Atostogos Šveicarijoje? Jas teks pamiršti, jei taupote pinigus

Šveicarai sunerimo ne juokais: ir taip nepigios atostogos šioje Alpių valstybėje turistams iš užsienio dabar tapo dar brangesnės.

Šveicarams ir šioje šalyje atostogaujantiems užsieniečiams tenka pratintis prie staigiai pasikeitusio valiutų kurso. Šveicarijos frankai sparčiai brangsta.<br>„Corbis“/AOL nuotr.
Šveicarams ir šioje šalyje atostogaujantiems užsieniečiams tenka pratintis prie staigiai pasikeitusio valiutų kurso. Šveicarijos frankai sparčiai brangsta.<br>„Corbis“/AOL nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas")

Jan 20, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 2:15 PM

Slidinėti susiruošusiems poilsiautojams pabrangęs frankas jau kirto per kišenę, o patys šveicarai plūsta apsipirkti į kaimynines šalis. Užsienyje jau netrukus turėtų pabrangti šveicariškas šokoladas ar laikrodžiai.

Staiga pabrango net sušiai

Ketinate šią žiemą slidinėti Šveicarijoje? Padidinkite atostogų biudžetą bent 20 procentų. Šiandien iškeitus eurus į frankus jau nebeužteks to, ką būtumėte gavę prieš savaitę.

Po netikėto Šveicarijos banko sprendimo atsieti franką nuo euro šios šalies valiuta pabrango 17 proc. euro atžvilgiu. Daugelio kitų – irgi.

„Ketvirtadienį, kai prasidėjo mano atostogos, verkiau.

Trumpos atostogos Šveicarijoje man pabrango 30 procentų, kai šoktelėjo franko kursas“, – „Daily Mail“ žurnalistui guodėsi britų odontologas Alynas Morganas, su žmona Emma ir penkiais draugais nusprendę paslidinėti Šveicarijoje.

Viešbutyje užsisakę sušių rinkinį jie sumokėjo 700 svarų (per 913 eurų). Britai apskaičiavo, kad iki Šveicarijos banko sprendimo jie už tiek pat sušių būtų pakloję 579 svarus (755 eurus).

Poilsiauti taps prabanga

Šveicarija niekada nebuvo pigi šalis atostogauti ar slidinėti, tačiau dabar kainos gali dar labiau atbaidyti turistus.

Nemaloniai teks nustebti tiems, kurie jau užsisakė lėktuvų bilietus ir viešbučius, tačiau dar neturi slidinėjimo pasų arba ketina nuomotis inventorių.

Pavyzdžiui, savaitės slidinėjimo pasas Verbjė kurorte keturių asmenų šeimai pabrango nuo 1130 iki 1349 eurų. Anksčiau užsakyti viešbučiai ar automobilių nuoma nebrangs, tačiau maistui reikės daugiau.

„Verslas kol kas bando suvokti, kas vyksta. Arba teks 20 procentų daugiau reikalauti iš klientų, arba mažinti kainą savo sąskaita.

Tai reiškia arba sumažėjusius užsakymus, arba nuostolius įmonėms“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Šveicarijoje gyvenantis ir dirbantis verslininkas Gitanas Kancerevyčius.

Rūkalų kaina – dar didesnė

Rūkalų parduotuvėje Ciuriche dirbantis Niklaussas Wilhelmas sakė, kad 40 procentų jo pirkėjų yra iš Europos. Tačiau dabar jų gali smarkiai sumažėti.

„Žmonėms atostogauti Šveicarijoje gali būti per brangu“, – nerimavo jis. Dar praėjusios savaitės pradžioje cigarečių pakelis jo parduotuvėje kainavo 11 eurų, o šiandien užsieniečiui tenka pakloti 15 eurų.

Kaimyninėje Vokietijoje toks pat pakelis kainuoja 8 eurus.

Beje, šveicarai skundėsi, kad jų kurortuose gerokai sumažėjo rusų poilsiautojų, kurie anksčiau taškėsi pinigais. Smukęs rublis ir nežinia dėl ekonomikos ateities net ir Rusijos turtuolius privertė sėdėti namie ar rinktis keliones į pigesnes šalis.

Apsipirkti – į Vokietiją

Tuo metu patys šveicarai greitai pajuto, kad gali sutaupyti. Vokietijos pasienio parduotuvėse nusidriekė milžiniškos pirkėjų iš šios Alpių šalies eilės.

„Nors šalyje kainos nepakilo, aplinkinėse valstybėse jiems viskas tapo 20 procentų pigiau.

Anksčiau apsipirkdamas Prancūzijoje šveicaras išleisdavo 100 eurų, arba 120 frankų, o dabar išleisdamas tuos pačius 100 eurų jis išleidžia tik 100 frankų“, – pasakojo G.Kancerevyčius.

Tačiau yra ir tam tikrų kliūčių. Pavyzdžiui, mėsos ir alkoholio į Šveicariją neribotai gabenti negalima.

„Pirkėjų padaugėjo. Jų bus dar daugiau per artimiausias savaites, nes šveicarai pamatė, kad gali nusipirkti mūsų gaminių vos ne už pusę kainos“, – pasakojo vienos Vokietijos drabužių parduotuvės pardavėjas Holgeris.

Beje, šveicarai atostogauti kitose šalyse galės pigiau nei anksčiau. Tačiau europiečiams teks mokėti daugiau už šveicarišką šokoladą, laikrodžius, kitas importuojamas prekes.

„Kol neišpirktos anksčiau atsivežtos prekės, kainos nesikeis. Bet naujos siuntos jau bus brangesnės“, – įspėjo Šveicarijos lietuvis G.Kancerevyčius.

Daugiau dirbti, bet mažiau uždirbti

Šveicarijos verslininkai jau pradėjo raginti vyriausybę, kad ji leistų įmonėms laisviau elgtis su samdomais darbuotojais, nes smarkiai pakilęs franko kursas gali jas įstumti į kampą.

„Eksportuotojai susidūrė su milžiniškais iššūkiais. Todėl verslininkams reikia padaryti išimčių, kad jie galėtų trumpinti darbo laiką ir mažinti atlyginimus“, – sakė Šveicarijos darbdavių sąjungos direktorius Rolandas Mülleris.

Tačiau šios šalies finansų ministrė Eveline Widmer-Schlumpf pareiškė esanti įsitikinusi, kad kurį laiką verslininkai sunkumus ištvers ir be įstatymų pokyčių.

Bankų laukia nemenkas iššūkis

Pabrangusi valiuta pabudino Šveicarijos investuotojus. CNBC duomenimis, jie skubiai ieško pelningų sandorių Londone: šveicarai nusitaikė į nekilnojamąjį turtą, nes dabar tam reikia mažiau lėšų nei prieš savaitę.

Didžiausias galvos skausmas dabar bankams, taip pat asmenims, kurie yra pasiskolinę frankais. Tokių yra ir Lietuvoje.

Naujienų agentūros „Bloomberg“ duomenimis, vien bankų „Citigroup“, „Deutsche Bank“ ir „Barclays“ nuostoliai sieks 345 mln. eurų. Centrinio banko sprendimas panaikinti franko kurso palaikymo režimą gali neigiamai atsiliepti Šveicarijos bankų pelningumui.

Nuostolių patirs ir kitų šalių bankai, išdavę tūkstančius paskolų frankais. Antai Lietuvoje „Nordea“ turi per 300 sutarčių su klientais, kurie būsto paskolas ėmė Šveicarijos valiuta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.