Muitų sąjungos pamatus ėmė graužti net kiaušinių kainos

Tarp Kazachstano ir Rusijos prekės turėtų lyg ir keliauti laisvai – juk šios šalys priklauso Kremliaus ilgai puoselėtai Muitų sąjungai. Tačiau į normalią ekonominę erdvę ji nė kiek nepanaši, jei narės kalba apie prekybos embargus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 6, 2015, 9:50 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 11:49 PM

Kazachstanas svarsto sustabdyti iš Rusijos vištienos, vištų kiaušinių, miltų, makaronų ir konditerijos gaminių importą. Tik su politika tai nesusiję. Tiesiog rublis Kazachstano tengės atžvilgiu per pastaruosius metus nuvertėjo net 47 procentais, todėl rusiški gaminiai tapo tokie pigūs, kad kazachų gamintojai nebesugeba konkuruoti.

Į savo šalies valdžią dėl importo draudimų jau kreipėsi Kazachstano verslininkų rūmai. Kazachai piktinasi, kad per metus iš Rusijos įvežamos vištienos kaina krito nuo 760 iki 380 tengių (atitinkamai 3,65 ir 1,62 euro), o tai jau žemiau jų produkcijos savikainos, rašo Kommersant.ru.

Be to, Kazachstanas bent pusmečiui norėtų įvesti naftos produktų – daugiausia degalų – importo iš Rusijos draudimą. Taip pat kalbama apie embargą ar bent apribojimus rusiškiems automobiliams.

Tik ar pavyks Astanai pasišakoti prieš Maskvą? Praėjusiųjų metų lapkritį kazachai buvo uždraudę įvežti kai kurių rūšių rusišką degtinę bei alų. Priežastis – neva šie produktai neatitiko nustatytų saugumo normų. Tačiau po „konsultacijų“ su Maskva draudimas buvo atšauktas vos po keleto dienų.

Parengė Vakaris Deksnys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.