Į vadovų postus įkopę gėjai linkę slėptis

Homoseksualūs bendrovių vadovai ar kiti jose aukštas pareigas einantys asmenys retai prisipažįsta esantys netradicinės lytinės orientacijos. Tačiau Vakaruose jie pamažu ima suvokti, kad tokia išpažintis jiems reiškia kelią į išsilaisvinimą.

J.Browne‘as su skausmu prisimena dešimtmečius, praleistus BP viršūnėse slepiant savo lytinę orientaciją.<br>AOL nuotr.
J.Browne‘as su skausmu prisimena dešimtmečius, praleistus BP viršūnėse slepiant savo lytinę orientaciją.<br>AOL nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 14, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 5:35 AM

Holgeris Reuschlingas (45 m.) savo dvilypį gyvenimą buvo suplanavęs iki smulkmenų. Niekas neturėjo numanyti, kad „Commerzbank“ Pardavimo skyriaus vadovas yra gėjus.

Kai šeštadienį su savo gyvenimo palydovu vaikščiodamas po turgavietę atsitiktinai sutikdavo klientą, jo partneris išsyk pasitraukdavo į šalį, lyg su H.Reuschlingu neturėtų nieko bendra.

Jeigu tai nepavykdavo, tuomet tekdavo pristatyti jį kaip seną, ką tik atvykusį bičiulį.

Daugelį metų H.Reuschlingas sugebėjo nuo viešumos nuslėpti savo lytinę orientaciją.

Tiesa, nenorėdamas meluoti šeimai, išsiskyrė su žmona, pasistatė naują namą ir su mylimuoju į jį persikėlė.

Bet darbe liko toks, kokį visi jį pažinojo. Tik po dešimties metų slėpynių praėjusią vasarą „Commerzbank“ Pardavimo skyriaus vadovas pagaliau kolegoms prisipažino esąs kitoks.

„Bijojau to. Pardavimo skyrius – klasikinė vyrų sritis, o prisipažinimas, kad esu gėjus, būtų suvokiamas kaip silpnybė“, – sakė H.Reuschlingas.

Pardavimo skyriaus vadovas – vienas iš tų, kurie kūrė banko įvaizdį, todėl nerimavo, kaip reaguos klientai: „Bijojau padaryti žalos bankui.“

Baiminasi dėl karjeros

Taip mąsto ne tik jis. Homoseksualumas kultūroje ir politikoje jau seniai tapo normaliu dalyku, bet Vokietijos ir visos Europos versle tai dar neįprasta.

Iš DAX biržoje kotiruojamų bendrovių nė vienos vadovybėje nerasi tokio, kuris prisipažintų esąs gėjus ar lesbietė, nors jų, be abejonės, esama.

Net baikštumu šiaip nepasižymintis ilgametis „Deutsche Telekom“ personalo valdybos vadovas Thomas Sattelebergeris (65 m.) išdrįso prisipažinti esąs gėjus tik praėjusį rugsėjį, jau palikęs koncerną.

Jis taip pasielgė tik dėl to, kad po sensacingos futbolininko Thomo Hitzlspergerio išpažinties bijojo būti demaskuotas žiniasklaidos.

Europoje apie netradicinės lytinės pakraipos vadovus laisviau imta kalbėti, kai apie savo homoseksualumą prabilo brangiausios JAV kompanijos „Apple“ valdybos pirmininkas 54 metų Timas Cookas.

„Pažįstu keletą homoseksualių vadovų“, – sakė „Postbank“ Finansų konsultacijų skyriaus vadovas gėjus Haraldas Christas (43 m.). – Bet jie neprisipažintų, nes bijo, kad šis žingsnis gali sužlugdyti jų karjerą.“

Iš gėjų tik šaiposi

Panašiai kalbėjo ir du dešimtmečius Miuncheno restorano „Deutschen Eiche“ vieno iš valdytojų pareigas einantis 58-erių Dietmaras Holzapfelis. Ši ištaiginga užeiga – viena seniausių homoseksualų susitikimo vietų.

Tarp D.Holzapfelio pažįstamų yra keletas labai aukštų koncernų ir valdybų vadovų, kurių joks žmogus neįtartų homoseksualumu. Iš jų pokalbių nesunku suprasti, kad gėjų šioje srityje nelabai laukiama.

„Tolerancija netradicinės lytinės orientacijos asmenų atžvilgiu skiriasi. Tai lemia ir darbo vieta, ir kultūra.

Automobilių gamybos įmonių ar bendrovių, kurių būstinės įsikūrusios kaimo vietose, atstovams šiuo metu vis dar beveik neįmanoma apie tai prabilti“, – sakė D.Holzapfelis.

Tas pat galioja ir visame pasaulyje dirbančioms bendrovėms, kurios turi verslo ryšių su arabų šalimis.

