Palanga vėl tapo stintų sostine

Palangos širdyje – J.Basanavičiaus gatvėje vėl garuoja katilai su žuviene ir karštu vynu, milžiniškose keptuvėse čirška stintos, o ant iešmų sukasi sultingi kepsniai.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Feb 14, 2015, 1:16 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 5:12 AM

Šeštadienį ryte kurorte 12-ąjį kartą prasidėjo Stintų šventė, į pajūrį vėl sutraukusi minias žmonių. Prieš vidurdienį J.Basanavičiaus gatvėje jau buvo sunku prasilenkti, o į kurortą vis dar riedėjo kolonos automobilių.

„Žmonių – kaip vasarą. Skirtumas tik toks, kad visi su paltais ir kailiniais“, – pro žmonių minią braudamasis burbėjo didesnių keptų stintų ieškantis vyras.

Dabar net ir labiausiai stintų išsiilgę šventės svečiai neskubėjo jų pirkti pirmoje pasitaikiusioje lauko virtuvėje. Penkių stintų porcijų kainos buvo pačios įvairiausios. Vienoje vietoje jos kainavo tris eurus, o šalia už tiek pat keptų žuvų prekeiviai jau prašė pusketvirto euro. Kantriausieji keptų stintų porciją galėjo rasti ir už pusantro euro.

Už šviežių stintų kilogramą buvo prašoma 6 eurų – 20,7 lito. Tiek daug ankstesniais metais stintos nekainavo. Tačiau pakilusios keptų ir šviežių stintų kainos žmonių negąsdino.

„Jei stintų į Palangą atvažiuoji pavalgyti vieną kartą per metus, jokia kaina nėra didelė“, – šypsojosi eilėje prie stintų piniginę traukianti viena moteris.

Kasmet vis labiau populiarėjanti Stintų šventė ir šiemet neapsiėjo be politikų dėmesio. Pernai šventėje svečiavosi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šiemet per Stintų šventę Palangą aplankė šalies premjeras Algirdas Butkevičius su žmona.

A.Butkevičius papildė Stintų ordino riterių būrį. Palangos meras Šarūnas Vaitkus premjerą scenoje iškilmingai papuošė ordino riterio mantija, o ordino kancleris Nerijus Stasiulis įteikė metalinės stintos ženklą.

Premjeras privalėjo ir kepti stintas. „Pirmą kartą tai darau“, – keptuvėje stintas vartydamas sakė A.Butkevičius. Nepasitikėdamas savo įgūdžiais profesionalios kepėjos jis vis teiravosi, kurią stintą jau galima apversti.

Iškepęs stintas A.Butkevičius su palyda patraukė J.Basanavičiaus gatve apžiūrėti lauko virtuvių, tačiau po pietų eiti gatve darėsi vis sunkiau.

Stintų šventė tik įsibėgėja. Į Palangą vis plūsta žmonės, o J.Basanavičiaus gatvėje lauko virtuvėse vis daugėja žaizdrų, ant kurių jau kaito naujos keptuvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.