Užspaudė Rusijos bankus: grynųjų rublių sumažės

Didžiausi Rusijos bankai sumažins pinigų, kurių bus galima išsigryninti bankomatuose, limitus. Tik ar rublį tai išgelbės?

„Sberbank“ pirmasis iš Rusijos komercinių bankų paskelbė apie sumažėsiančius grynųjų pinigų pasiėmimo iš bankomatų limitus.<br>AP nuotr.
„Sberbank“ pirmasis iš Rusijos komercinių bankų paskelbė apie sumažėsiančius grynųjų pinigų pasiėmimo iš bankomatų limitus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, „Lietuvos ryto“ korespondentas Maskvoje

Feb 3, 2015, 6:25 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 7:42 AM

Rusijos bankininkystės lyderis „Sberbank“ keičia žaidimo taisykles: nuo kovo bankomatuose rusai galės pasiimti mažiau grynųjų pinigų nei iki šiol.

Manoma, kad mažmeninės rinkos lyderio pavyzdžiu turės pasekti ir konkurentai.

„Sberbank“ nusprendė apriboti grynųjų pinigų išėmimo iš bankomatų limitus: per mėnesį įprastų „Visa“ kortelių savininkai galės jų išsikrapštyti ne daugiau kaip 1,5 mln. rublių (18,77 tūkst. eurų) vietoj anksčiau galiojusios 5 mln. rublių ribos.

Dienos norma irgi sumažinta tris kartus – iki 50 tūkst. rublių (630 eurų).

„Visa“ ir „MasterCard“ platininių kortelių savininkams normos sumenks net tris kartus – nuo 30 iki 5 mln. rublių per dieną.

Nors bankas skelbia tvarką pakeitęs savo iniciatyva, ekspertų nuomone, tai daryti bankininkus verčia Finansų ministerija.

Mat valdžia baiminasi, kad rubliui pingant kitų valiutų atžvilgiu ne tik smulkusis, bet ir vidutinis verslas rinksis atsiskaitymą grynaisiais pinigais ir mėgins išvengti mokesčių.

Tuo metu rublio pozicijos kol kas lieka itin silpnos, nors nafta, kurios kainos pokyčiai paprastai išsyk keičia Rusijos valiutos kursą, brangsta.

Per pastarąją savaitę naftos kaina pakilo apie 8 proc.: dar neseniai „Brent“ rūšies barelis kainavo mažiau nei 50 JAV dolerių, o vakar vienu metu – daugiau nei 55 dolerius.

Tačiau Maskvos biržoje doleris ir euras atpigo nedaug – vos pora rublių.

Šįmet net ir nepriklausomi rusų ekonomistai spėjo, kad rublio kursas jau pasiekė dugną ir ims kilti. Tačiau to kol kas nematyti.

Agentūra „Bloomberg“ įvardijo priežastį. Mat vasarį daugelis Rusijos kompanijų turės grąžinti daug skolų užsienio valiuta. Joms reikės dolerių ir eurų, o padidėjus paklausai turėtų kilti ir kainos, todėl gali būti, kad rublio kursas pramuš naują dugną.

Šį mėnesį valstybės valdoma „Rosneft" turės atiduoti kreditoriams 7,1 mlrd. JAV dolerių.

Ši suma buvo pasiskolinta kompanijai TNK-BP įsigyti. O per visus metus šiai bendrovei teks sugrąžinti 19,5 mlrd. dolerių.

Jau gruodį „Rosneft“ išleido 625 mlrd. rublių vertės obligacijų, o sausį pasiskolino dar 400 mlrd. rublių. Manoma, kad didžioji dalis šių pinigų bus iškeista į dolerius skoloms grąžinti.

Todėl nenuostabu, kad net ir Kremlius pripažino, jog artimiausiu metu dėl sumenkusio rublio kurso infliacija gali dar labiau paspartėti. Anot Centrinio banko vadovės Elviros Nabiulinos, tai ypač bus justi antrąjį šių metų ketvirtį.

Prastos prognozės

Rusijos ekonomikos plėtros ministerija pateikė vyriausybei pakoreguotą Rusijos socialinės ir ekonominės plėtros 2015 m. prognozę.

Dokumente remiamasi prielaida, kad naftos kaina šiemet sieks vidutiniškai 50 JAV dolerių už barelį, o gyventojų realiosios pajamos kris maždaug 9 proc.

Svarstoma, kad namų ūkiai išlaidas ne maisto produktams sumažins 10,5 proc., o mokamoms paslaugoms – 5 proc.

Tokiu atveju biudžeto nuostoliai dėl sumažėjusio bendrojo vidaus produkto sieks 2,35 trln. rublių (29,4 mlrd. eurų). Infliacijos lygis šiais metais sudarys daugiau nei 12 proc.

Atsiimamas investuotojų lėšas iš Rusijos ministerija įvertino viršysiant 100 mlrd. JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.