Geriausiu darbdaviu pripažinta ir FNTT krečiama „Girteka“

Geriausias darbdavys yra tas, kurio įmonėje dirbi? Ar tas, kurio bendrovėje norėtum įsidarbinti? Tas, kuris moka didžiausią algą? Ar tas, kurio reputacija nesuteršta? Pasirodo, darbo patirties neturintiems žmonėms svarbiausia atlyginimas ir darbo sąlygos, vyresniems darbuotojams – darbdavio reputacija. Tiesa, kai kurioms rinkimuose dalyvavusioms įmonėms šiemet teko patirti išmėginimų reputacija. Kas išlaikė „Top darbdavio“ rinkėjų egzaminą geriausiai? Kas yra geriausi darbdaviai Lietuvoje?

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Jan 29, 2015, 2:17 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 5:07 PM

Ketvirtadienį Vilniuje pirmą kartą įteikti „Top darbdavys 2014“ apdovanojimai. Šiuos rinkimus, remdamasi savo apklausų rezultatais, surengė internetinė personalo paieškos ir atrankos kompanija „CV Online“. Tyrėjai apklausė įmonių darbuotojus bei tuos, kurie ieško darbo.

2014-ųjų „Top darbdaviu" tapo grynųjų pinigų perlaidų bendrovė „Western Union Processing Lithuania“. Antroji vieta atiteko „CSC Baltic“, trečioji – „Girteka“ įmonių grupei.

Ikea“ smogė konkurentams

„CV Online“ geriausius darbdavius rinko ir pagal veiklos sritį: prekybos, finansų, IT, pramonės, transporto. Išvis į geriausiųjų titulą pretendavo 300 įmonių. Dalį jų apklausos dalyviams nurodė „CV Online“, dalį įrašė patys respondentai, dažniausiai jie nurodydavo įmones, kuriose ir dirba.

Prekybos įmonių nominacijoje aiškus lyderis ir laimėtojas – „Ikea Lietuva“. Kaip pasakojo „CV Online“ rinkodaros vadovė Rita Karavaitienė, ši vos prieš pusantrų metų į Lietuvą atėjusi bendrovė konkurentes aplenkė kelis kartus.

„Lietuviai, dar prieš ateinant „Ikea“ į mūsų šalį, ją mėgo. O ir vėliau nenusivylė kaip prekybos įmone“, – sakė R.Karavaitienė.

Tapti geidžiamiausia darbdave šiai įmonei nesutrukdė ir žiniasklaidoje pasirodžiusi istorija, kaip į parduotuvės žaidimų kambarį nebuvo įleistas paralyžiuotas vaikas su savo motina.

Antroji trokštamiausia įmonė tarp prekybos bendrovių – „Maxima“ , trečioji – degalinių tinklas „Neste Lietuva“.

Mynė vienas kitam ant kulnų

Finansų įmonių kategorijoje rungėsi ir vienas kitam ant kulnų mynė du bankai. Tačiau šiek tiek aplenkti konkurentą SEB pavyko bankui „Swedbank“. „Swedbank" tapo „Top darbdaviu" tarp finansų įmonių, o SEB liko antrasis, trečioji įmonė finansų įmonių kategorijoje – „Western Union Processing Lithuania“.

Geriausiu darbdaviu IT kategorijoje išrinkta bendrovė „Teo“, antroji vieta atiteko 350 darbuotojų turinčiai „CSC Baltic“, trečioji – „Omnitel“.

Pramonės kategorijoje geriausiu darbdaviu pripažinta „Coca-Cola HBC Lietuva“. Antrą vietą užėmė „Mondelez Lietuva Production“, o trečiąją – „Švyturys-Utenos alus“.

Laimėjo geležinkelininkai

Tarp transporto įmonių nugalėto „Lietuvos geležinkeliai“. Ši bendrovė išsiveržė į lyderius nuo pat rinkimų pradžios. Antroje vietoje įsitaisė „Girteka“, trečioje – „DHL Lietuva“.

Tarp pernykščių geriausių darbdavių atsidūrusiai „Girtekai“ jau šiemet teko pasirūpinti reputacija: įtarus degalų kontrabanda, ji atsidūrė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos taikiklyje.

Kraustytis į provinciją nenori

Aktyviausi renkant geriausią darbdavį buvo didmiesčių gyventojai. Kiekvieno jų atstovai dažniausiai balsuodavo už savo miesto įmones.

„Lietuviai nėra mobilūs. Ir tai nėra gerai. Mat daug gerų, tarp jų tarptautinio kapitalo įmonių, yra periferijoje. Tačiau mums dažnai atrodo: nusipirkau butą, įsitvirtinau, niekur nebesikelsiu“, – apgailestavo R.Karavaitienė.

Jaunimas, iki 27 metų, kaip svarbiausius darbdavio pranašumus nurodydavo atlyginimą, darbo sąlygas.

„Tiesiog jie nori ateiti į įmonę geram gyvenimui iš karto. Vyresniems apklausos dalyviams labiau rūpėjo bendrovės stabilumas ir reputacija“ – skirtumus nurodė R.Karavaitienė.

Požiūris – kaip į klientą Saulius Jovaišas, „CV Online“ steigėjas, septynerius metus šiai įmonei vadovavęs, sakė vis neįmynęs gero darbdavio paslapties.

„Kokio darbdavio jūs norėtumėte patys? Koks jis turėtų būti?“ – klausė į apdovanojimus susirinkusių įmonių atstovų S.Jovaišas.

Atsakymai skambėjo tokie: išmanus, sąžiningas, tikslus skirdamas užduotis, patikimas, atsakingas, duodantis laisvę, netrukdantis dirbti. Anot S.Jovaišo, geriausias darbdavys tas, kuris elgiasi su darbuotojais taip, kaip norėtų, kad su juo taip elgtųsi jo darbdavys. Arba toks, kuris į savo pavaldinį žiūrėtų kaip į klientą. Išskyrė tarptautines bendroves

„CV-Online“ 2014 m. gruodžio–2015 m. sausio mėnesiais vykdė internetinę darbuotojų ir ieškančiųjų darbo apklausą, kurios metu buvo išrinkti 2014 metų geriausi darbdaviai Lietuvoje. Kiekvienoje srityje respondentai galėjo vertinti po vieną iš pateiktų 15-20 įmonių. Tyrimo dalyviai turėjo galimybę įrašyti vieną Lietuvoje veikiančią įmonę, kurioje labiausiai norėtų dirbti.

Respondentai, galėjo rinktis jiems patrauklias įmones bei reitinguoti jas pagal šiuos kriterijus: stabili ir žinoma, gera įmonės reputacija, inovatyvi ir šiuolaikiška, geros darbo sąlygos, gera psichologinė atmosfera, motyvuojantis ir konkurencingas atlyginimas, karjeros galimybės, tarptautinė kompanija.

Dauguma apklausos dalyvių geidžiamiausiais darbdaviais įvardino tarptautines ir gerai žinomas įmones.

„CV Online“ apklausoje dalyvavo 1014 respondentų, įvairių sričių įmonių darbuotojai bei ieškantys darbo. Didžiausią dalį apklaustųjų sudaro 19–55 metų respondentai, gyvenantys didmiesčiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.