Po antausio Lietuvos kaime danų verslininkai kartėlio nejaučia

Bendrovės „Idavang“ atstovai teismo nutartį komentavo kitaip.

Kalvarijos krašto bendruomenė savo interesus gynė ir protestuodama, ir bylinėdamasi teismuose.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Kalvarijos krašto bendruomenė savo interesus gynė ir protestuodama, ir bylinėdamasi teismuose.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Feb 1, 2015, 4:46 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 10:49 AM

Santakos kaimo bendruomenė teigia pasiekusi reikšmingą pergalę ir šių metų sausį: Lietuvos vyriausiasis administracinis (LVA) teismas neskundžiama nutartimi nusprendė, jog aplinkosaugininkai nepakankamai įvertino kiaulių komplekso taršą. Tačiau kiaulininkystės įmonės atstovai mano kitaip.

Gyventojų vargai prasidėjo, kai Jusevičių komplekse tuometė bendrovė „Saerimner“ (vėliau ji buvo pavadinta „Idavang“) pradėjo auginti kelis kartus daugiau kiaulių nei buvo planuota.

Kauno apygardos teismas nustatė, kad apie 70 proc. aplink kiaulių kompleksą gyvenančių žmonių nuolat jaučia nemalonius kvapus, daromas neigiamas poveikis aplinkai.

Teismo sprendimu, bendrovės veikla turėjo būti nutraukta, nes leidimas per metus šiame komplekse užauginti 100 tūkst. kiaulių buvo išduotas remiantis bendrovės pateiktais melagingais dokumentais.

Intensyvaus kiaulių auginimo ūkinę veiklą 2013 metais neteisėta pripažino ir Lietuvos Aukščiausiasis Teismas. Bendrovė buvo įpareigota ją nutraukti.

Pastarajam procesui, aplinkosaugininkų teigimu, buvo skirti keli mėnesiai.

Bendrovė „Saerimner" tęsė ūkinę veiklą, tapo „Idavang“ ir ėmė auginti ne kiaules, o paršelius.

Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) atstovai teigė, jog pastarajai veiklai nereikia taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TPK) leidimo: „Jis reikalingas, kai auginama 900 paršavedžių arba daugiau nei 2 tūkst. per 30 kilogramų svorio kiaulių. Paršelių šiuose dokumentuose nėra“.

Aplinkosaugininkai teigia nežinoję, kaip reikia vertinti, ar smarkiai teršia 10 tūkst. paršelių.

Dvoko įkaitais prieš kelerius metus tapę žmonės nėra nusiteikę prieš verslą. Kalvarijiečiai reikalauja, kad būtų paisoma jų interesų.

Jie sukilo sužinoję, jog paršelius auginti pradėjusi bendrovė neištyrė, kokį poveikį tai turės aplinkai bei žmonių sveikatai.

LVA teismas praėjusią savaitę nutartimi panaikino Marijampolės RAAD ir Aplinkos apsaugos agentūros priimtas poveikio aplinkai vertinimo atrankos išvadas.

Šių išvadų pagrindu danų bendrovė vykdė kiaulių auginimo ūkinę veiklą Jusevičių kaime esančiame kiaulių komplekse.

„Tai vienas iš labai reikšmingų žingsnių sunkiame kelyje dėl žmonių teisės į sveiką, saugią ir švarią aplinką“, – teigė advokatas Saulius Dambrauskas, kartu su teisininku sūnumi Eimantu gynęs kalvarijiečių interesus teismuose.

Bendrovės „Idavang“ atstovai teismo nutartį komentavo kitaip.

„Šis teismo sprendimas nereiškia, kad 10 tūkst. paršelių auginimui Kalvarijos fermose reikalingas poveikio aplinkai vertinimas (PAV), be kurio veikla būtų negalima.

Teismas tik konstatavo, kad atsakinga institucija nepakankamai motyvavo savo galutinę atrankos išvadą, pagal kurią PAV buvo pripažintas nebūtinu.

„Idavang“ nuomone, teismas pasisakė dėl formalaus pobūdžio trūkumų dokumente, o ne dėl veiklos daromo poveikio aplinkai.

Šiuo metu Kalvarijos komplekse auginama ne daugiau kaip 10 tūkst. paršelių. Jokių nusiskundimų dėl šios veiklos įmonė nėra gavusi“, – teigė bendrovei „Idavang“ atstovaujantis advokatų kontoros „Lawin“ partneris Žilvinas Zinkevičius.

„LVA teismo nutartis iškėlė beprecedentę užduotį. Nebuvo palyginta, kiek taršos išmeta 10 tūkst. paršelių, kiek, sakykime, 3 tūkst. penimų kiaulių, ir įvertinta, ar tai būtų reikšmingas poveikis aplinkai, – sakė Marijampolės RAAD direktorius Gintautas Česaitis. – Jei įmonė skubiai nepasirūpins PAV dokumentais, jos veiklą teks nutraukti.“

Advokatas S.Dambrauskas teigė, jog valstybinės institucijos turėtų įvertinti, ką reiškia, kai ūkinis subjektas vykdo veiklą neturėdamas reikiamų dokumentų.

„Patys verslininkai ir aplinkosaugininkai turėtų spręsti, kaip elgtis. Manau, kad vėl prasidės naujos procedūros, bus siekiama įteisinti verslą. Taip daro ir kiti verslininkai, turintys, pavyzdžiui, paukštynus ar audinių fermas.

Teismuose šios pergalės yra pasiekiamos labai sunkiai. Tai sudaro sąlygas plėtotis aplinkosaugos teisei.

Nemanau, kad tai yra pabaiga. Ir vėl, ko gero, bus teismų maratonas“, – kalbėjo kalvarijiečių bendruomenės advokatas S.Dambrauskas. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.