Išmainėt pigias akcijas į brangų žemės sklypą. O kur mokesčiai?

Verslininkė, sumaniusi įmonės akcijas išmainyti į sūnui priklausantį vertingą žemės sklypą, prisivirė košės. Mokesčių inspektoriai, paakinti teisėsaugininkų, netruko perkrimsti ir to viralo receptūros. Tad motinos ir sūnaus turto mainai, atrodo, smarkokai  pabrango.         

Įtartino sandorio pagrindinis tikslas – įsigyti vertingą žemės sklypą ir nesumokėti mokesčių.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Įtartino sandorio pagrindinis tikslas – įsigyti vertingą žemės sklypą ir nesumokėti mokesčių.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 9, 2015, 10:12 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 6:22 PM

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), gavusi informaciją iš teisėsaugos institucijų, patikrino, ar teisingai mokesčius sumokėjo viena Kauno verslininkė. Nes būta įtarimų, kad jos išlaidos gerokai viršijo gautas pajamas, – ji nedeklaravo beveik 1 mln. litų.

Patikrinimo metu nustatyta, kad mokesčių mokėtoja, uždarosios akcinės bendrovės savininkė, 40 tūkst. litų (11,6 tūkst. eurų) vertės akcijas išmainė į 1 mln. litų (0,29 mln. eurų) kainuojantį žemės sklypą, esantį prestižiniame Vilniaus rajone. Sklypas priklausė jos sūnaus valdomai įmonei, kurios veikla yra teisinių dokumentų rengimas bei konsultavimas verslo ir veiklos valdymo klausimais.

„Pagal mainų sutartį objektų vertės skyrėsi net 25 kartus. Todėl mokesčių inspekcija pripažino, jog kaunietės gautas turtas ne pinigais yra pajamos natūra ir jas reikėjo deklaruoti bei sumokėti į valstybės biudžetą beveik 300 tūkst. litų mokesčių,“ – teigė Kauno AVMI Kontrolės departamento direktorė Ligita Brazlauskienė.

Patikrinimo metu įvertinus visas sandorių aplinkybes išsiaiškinta, kad minėta mainų sutartis yra sudaryta tarp susijusių asmenų – motinos ir sūnaus.

Jie abu dirbo arba yra dirbę tose pačiose įmonėse, todėl galėjo daryti įtaką, dėl kurios tarpusavio sandorių arba ūkinių operacijų sąlygos būtų kitokios, jeigu kiekvienas šių asmenų siektų sau maksimalios ekonominės naudos.

„Prieš keletą metų įsteigta bendrovė, kurioje dirbo tik motina ir sūnus, ir kurios 40 tūkst. litų vertės akcijos, tepraėjus keletui savaičių nuo jos įsteigimo, buvo išmainytos į milijoną litų kainuojantį žemės sklypą, veiklos nevykdė.

Todėl atsižvelgus į visas aplinkybes nustatyta, kad šeimos nariai iš anksto planavo gauti naudą ir išsisukti nuo mokesčių iš šio mainų sandorio,“ – pažymėjo L. Brazlauskienė.

Kauno apskrities VMI Kontrolės departamento direktorė taip pat akcentavo, kad sprendžiant iš mokestinio patikrinimo metu surinktos informacijos ir duomenų, šio sandorio vienintelis ir pagrindinis tikslas – įsigyti vertingą žemės sklypą ir nesumokėti mokesčių, todėl visos mokestinės prievolės, susijusios su natūra gautomis pajamomis buvo apskaičiuotos bendrovės akcijas į žemės sklypą išmainiusiai savininkei.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.