Didžiausios Lietuvos aviacijos įmonės lėktuvai į Vilnių neužsuka

Didžiausia aviacijos bendrovė Lietuvoje, apie kurią mūsų šalies gyventojai beveik nieko negirdėjo. Taip būtų galima pavadinti prancūzų ir islandų valdomą „Avion Express“.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas“)

Feb 11, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 1:18 PM

Jau dešimt metų veikianti viena didžiausių Europos lėktuvų ir pilotų nuomos kompanijų valdoma ne iš Londono ar Frankfurto, o iš Vilniaus.

Negana to, investuotojai žarsto komplimentus tiek Lietuvos mokesčių sistemai, tiek vietos aviacijos specialistams.

Lietuviai daro įspūdį

Kai Vilniuje įkurtą aviacijos kompaniją prieš penkerius metus įsigijo Prancūzijos ir Islandijos investuotojai, apie jos iškėlimą net nesvarstė.

Kam taip elgtis, jei ir čia pakanka profesionalų?

„Darbo etika čia labai aukšta. Žmonės dirba labai sunkiai, o akcininkams tai daro didelį įspūdį“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo „Avion Express“ akcininkas ir valdybos narys Gardaras Forbergas.

Pro jo kabineto langus atsiveria nuostabi Vilniaus panorama. Mąstydamas apie verslą jis mėgsta žvalgytis į sostinę iš dangoraižio dvyliktojo aukšto. Arba pasitarti su kolegomis, dažniausiai – lietuviais.

Anksčiau kompanija daugiausia nuomodavo krovininius lėktuvus, o jais naudodavosi žinomos siuntų kompanijos. Tačiau pastaruoju metu Vilniuje įsikūrusios bendrovės orlaiviai į šiltuosius kraštus skraidina europiečius, o žiemą – ir kanadiečius.

Dar visai neseniai „Avion Express“ į Čempionų lygos turnyro rungtynes skraidindavo ir „Paris Saint-Germain“ futbolo klubą su Zlatanu Ibrahimovičiumi priešakyje.

Orlaiviai pas mus neužsuka

Naujieji investuotojai pasenusius „Saab“ orlaivius pakeitė naujais „Airbus“. Dabar „Avion Express" turi 13 lėktuvų ir yra neabejotinai didžiausia aviacijos bendrovė Lietuvoje.

Tiesa, nors Vilniuje veikia pagrindinė kompanijos būstinė, jos lėktuvai čia beveik neužsuka. Tačiau visą verslą planuoja ir valdo 60 žmonių grupė, dirbanti sostinės verslo kvartale „Burės“.

Bendrovės lėktuvai paprastai nakvoja Pietų Europoje ar Pietų Amerikoje, nelygu sezonas. Taip pat Didžiojoje Britanijoje ar Vokietijoje – šalyse, kuriose gyvena daug poilsiautojų, skrendančių užsakomaisiais reisais.

„Mes neužsiimame reguliariaisiais skrydžiais ir neturime tokių planų“, – sakė G.Forbergas.

Tiesa, kompanijos lėktuvai vienu metu buvo sujungę Vilnių ir G.Forbergo gimtosios Islandijos sostinę, tačiau vėliau skrydžiai nutrūko.

Nežino, kam priklauso lėktuvai

Aviacijos bendrovė neketina kelti kojos į Baltijos šalių užsakomųjų skrydžių rinką – juk čia ir taip jau viskas užimta.

Todėl dabar Lietuvoje įsikūrusi kompanija nuomoja lėktuvus tokiems atostogų organizatoriams kaip „Thomas Cook“, „Travel Service“, „WOW AIR“. Užsienio šalių bendrovės Vilniuje užsisako ne tik lėktuvus, bet ir visą personalą, pilotus.

Su „Thomas Cook“ atostogauti skrendantys vakariečiai net neįtaria, kad lėktuvas gali priklausyti kitai kompanijai, nes jie nudažomi užsakovų pageidautinomis spalvomis.

G.Forbergas neslėpė, kad pastarieji metai buvo labai sėkmingi, klientai buvo dosnūs, užsakymų pakako, o lietuviai darbuotojai Vilniuje kėlė tik susižavėjimą.

Išsiskiria iš kitų šalių

Vis dėlto kodėl nuspręsta pasirinkti būtent Lietuvą?

„Jūsų šalis turi privalumų prieš kitas – žmonių išsilavinimą ir kompetenciją“, – teigė G.Forbergas. Islandas įsitikinęs, kad bent aviacijos versle mūsų valstybė tuo tikrai išsiskiria visame regione.

Pasak jo, Lietuvos aviacijos sistemoje puikiai dirba ne tik verslas, bet ir valstybės institucijos. „Aviacija visada buvo svarbi Lietuvai, čia ji labiau pažengusi negu, pavyzdžiui, Estijoje“, – dėstė islandas.

Estiją jis paminėjo ne veltui – kompanijos prezidentas Aleksejus Lupickis yra kilęs būtent iš šios Baltijos valstybės. Tačiau ir jis neprieštaravo G.Forbergui.

„Korporacijų mokesčiai Lietuvoje yra palankūs, palyginti su kitomis Rytų Europos šalimis, – tvirtino kompanijos prezidentas. – Bendrauti su aviacijos tarnybomis, gauti leidimus Lietuvoje yra paprasčiau nei kitur.

Tai buvo viena priežasčių, kodėl naujieji „Avion Express“ akcininkai nusprendė likti ir iš čia valdyti visą verslą.“

Bendrovės akcininkai sutartinai gyrė Vilniaus Gedimino technikos universiteto Antano Gustaičio aviacijos institutą, su kuriuo verslininkai bendradarbiauja. Tačiau neslėpė, kad specialistų jau stinga: būtų galima įdarbinti dar daugiau jaunų ambicingų žmonių, tik nebėra iš ko rinktis.

Dauguma darbuotojų „Avion Express“ biure – lietuviai, tačiau lėktuvų pilotai yra iš viso pasaulio. Tiesa, keli mūsų tautiečiai valdo ir lėktuvus, o ne tik dėlioja jų skrydžių maršrutus ir grafikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.