Girtuokliai nusivylę: burnos skalavimo skystis susilpnėjo

„Šūdas. Dabar kažkoks silpnas pasidarė. Bet pažiūrėk, kiek kainuoja“. Toli gražu ne reprezentatyvios išvaizdos vyriškis taip aiškino viename už užsilikusių sostinėje kioskų pirkdamas lenkišką burnos skalavimo skystį.

Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

Feb 12, 2015, 11:13 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 10:19 AM

Šiam vargšui toks preparatas kažin ar bepadės pagal savo tiesioginę paskirtį. Mat vyro burnoje ne tiek jau daug dantų belikę. Tačiau kalbos apie stiprumą liudija, kad ne burnai skalauti toks pirkinys iš tiesų skirtas.

Nuo praėjusiųjų metų lapkričio kioskuose ir visokiuose paviljonuose uždrausta prekiauti odekolonais ir kitokiais kosmetiniais skysčiais, kuriuose alkoholio daugiau nei 20 procentų. „Bomžais“ vadinami vargetos liūdnai prisimena gerus laikus, kai šių prekyviečių lentynos buvo nusėtos „Trojnoj“, „Lesnoj“, „Šipr“ ir kitokiais surogatais, kuriuose alkoholio buvo iki 60 procentų. Va tada tai tikrai kirsdavo į galvą.

Tačiau šventa vieta tuščia nebūna: jei galima tik 20 laipsnių, tai tebus 20. Lenkijos bendrovėje „Canexpol“ pagamintas burnos skalavimo skystis „Complete Mouthwash" tekainuoja 0,72 euro.

Nebūtų supilstytas į plastiko buteliukus, būtų galima pamanyti, kad čia koks nors neprastas likeris. Juolab kad ir nemažais rašmenimis nurodyta viskas, ką pamatyti galima tik ant legaliai parduodamų alkoholinių gėrimų butelių – „20% vol“, „500 ml“. Ir tik daug mažesnėmis raidėmis – „skysčio nenuryti“.

Pasak viešosios įstaigos „Lietuva be šešėlio“ vadovo Kęstučio Kupšio, tie, kurie rūpinasi burnos higiena, šių produktų tikrai neperka. Užtat vargetoms ir net jaunimui (juk kioskuose perkant tokį skystį niekas nereikalauja parodyti asmens dokumento) jie laisvai pasiekiami.

Prieš keletą metų buvo vykdoma apklausa: odekolonus ir kitokius surogatus perkančių asmenų teirautasi, ar šiuos gaminius jie naudoja pagal gamintojų nurodomą, ar pagal kitokią paskirtį. Klausėjai buvo net išvadinti kvailiais. Mat 95 procentai pirkėjų neslėpė, kad šiuos brudus perka tik tam, kad išgertų ir gerai apsineštų.

„Vis dėlto reikia pagirti ir lenkų gamintojus, ir mūsų importuotojus: pasikeitė tvarka, ir jie puikiai persiorientavo. Aišku, mums norėtųsi, kad savo apsukrumą ir kūrybiškumą jie nukreiptų kita linkme“, – sakė K.Kupšys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.