„Goldman Sachs“ vadovas: pasaulis įsitraukė į valiutų karą

Pasaulio ekonomika yra valiutų karo stovyje. Taip per sesiją Davoso ekonomikos forume pareiškė „Goldman Sachs“ banko prezidentas Gary Cohnas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 22, 2015, 7:19 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 7:28 AM

Pasak jo, nacionalinių valiutų devalvacija tapo „vienu iš pačių paprasčiausių būdų stimuliuoti ekonomiką“.

„Mažindami kursą jūs skatinate eksportą ir turizmą“, – adresavo savo žodžius bankininkas šalims konkurentėms.

„Nežinau, ar valiutų karo stovyje mes buvome visą laiką, ar ne, bet pastaruoju metu į karą įsitraukė Japonija, devalvavusi jeną. Šiam procesui mėgina priešintis euras. JAV kol kas sėdi ir stebi. Tik viena valiuta auga, kol kitos stengiasi devalvuotis. Ačiū Šveicarijai už franką!“, – sakė G.Cohnas.

„Goldman Sachs“ galva taip pat numatė tolimesnį dolerio stiprėjimą JAV Federalinei rezervų sistemai (Fed) didinant palūkanų normą. „Pažiūrėkite į dolerio stiprėjimą. Jis ir toliau augs, jeigu mes pakelsime Fed bazinę palūkanų normą. Amerikos ekonomikai tai bus šaltas dušas. Gera naujiena šioje situacijoje yra ta, kad žemos naftos kainos duoda priešingą efektą“, – paaiškino jis. Tarptautinis valiutos fondas (TVF) tikisi, kad JAV Fed padidins bazinę palūkanų normą šių metų viduryje.

Šią savaitę Europos Centrinis bankas gali paskelbti kiekybinio sušvelninimo programos – amerikietiško QE analogo – pradžią. Laikraščių „The Wall Street Journal“ ir „The Financial Times“ šaltinių duomenimis, ES priemonių apimtis ekonomikai stimuliuoti gali sudaryti 50 mlrd. eurų per mėnesį, kurie bus skirti valstybinėms obligacijoms išpirkti iš rinkos dalyvių.

Palyginimui, Jungtinėse Valstijose paskutinioji vadinamoji „trečioji kiekybinio sušvelninimo programa“ (QE3), pradėta vykdyti 2012 metų rugsėjį, numatė, kad bus išpirkta obligacijų už 40 mlrd. dolerių per mėnesį.

Portalas „RBK“ primena: 2012 metais Brazilijos finansų ministras Guido Mantega perspėjo, kad JAV vykdomos „kiekybinio sušvelninimo“ priemonės sustiprins valiutų karus, priversdamos kitas šalis laikytis analogiškos politikos.

„Greitu atsaku į tokią JAV priemonę tapo monetarinis stimuliavimas Japonijoje, nukreiptas į jenos devalvaciją. Dėl to kitos šalys, norėdamos apsaugoti save nuo JAV ir Japonijos valiutų devalvacijos pasekmių, bus priverstos žaisti pagal valiutų karų taisykles“, – pareiškė G.Mantega.

2013 metais G7 šalių finansų ministrai padarė pareiškimą, kad valiutų karai yra nepriimtini.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?