Poilsis – tik svetur? Ilsėtis galima ir gimtinės kaimo glūdumoje

Atsivėręs pasaulis ir išaugusios galimybės pasiekti kad ir atokesnius pasaulio kampelius išmokė ir vis dar tebemoko lietuvius keliauti po užsienį. Tačiau Lietuvos turizmo organizatoriai sutartinai linksi galvomis: savo gimtinę pažįstame vis dar menkai. Tiesa, padėtis kad ir iš lėto keičiasi – vis daugiau jaunų žmonių leidžiasi į savaitgalio keliones po Lietuvą, o ekskursijų rengėjų autobusus užpildo entuziastingi pensininkai.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

2015-01-23 10:39, atnaujinta 2018-01-15 06:38

Vilniuje penktadienį prasidėjo 3-ioji tarptautinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“. Ji vyks sausio 23-25 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.

Kad keliauti būtų skatinami nuo mažumės, o ir savo tėvynę pažintų bei mylėtų, Lietuvos turizmo organizatoriai šiemet jauniems turistams, o ir nemažai gyvenimo mačiusiems, siūlo įvairių pažintinių ekskursijų po Lietuvą. Į jas raginami vykti mokiniai su visa klase ir mokytojais ar su tėvais, taip pat suaugusieji.

Ši kryptis pasirinkta ne šiaip sau. 2015-ieji metai Lietuvoje paskelbti Etnografinių regionų metais.

Dažnai išmanydami svetimas šalis, lietuviai palyginti menkai pažįsta savo gimtinę. Šitaip vienas po kito kartoja vietinio turizmo rengėjai. Tačiau jie sutaria: vis dažniau jauni žmonės išsirengia į keliones po Lietuvą. Dalis jų – net pėsčiomis. O vyresni turistai, kuriems sveikata ir finansinės išgalės neleidžia toliau išsirengti, vyksta į vienadienes ekskursijas.

Kaip pasakojo Kauno privataus turizmo informacijos centro prie kelionių agentūros „Mūsų odisėja“ atstovės Irena Belevičienė ir Iveta Gruodytė, į jų ekskursijų autobusus sulipa daugiausia pensinio amžiaus žmonių.

„Jie supranta, kad daug ką pamatė, o Lietuvą menkai pažįsta. Todėl po ekskursijų vis kartoja, kokia Lietuva yra graži“, – sakė I.Belevičienė.

Pasak I.Gruodytės, populiariausios ekskursijų kryptys pernai buvo Šiauliai – ten ir Lietuvoje gyvenantys lietuviai, ir iš svetur sugrįžę norėjo aplankyti Kryžių kalną, taip pat Kėdainiai, besididžiuojantys dailiu senamiesčiu. Senjorai dažnai mėgsta išsirengti ir į „Alaus kelio“ ekskursiją Biržuose.

Paklausiausios tos dienos kelionės, kurios atsieina iki 20 eurų, dažnas vyksta ir į 30 eurų kainos išvykas.

Kad tiek važiuoti, tiek pėsti nepaklystų, parodoje pristatomas kultūrinis turizmas – šalies pilys, dvarai, muziejai. Taip pat – kaimo turizmas, kuriame susipynęs aktyvus laisvalaikis, poilsis su šeima, kultūrinis paveldas, verslo renginiai, aktyvus poilsis Lietuvoje – turistiniai, pėsčiųjų žygiai, savaitgalio ar net dienos išvykos, miestų turizmas – Lietuvos turizmo informacijos centrai, miestų turai, ekskursijas rengiančios organizacijos.

Ką siūlo maži miesteliai turistams? Mokytis piešti, pjauti stiklą, lydyti Rokiškyje, Pakruojo dvare lieti žvakes, pinti iš vytelių ar drožinėti medį, o Druskininkuose ne tik mėgautis sveikatinimosi procedūromis, bet ir pramokti kalvystės, o Kražiuose ieškoti knygnešių slėptuvių.

Parodoje šiemet galima sutikti ir muzikos festivalio rengėjus. Festivaliai mūsų šalyje jau turi senas tradicijas, tačiau šiemet ši sritis pristatoma kaip festivalių turizmas. Kada ir kur pakuotis palapines, krautis kuprines, ko į jas neprisidėti, o ko nepamiršti, moko „Galapagų“ ar bliuzo naktų rengėjai.

„Adventur“ – vienintelė tarptautinė turizmo, kelionių ir aktyvaus laisvalaikio paroda Lietuvoje, orientuota į turizmo paslaugų ir aktyvios gyvensenos skatinimą. Vienoje vietoje bus galima susipažinti su Lietuvos ir užsienio turizmo ir poilsio galimybėmis, paragauti įvairių pasaulio šalių virtuvės patiekalų, patirti emociją „Noriu keliauti čia ir dabar!“.

Trijų dienų „Adventur“ kvies aplankyti dar nepažintus Lietuvos kampelius, egzotines pasaulio šalis, pasiūlys idėjų, kaip keliauti su šeima, bendradarbiais, kaip užsienyje rengti šventes, mokys atsakingai rinktis, planuoti ir organizuoti savo išvykas, siūlys išmėginti aktyvias pramogas, pristatys didžiausius Lietuvos muzikos festivalius ir kvies įsigyti keliones pigiau.

Parodoje savo pasiūlymus 200 dalyvių iš 19 pasaulio šalių: Lietuvos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Čekijos, Gruzijos, Indonezijos, Irano, Italijos, JAE, Lenkijos, Portugalijos, Turkijos, Tailando, Tuniso, Norvegijos, Slovakijos, Suomijos, Seišelių salų.

Kad lietuviai vis drąsiau keliauja, o jų poreikiai vis įmantresni, rodo ir turizmo atstovų siūlymai, kaip keliauti su mažais vaikais ar leistis į progines, kad ir vestuvines ar povestuvines keliones. O fotografai pataria, kaip kad ir „muiline“ įamžinti atostogų įspūdžius.

Sausio 24-ąją „Litexpo“ bus galima dalyvauti Pasaulio tautų mugėje, kurioje daugiau nei trisdešimties šalių atstovai lankytojams pasakos apie savo šalių papročius, tradicijas, pristatys šokius, dainas, nacionalinę virtuvę. Pasaulio tautų mugės dalyviai Lietuvą viduržiemyje pasieks iš tolimiausių ir saulėtų kraštų – Indijos, Šri Lankos, Tailando, Kolumbijos, Brazilijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.