Britų banko HSBC biuruose Šveicarijoje atliktos kratos

Šveicarų tyrėjai

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-02-18 13:08, atnaujinta 2018-01-12 20:18

„Po pastarųjų paviešinimų, susijusių su privataus banko HSBC Šveicarijos padaliniu, prokuroras skelbia pradedantis baudžiamąją procedūrą prieš tą banką dėl pinigų plovimo sunkinančiomis aplinkybėmis“, – sakoma Ženevos prokuratūros pranešime.

Kratai HSBC Šveicarijos padalinio būstinėje vadovavo Ženevos kantono generalinis prokuroras Olivier Jornot, padedant kitam aukšto rango prokurorui – Yves'ui Bertossai.

Prokurorai nurodė pradėję tyrimą dėl banko veiklos, bet „priklausomai nuo proceso eigos tyrimas gali būti išplėstas, įtraukiant fizinius asmenis, įtariamus dalyvavus pinigų plovimo veikose“.

Šis pranešimas buvo paskelbtas praėjus kiek daugiau negu savaitei po to, kai nutekintas konfidencialių dokumentų pluoštas sukėlė didelį tarptautinį skandalą dėl HSBC padalinio Šveicarijoje veiklos.

Paviešinti dokumentai rodo, kad HSBC privačios bankininkystės padalinys Šveicarijoje tikriausiai padėjo savo klientams iš daugiau negu 200 šalių išsisukti nuo mokesčių už to banko sąskaitose laikomas lėšas, kurių bendra suma siekia apie 119 mlrd. JAV dolerių.

Dokumentai, kuriuose minimos kai kurios pramogų pasaulio garsenybės, numanomi ginklų prekeiviai ir politikai, buvo pavogti buvusio HSBC IT darbuotojo Herve Falciani 2007 metais.

Ta medžiaga rodo, kad milijardai dolerių prasisuko per banko sąskaitas, HSBC klientams iš viso pasaulio stengiantis nuslėpti pinigus nuo mokesčių institucijų arba išplauti neteisėtas pajamas, naudojant priedangos bendroves.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.