažeidimas tyčinis, ir ištaisyti jo verslininkas neketina.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
T.Sidaravičius nesuprato, kodėl jam skirta tik 2 tūkstančių litų, o ne didesnė bauda: juk ir pažeidimas tyčinis, ir ištaisyti jo verslininkas neketina.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakyrė („Lietuvos rytas“)

Jan 17, 2015, 11:00 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 7:45 PM

Euro įvedimo įstatyme numatyta, kad kainas litais keičiant į kainas eurais aritmetiniai veiksmai turi būti atlikti be klaidų. Teisės aktų kūrėjai turbūt norėjo, kad nenukentėtų klientai.

Užtat įstatymų prižiūrėtojai suprato, kad reikia kuo griežčiausiai bausti verslininkus, kurie sumažino kainas.

Kodėl nenubaudė smarkiau?

Broniaus Sidaravičiaus odontologijos klinikos direktoriaus pavaduotojui Tomui Sidaravičiui padėtis, į kurią jis pakliuvo, kelia ir šypseną, ir apmaudą.

Dviejų tūkstančių litų bauda jam skirta už tai, kad už dantų implanto įsriegimą vietoj 3,8 tūkst. litų paprašyta 1,1 tūkst. eurų. Nors, skaičiuojant aritmetiškai, suma turėtų būti 1100,56 euro.

„Jei tokią kainą nurodyčiau, iš kur surasčiau tų centų grąžai? O kainą didinti iki 1101 euro – dar juokingiau“, – kalbėjo T.Sidaravičius.

Pagal įstatymą, už tokį siaubingą nusižengimą bauda galėjo siekti nuo tūkstančio iki 10 tūkst. litų.

„Nesuprantu, kodėl Vilniaus visuomenės sveikatos centras (VVSC) man skyrė ne didžiausią įmanomą baudą. Juk ir pažeidimas tyčinis, ir jo ištaisyti nesutinku“, – juokavo T.Sidaravičius.

Išlygų nėra, ir taškas

Tačiau baudą išrašiusiam VVSC tokie argumentai nė motais. Anot odontologijos klinikos atstovo, pažeidimą fiksavę centro darbuotojai atrėžė, kad logikos jų sprendime nereikia ieškoti – turi būti laikomasi įstatymo, ir tiek.

„Teisės aktai nenumato jokių išlygų dėl kainų eurais apvalinimo net ir tais atvejais, jei jos apvalinamos kliento naudai, išskyrus kai kuriais atvejais leidžiamą 1–2 centų paklaidą“, – „Lietuvos rytui“ teigė VVSC atstovė Lina Grinytė-Jauniškienė.

Todėl netikslus kainų perskaičiavimas eurais, net ir apvalinant jas vartotojo naudai, laikomas teisės pažeidimu.

Štai kodėl, anot pašnekovės, VVSC specialistai negalėjo šio pažeidimo įvertinti kaip nors kitaip ir neskirti baudos.

Kad VVSC – tik akli teisės aktų vykdytojai, puikiai suvokė ir T.Sidaravičius.

„Labai ant jų pykti negaliu. Tik apmaudu, kad pas mus priimami akivaizdžiai nebaigti kurti įstatymai“, – „Lietuvos rytui“ teigė odontologijos klinikos atstovas.

Svarsto apie teismą

Prieš nubausdami T.Sidaravičių 2 tūkst. litų bauda VVSC atstovai aplankė odontologijos kliniką, bet čia nerado eurais nurodytų paslaugų kainų.

Jos buvo užrašytos tik litais, nors tuomet jau galiojo reikalavimai kainas nurodyti abiem valiutomis. Pašnekovas sakė, kad dar tą pačią dieną kainininką su dviem kainomis nusiuntė šiai institucijai.

Tačiau po kurio laiko verslininkas darsyk sulaukė VVSC atstovų vizito. Galiausiai nuspręsta odontologijos klinikai skirti 2 tūkst. litų baudą.

Tačiau T.Sidaravičius greičiausiai kreipsis į teismą.

„Dabar sumokėti 2 tūkst. litų būtų gėda prieš save patį. Egzistuoja teisinė praktika, kai jei nauji įstatymai nebūna iki galo protingai surašyti, pirmi nubaustieji kreipiasi į teismą ir prašo taikyti protingumo kriterijų.

Jis privalomas pagal Civilinį kodeksą. Tiesa, nesu tikras, kad man pavyks: teisėjui gali būti nedrąsu priimti sprendimą“, – svarstė klinikos atstovas.

Prievaizdus gyventojai užvertė skundais

Šių metų pradžioje Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą (VVTAT) užplūdo gyventojų skundai – jų per dvi pirmas metų savaites užfiksuota daugiau nei per visą ankstesnį priežiūros laikotarpį nuo rugpjūčio 22-osios.

VVTAT vadovas Feliksas Petrauskas sakė, kad per keturiolika dienų gautas 691 gyventojų skundas, o nuo vasaros pabaigos jų apskritai tebuvo 490.

„Pagrindinės problemos buvo didžiuosiuose prekybos tinkluose, kai buvo mokama litais, o grąža buvo atiduodama iš dalies litais, iš dalies eurais. Tai buvo nesusipratimas, nenorėčiau sakyti, kad tai – pažeidimas“, – sakė VVTAT direktorius.

Ketvirtadienį baigėsi 15 dienų po euro įvedimo trukęs dviejų valiutų apyvartos laikotarpis ir vienintele teisėta mokėjimo valiuta atsiskaitant grynaisiais pinigais tapo eurai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.