Užtat daugelis Vokietijos ir kitų Europos šalių bendrovių tvirtai puoselėja giliai įsišaknijusią vyriško kulto kultūrą.

Hamburgo ir Manheimo draudimo agentų sekso orgija vienoje Budapešto pirčių. Bendrovės „Wustenrot“ darbuotojų linksmybės su prostitutėmis Rio de Žaneire. „Volkswagen" tarybos narių apsilankymas viešnamyje.

Į viešumą iškilusių paleistuvystės atvejų yra gerokai daugiau, bet šių orgijų dalyviai kažkodėl nesmerkiami.

Tradicinių vadovų karta

Tad nieko nuostabaus, kad kai kuriose bendrovėse tvyro aplinka, kurioje homoseksualams nėra lengva. Vyrauja nuomonė, kad netradicinės lytinės orientacijos asmenys yra pernelyg jautrūs, gailestingi, silpni vykdytojai, linkę nuolaidžiauti.

Nereikėtų pamiršti, kad iki šiol prie bendrovių vairo stovi karta tų vadovų, kurie karjeros aukštumas pasiekė tada, kai už homoseksualumą buvo baudžiama.

Tiktai 1994 metais Vokietijoje iš Baudžiamojo kodekso buvo išbrauktas 175-asis – vadinamasis homoseksualų – paragrafas.

Šiai kartai priklausantys gėjai ir lesbietės, norėję kopti karjeros laiptais, savo gyvenimo paveikslą kūrė iš pusiau tiesos ir melo.

Šiais netvirtais pastoliais jie lipo į viršų nuolat lydimi baimės.

Įspūdžius aprašė knygoje

Tai, kaip giliai gali būti įsišaknijusi baimė dėl įvaizdžio, aprašė Londone įsikūrusios pasaulinės dujų ir naftos gavybos bendrovės BP buvęs vadovas lordas Johnas Browne’as 2014-aisiais pasirodžiusioje knygoje.

Tai slegiantis pasakojimas apie homoseksualaus viršininko gyvenimą, kupiną melo, baimės ir širdį draskančios vienatvės.

„Pakliuvę į tokią padėtį tik vėliau suvokia, kokį griaunamąjį poveikį susidvejinimas turi darbui ir gyvenimui“, – sakė J.Browne’as.

Keturis dešimtmečius BP vadovas slėpė nuo kolegų savo lytinę orientaciją, nes buvo įsitikinęs, jog tai sustabdytų jo karjerą.

Be to, naftos kompanija dirba su Rusija ar Saudo Arabija, kuriose homoseksualumas yra tabu ar net už tai baudžiama.

Bet namie, Londone, jis irgi nebuvo laisvas. „Aš, verslininkas, buvau viešas asmuo. Bijodamas, kad bus atskleista mano paslaptis, nesiryžau net eiti į klubą, kad susirasčiau partnerį“, – pasakojo J.Browne’as.

Pasitraukti nutarė pats

Bet vieną 2003-iųjų vakarą BP vadovas padarė klaidą, galėjusią turėti rimtų pasekmių: jis palydovų agentūroje užsisakė 23 metų vyrą, vardu Jeffas.

Pažintis virto intymiu ryšiu. Jam nutrūkus Jeffas reikalavo iš J.Browne’o finansinės paramos. Kai po kurio laiko pinigų upė išseko, Jeffas jam pagrasino, bet BP vadovas tvirtai laikėsi savo.

2007 metų sausio 5-ąją jam paskambino iš leidinio „Mail on Sunday“ – jį išdavė Jeffas. Keturis mėnesius J.Browne’ui pavyko pasiekti, kad straipsnis nepasirodytų. Bet kai teismas leido jį spausdinti, BP vadovas pasitraukė iš einamų pareigų.

Bendrovė mielai būtų pasilikusi J.Browne’ą, sugebėjusį BP rinkos vertę padidinti penkis kartus, bet jis pats nebenorėjo. („Der Spiegel“, LR)

Bendrovės padeda bendrauti tarpusavyje

Atliktų studijų rezultatai rodo, kad dėl psichologinės įtampos netradicinės lytinės orientacijos asmenys netenka 20–30 procentų darbingumo.

Konsultacijų bendrovė „McKinsey“ 1994 metais įkūrė intraneto svetainę lesbietėms, gėjams, biseksualams ir transseksualams. IBM padarė tą patį.

Didžiosios Vokietijos įmonės – ir „Deutsche Bank“, ir SAP, ir „Deutsche Post“, ir „Daimler“, ir kitos – turi homoseksualams skirtus intraneto puslapius.

Jie keičiasi informacija, koordinuoja savo veiklą „PrOut at Work“ fonde, dalyvauja karjeros mugėje „Sticks and Stones“, kasmet rengiamoje Berlyne ir sulaukiančioje vis daugiau lankytojų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.