Antrus metus Davose apsilankiusi lietuvė pastebėjo pokyčių

Antrus metus iš eilės Pasaulio ekonomikos forume dalyvaujanti jauna lietuvė sakė, kad pasauliniai įvykiai šįmetį renginį padarė gerokai įdomesnį.

Pasak I.Maniušytės, Davose visi kalbėjo apie rusų surengtą vakarėlį.
Pasak I.Maniušytės, Davose visi kalbėjo apie rusų surengtą vakarėlį.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis (“Lietuvos rytas“)

Jan 22, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 9:28 AM

Šveicarijos kurorte Davose šiais metais daugiau karštų temų ir aštrių diskusijų. Tam įtakos turi teroristų išpuoliai Prancūzijoje, Rusijos agresija, naftos kainų nuopuolis.

„Pernai forume būta daugiau teorinių kalbų, o šiemet kur kas įdomiau, nes visi nusileido ant žemės. Tačiau ir pesimizmo daugiau. Visi supranta, jog reikia pokyčių“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Ieva Maniušytė.

Tai įrodo ir Pasaulio ekonomikos forumo išvakarėse paskelbta konsultacijų bendrovės „PricewaterhouseCoopers“ ataskaita: jos duomenimis, verslo lyderiai skeptiškai vertina ekonomikos augimo galimybes 2015 metais.

Bankai jau nebepadės

Šveicarijoje gyvenanti ir Sankt Galeno universitete ekonomikos magistro laipsnio siekianti lietuvė vos spėja bėgioti iš vienos salės į kitą, nes nori išgirsti kuo daugiau ekonomistų.

Studentė dar priklauso organizacijai „Student Reporter“ ir ji lietuvę jau antrus metus iš eilės pakvietė į Davosą.

Ekonomikos studentę labiausiai domina ekonominio augimo tema. „Centriniai bankai tam jau negali daryti įtakos. Augimas turi kilti iš vidaus“, – sakė I.Maniušytė. Tai pabrėžė ir forume dalyvaujantys ekonomistai.

Tiesa, didysis skeptikas, sėkmingai išpranašavęs ekonomikos krizę, tačiau suklydęs dėl greito Graikijos išstojimo iš euro zonos Nourielis Roubini prakalbo apie atsigaunančią JAV ekonomiką.

Tačiau euro zonos ateitį kausto nerimas – neveikia jokios priemonės, galinčios padidinti vartojimą ir infliaciją.

Pradžią paskelbė rusai

Į Davosą susirinkęs verslo elitas gyvai aptarinėjo antradienį vakare vykusį Rusijos oligarchų vakarėlį. Nors jo rengėjams Vakaruose taikomos sankcijos, būtent jie savotiškai pradėjo forumą linksma gaida.

Ikrai, degtinė, neoninėmis lemputėmis pasipuošusios merginos. Taip svečius pasitiko Rusijos verslo elitas.

„Daugelis renginio dalyvių stebėjosi: nors sankcijos ir taikomos, tas vakarėlis savotiškai pradėjo patį forumą. Kalbama, kad jis atsiėjo labai brangiai“, – pasakojo Davose esanti I.Maniušytė.

Rusijos verslo banginių delegacijoje šįmet net 8 milijardieriai: sankcijų neišvengusios kompanijos „Lukoil“ vadovas Vagitas Alekperovas, aliuminio gamybos oligarchas Olegas Deripaska ir kiti.

Protestuotojams per brangu

Kuo šįmetis Davoso susitikimas kitoks nei ankstesni? Šveicarijos kurorte kol kas nematyti protestuotojų.

Anksčiau kovotojai prieš skurdinimą ar vartojimo skatinimą kėlė rūpesčių šveicarų saugumo tarnybai ir aukštųjų asmenų apsaugos komandoms.

Užtat kurorto kainos stebina net ir turtingiausius svečius.

„Protestuotojams jau per brangu čia atvykti, todėl jie, matyt, šį kartą ir neatvažiavo“, – svarstė I.Maniušytė.

Gyvenimas Davose, kuris jau anksčiau buvo vienas brangiausių pasaulyje kurortų, praėjusią savaitę per vieną naktį pabrango dar 30 proc. dėl Šveicarijos centrinio banko sprendimo atsieti franko kursą nuo euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.