Siaubingos ligos užkratas keliauja su dešromis

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus baltarusiškos dešros mėginį, produkte nustatytas afrikinio kiaulių maro viruso genomas. Dešra su Baltarusijos mėsos perdirbimo įmonės ženklinimo etikete buvo konfiskuota iš keliautojo asmeninio bagažo Medininkų pasienio veterinarijos poste.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 21, 2015, 10:38 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:22 AM

Vykdant asmenų, keliaujančių iš trečiųjų šalių, bagažo kontrolę, per pastarąjį mėnesį geležinkelio stotyse, oro uostuose ir pasienio kontrolės punktuose konfiskuota beveik 300 kg įvairių gyvūninių produktų. Laboratorijoje ištyrus per 30 šių produktų mėginių, 4–iuose nustatytas afrikinio kiaulių maro virusas. „Analizuodami statistinius duomenis, pastebime, kad griežtos asmeninio bagažo kontrolės priemonės yra efektyvios.

Pasienio kontrolės metu konfiskuojamų gyvūninių produktų kiekiai mažėja, vis daugiau keliaujančių asmenų žino apie draudimus vežti gyvūninius maisto produktus ir tai, kad tokie produktai yra konfiskuojami.

Todėl, nenorėdami patirti nuostolių, vis daugiau žmonių neprisikrauna į krepšius mėsos produktų, pieno ar žuvininkystės gaminių. Vis dėlto afrikinio kiaulių maro situacija tiek mūsų šalyje, tiek visame regione išlieka labai sudėtinga, todėl bus ir toliau taikomos visos priemonės, padedančios užkirsti įmanomus kelius šiai pavojingai ligai plisti“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Pasienio maisto ir veterinarinės kontrolės skyriaus vedėjas Egidijus Pumputis.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad iš trečiųjų šalių į Europos Sąjungą, tuo pačiu ir į Lietuvą, draudžiama įvežti mėsos ar pieno produktus, taip pat kitus gyvūninius maisto produktus. Atsivežti draudžiama net ir nedidelius šių produktų kiekius savo reikmėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.