Vilniaus Sapiegų parke netrukus įsikurs jaunų įmonių lopšys

Istoriniame Sapiegų parke permainos prasidės jau po poros mėnesių. Nebeliks ligoninės, vietoj jos metų pabaigoje duris atvers analogų Europoje neturintis technologijų miestelis „Vilnius Tech Park“.

Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė („Lietuvos rytas“)

2015-02-01 14:01, atnaujinta 2018-01-14 11:11

Šiuo metu baigiami technologijų miestelio projektavimo darbai. Šv.Roko ligoninė iš Sapiegų parko bus iškelta balandžio–gegužės mėnesį. Tuomet iš karto prasidės rekonstrukcijos darbai, kuriuos numatyta baigti iki metų pabaigos.

„Įspūdingu ir labai apleistu Sapiegų parku rūpinsis Vilniaus savivaldybė. Jo pertvarkai bus panaudoti ir ES pinigai“, – tikino įmonės „Tech Park“ įkūrėjas Darius Žakaitis.

D.Žakaitis atmeta priekaištus, kad su partneriais nusitaikė į kultūros paveldą.

„Manęs ši vieta kaip nekilnojamojo turto objektas visiškai nedomina. Aš neužsiimu nekilnojamuoju turtu, esu verslininkas, kuris orientuojasi į pradedančius verslą“, – tvirtino jis.

D.Žakaitis tikino, kad permainomis džiaugiasi ir Antakalnio bendruomenė.

„Dabar veikia tik vieni vartai. Bus atidaryti šešeri, gyventojams nereikės ratu apeiti didelės parko teritorijos“, – kaip vieną privalumų įvardijo verslininkas.

Jam antrino ir Antakalnio seniūnas Algimantas Vaitkus.

„Tie vartai Antakalnio gyventojams – tragedija.

Mokiniai turi ratą sukti eidami į mokyklą, o vyresniems gyventojams apskritai sunku tokius atstumus įveikti“, – teigė seniūnas.

Seniūno nuomone, Sapiegų parko virtimas technologijų parku – tik į naudą miestui. Jame žada įsikurti daugybė pradedančių įmonių.

Tarp jų – vienos pirmaujančių Baltijos įmonių „StartupHighway“ biuras, aktyviausia regiono įmonė „Practica Capital“, ryškiausia Lietuvos žvaigždė „Vinted“, pasaulinė žaidimų kūrėja „Game Insight“, investicinė bendrovė „IMI.VC“.

Miestelyje taip pat bus TEO komunikacijų centras su darbo erdve ir greičiausia interneto prieiga. Vilnius šiam sumanymui dosniai atiduoda XVII a. įkurtą Sapiegų parką su visais pastatais.

„Tech Park“ įmonė gavo teisę 25 metus už simbolinį vieno lito mokestį valdyti visą teritoriją, investuotojai įsipareigojo ne tik sutvarkyti apleistus statinius, bet ir atgaivinti patį Sapiegų parką.

Iki 2019 metų į technologijų parką ketinama pritraukti apie tris milijonus eurų investicijų, jame įkurdinti mažiausiai 35 naujas įmones, sukurti iki 800 darbo vietų Vilniaus mieste, iš jų – 350 darbo vietų pačiame technologijų parke.

Tikina, kad miestas niekuo nerizikuoja

Artūras Zuokas

Vilniaus meras

„Vilniuje yra daugybė puikių specialistų, kurie Sapiegų parką gali paversti Europos Silicio slėniu.

Svarbiausia, kad šį projektą inicijavo ne politikai ar valstybinės institucijos, o patys verslininkai. Tai bus ne tik technologijų, bet ir visiems žmonėms atvira kūrybinė, meno, kultūros ir poilsio erdvė.

Be to, miestas niekuo nerizikuoja, nes tai tik nuoma. Taip, už simbolinę kainą, tačiau svarbiausia yra kapitalas, kurį čia pritraukiame.“

Įsikurs ir žaidimų kūrimo lyderiai

Didžiausia būsimo technologijų miestelio bendrovė – „Game Insight“. 2010 m. įkurta įmonė tapo viena pirmaujančių pasaulyje nemokamų socialinių žaidimų įvairioms platformoms kūrėja.

Ji pateko į „Forbes“ sudarytą geriausių Rusijos interneto verslo įmonių dešimtuką, o įtakingas mobiliųjų žaidimų portalas „PocketGamer.biz“ pripažino „Game Insight“ vienu geriausių žaidimų kūrėjų.

„The Guardian“ vertinimu, „Game Insight“ sukurtas žaidimas „Transport Empire“ – viena iš 20 geriausių „iPhone“ ir „iPad“ programėlių, o didžiausios sėkmės sulaukusiu įmonės žaidimu laikomas „Paradise Island“, kuris savo populiarumo viršūnėje vien „Android“ platformose uždirbdavo po milijoną JAV dolerių per mėnesį.

Šiuo metu „Game Insight“ apima 15 studijų ir daugiau nei 900 žaidimų kūrėjų visame pasaulyje, tačiau įmonė sparčiai plečiasi. Ji turi apie 250 mln. vartotojų.

Kompanijos rinkos vertė – 500 mln. dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.