Daržovių ir vaisių kainos tebemažėja

Praėjusiais metais krito daugumos daržovių ir vaisių kainos, vidutiniškai – 13 proc., rodo prekybos tinklo „Maxima“ duomenys. Labiausiai, beveik dvigubai, pigo bulvės ir įvairios uogos, daugiau nei trečdaliu – agurkai ir svogūnai, ketvirtadaliu – egzotiniai vaisiai, pomidorai, kopūstai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-23 11:30, atnaujinta 2018-01-15 06:26

Penktadaliu mažėjo ir moliūginių, šakniavaisinių daržovių kainos, apie dešimtadaliu pigo persimonai, obuoliai, kriaušės, ananasai, bananai, paprikos, salotos ir salotų mišiniai. Po kelis procentus mažėjo kivių, ankštinių, grūdinių, stiebinių, prieskoninių daržovių, citrusinių vaisių, apdorotų vaisių, uogų ir daržovių, taip pat vynuogių, granatų kainos.

Tarp brangusių daržovių ir vaisių – grybai, kaulavaisiai – persikai, nektarinai ir kt., avokadai, arbūzai, melionai, kokosai, kiti švieži riešutai ir mangai. Pastarųjų kaina dėl prasto derliaus augo labiausiai.

„Vaisių ir daržovių kainoms didžiausią įtaką paprastai turi derlius, o daugumos jų derlius praėjusiais metais buvo tikrai geras, ypač Lietuvoje augintų vaisių ir daržovių. Tačiau praėjusiais metais didelę įtaką kainoms darė ir politinis kontekstas – Rusijos embargas vaisiams ir daržovėms iš Europos sąjungos, kuris sąlygojo kainų kritimą vidaus rinkoje“, – sakė bendrovės „Maxima LT“ Komercijos direktorė Nijolė Penkovskienė.

Šių metu pradžia, sausio mėnesį palyginti su pernai gruodžiu, rodo, kad daržovių ir vaisių kaina ir toliau krenta – vidutiniškai 8 proc. Tam didžiausią įtaką daro sezoniškumas. Toliau pinga svogūninės, šakniavaisinės, kopūstinės daržovės, agurkai, pomidorai, įvairiai apdorotos daržovės ir grybai, vynuogės, ananasai, bananai, obuoliai, kriaušės, egzotiniai vaisiai ir uogos. Pinga ir anksčiau brangę arbūzai, melionai, kokosai, kiti švieži riešutai, grybai.

Šių metų pradžioje procentu pakilo bulvių, prieskoninių daržovių kaina, po kelis procentus brango citrusiniai vaisiai, paprikinės dažovės, mangai, apdoroti vaisiai ir uogos, taip pat salotos ir salotų mišiniai. Žymiau dėl besibaigiančio sezono pabrango persimonai, kiviai, granatai, avokadai, kaulavaisiai, moliūginės ir ankštinės daržovės. Dėl prastų oro sąlygų Ispanijoje jaučiamas šioks toks pomidorų, agurkų, cukinijų, baklažanų, bananų kainų kilimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.